almalé és kungfu Rólunk

Pontosabban mér a Measure egy iPhone XS Maxen, mint egy mezei iPaden?

Nem. A Measure app semmivel sem pontosabb, mint amilyen volt eddig külső fejlesztők mérőappjai, és a tapasztalataim szerint nem mér megbízhatóbban a kétkamerás modellen. Illetve biztos vannak körülmények, amikor kikényszeríthető a pontosság, de ez akkor lenne jó, ha mindig azonos eltérési intervallumon belül mozogna.

Itt a 2018-as iPad által mért oldalhosszak:

ipad_2.png

Itt egy XS Max által mért oldalhosszak:

xs.png

A valódi méretek: 62 x 80 cm. Az iPad közelebb van, persze ez egy mérés volt, utána mindegyik összevissza mondott mindent, ahogy kell.

A Measure app akkor jó, amikor meghozzák a tűzifát - már akinek -, és te a felső emeletről kihajolsz, amikor azt mondja a tag, hogy a plató 3 x 1,5 méter, te meg leellenőrzöd. Kábé. (Úgyis átver, mindegy).



Kanye Westnek mindenről az Apple jutott az eszébe

A tegnapi Ye - Trump összecsapáson volt rendesen adok-kapok. Azért volt különleges a mérkőzés, mert elvileg úgy tűnt, hogy az ellenfelek egymást próbálják leteríteni a lehengerlő stílusukkal és furcsa kijelentéseikkel, de a harc végére tisztán látszott, hogy a körülöttük állókat, és úgy általában az emberiséget verték agyon, miközben ők, kifejlett személyiségvédelmi mechanizmusaik révén, érintetlenek maradtak.

Ye kihúzta az Apple kártyát, többször is.

Az elnök számára, miközben kifejtette az álláspontját megannyi témában, szóban megalkotta az ideális repülőgépet. Úgy van: Ye ugye az egyik legnagyobb feltalálónk, saját maga szerint, így aztán rögtön nevet is feltalált a dolognak: iPlane. Az iPlane elnöki repülőgép, az Air Force One-okat váltaná Ye elképzelése szerint, és az Apple gyártaná le őket.

Ye elővette az iPhone X-ét, és megmutatta az iPlane-ről készült képet Trumpnak. “Hoztam egy ajándékot magammal” - mondta, miközben a telefonján kereste a képet. Elárulta azt is, hogy a jelkódja 000000. Ez a világ talán leggyakoribb jelkódja egyébként a faceplamozó biztonságtechnikai szakértők szerint.

A megbeszélés után rögtön a georgetowni Apple Store-ba vitt a zenész útja, ahol felállt az egyik kiállítóasztalra - cipőben -, hogy, mint mondta, tartson egy keynote-ot. A keynote-on elmondta, hogy megalkotott egy új sapkát, amin az a felirat áll, “Make America Great”, vagyis az Again nélkül, és Trump hordja a sapkáját.

 

Merthogy Ye divattervező is.

Aztán Ye leszállt az asztalról, és hazament. Szabadon, a saját autóján.

Ezen a napon a zenész beszélt arról is, hogy diagnosztizáltak nála egy bizonyos mentális problémát.

#nagyonakartamnemmegírni #aztánmégismegírtam



Egy hét teszt után mondom: tényleg elképesztő az iPhone XS-ek kamerája

Több mint egy hétig nyúztam az iPhone XS Max-et, aminek egyértelműen legjobb ficsöre a kamerája. Annyira erősek ebben az új telefonok, hogy a képminőség miatt egészen máshogy lehet gondolni rájuk: az eddig kiegészítőnek gondolt képesség főszerephez jutott.

Ez tényleg egy baromi erős kamera, telefonbőrbe bújva.

Íme egy nappali videó, 4K-ban, 60 fps-sel:

Itt pedig egy másik, természetben készített, nagyon erős napsugárzás mellett. Ez is 4K-ban készült, de mivel nem iMovie-ból töltöttem fel Youtube-ra, 1080 a max.

Figyeljük meg, hogy mennyire gyorsan idomul a fényekhez, árnyékokhoz a kép. Hogy mennyire részletgazdag a felvétel, akármilyen körülmény áll fenn. Hogy micsoda dinamikatartomány van minden kockán, és nem utolsó sorban: fantasztikus a felvett hang is. Ha valakinek kiabáltam, aki tőlem 20 méterről halkan válaszolt, akkor a párbeszéd hallható, élvezhető, kiegyensúlyozott. A háttérzajok szépek (hallgassátok meg a városi 4K-s videó elejét például), tiszták, nem bántóak.

Itt valaki egy 10 ezer dolláros mozis kamerával vetette össze az iPhone XS-ek képességét, és hát hű:

A Canon C200-as képei jócskán igényeltek ráadásul utómunkát, az iPhone-felvételek szinte semmit. A képek élességkülönbsége pedig magáért beszél.

Az iPhone XS Maxet az Aqua Webshoptól kaptuk tesztelésre. Ha ti is vennétek egy ilyet, itt találjátok a kínálatot, a cég Apple termékeit itt, minden mást pedig itt. Az Aqua az appleblog feat. Almalé és Kungfu hirdetője.

A helytelen Pilinszky idézetért elnézést.



Mit tudunk a 2018-as iPad Prókról, és mennyire örülünk ennek?

Mindenki egyetért abban, hogy az Apple októberben tart még egy eseményt. Ehhez pedig a napokban magának az érintettnek is illene kiküldeni valami meghívót. Mert az biztos, hogy van hardveres elmaradásuk, és macOS-t meg iOS-t nem lehet a fa alá rakni.

A legbiztosabb bejelentés az új iPad-ek körül lesznek, ezt az októberi eseményt szokás iPad bemutatónak is gondolni. A 9to5Machez eljuttatott információk szerint pedig ezek az eszközök - nyolc darab, a modellek kódszámai alapján, ami wifi-mobiladat és kijelzőméret szerinti felosztás miatt két típust jelent -, igazodni fognak az iPhone-sorozathoz.

ipad-pros.jpg

Ez pedig azt jelenti, hogy a kijelzők szélig tartanak majd, nem lesz Home gombjuk, és FaceID-val oldanak fel. Viszont az iPadnek nem lesz notch-a, vagyis felül belógó kamera- és érzékelőszigete. A FaceID működik majd fektetett és álló módban is.

Ami különlegesebb, hogy a tableteknek USB-C csatlakozójuk lesz állítólag, amin 4K-s videót tudnak kilőni külső eszközökre.

Új Apple Pencil is jön, azt beszélik, ami vezeték nélkül párosodik, tehát ha több eszközön használjuk, nem kell rádugni az adott eszközre. Új Magnetic Connector is érkezik a külső eszközökhöz, ehhez pedig új Smart Keyboard is jár. Ezek alapján úgy tűnik, az idei iPad Prók ára ugyanannyi lesz, mint a mostani szériának, de ne igyunk előre a medve bőrére. Lehet hogy lesz még egy titkos ficsör, amire hivatkozhatnak egy kis áremelésnél.

Sem a szélig tartó kijelzőnek - itt írtam, miért - sem a FaceID-nak nem örülök, noha teljesen világos, hogy minden eszközzel átállnak erre. Utóbbival az a gondom, hogy az eszközeimet én az esetek 10-20 százalékában nem magam felé fordítva használom. Különösen egy okostelefont csekkolunk szívesen ágyon fekve, átnyúlva a szekrény/asztal felé, és noha ez a mozdulat egy tabletnél ritkább, mégis előfordul. És akkor kászálódhatunk ki, hogy megtiszteljük a gépet, hogy rendesen mutassuk oda az orcánkat, hogy működni tudjon.

A TouchID annyival elegánsabb!


Eddig úgy tűnik, hogy nincs alapja a Bloomberg kínaichip-sztorijának

Most már lassan egy hete lesz, hogy a Bloomberg lehozott egy szarbombaként robbanó sztorit, miszerint kínai kémchipek vannak a Supermicro szervereiben, amiket többek között az Apple is használt, de ők - vajon miért - felbontották a szerződésüket még évekkel ezelőtt.

Az Apple nagyon határozottan tagadta, hogy bármilyen hasonló előfordulhatott volna náluk - semmi időhúzás, semmi maszatolás -, meg hát egy Apple/Amazon szintű szerverparkban tényleg fura lenne, ha adatok kerülnek ki a csatornáikon úgy, hogy azokat egy titkos chip küldi el. De persze elő lehet állítani egy rakás összeesküvés-elméletet, csak egyelőre minek.

-1x-1_1.jpg

Azóta beszállt a nyilatkozatok sorába a GCHQ, a brit NSA, miszerint nem látnak semmilyen körülményt, amiért az Apple állásfoglalását ne tartanák igaznak. Az USA Department of Homeland Security, vagyis a belbiztonsági minisztérium is megerősítette az érintett cégek védekezését. Ezeknek a szervezeteknek a saját adat- és egyéb biztonságuk mindennél fontosabb, és a legkisebb gyanú esetén is a lehető legnagyobb vehemenciával állnának fel.

Az Apple közben újabb vizsgálatot végzett el a szerverekkel, semmit nem talált, és erről írásban tájékoztatta a kongresszust. Közben én is megkerestem egy Supermicro szervereket üzemeltető magyar céget, akiknél az egyik legjobb magyar rendszermérnök is dolgozik: ugyan találtak-e már valamit? Ők is elmondták, hogy keresték a chipet, de semmi erre utaló jelet nem találtak.

Szóval mind az érintettek, mind a nemzeti védelemben dolgozók sorban állást foglalnak, a Bloomberg sztoriját pedig egyelőre egyetlen újabb állítás sem támasztja alá. Pedig ha igazak az állítások, és kint van a vadonban, több tucat vagy több száz, esetleg több ezer cégnél ilyen kémgép, akkor valakinek már elő kellett volna állni bizonyítékkal. De csend van. Úgy tűnik, a Bloomberg valamit becumizott, vagy - és akkor jöjjön az összeesküvés - egy olyan titkosszolgálati akció részére bukkantak rá - például egy tudatos Kína-megtévesztési ügyre -, ami előtt minden állami és vállalati környezet azonnal összezár.




süti beállítások módosítása