almalé és kungfu Rólunk

Döntsd el magad: tényleg lopta az Apple az ikonját?

Az Apple a héten bemutatta a Siri Shortcuts megoldását, ami annyira fontos a cég számára, hogy saját logót is adtak neki. Most beperelték a céget 200 ezer dollárra, mégpedig a Shift nevű app készítői, akik emiatt rögtön megkapták ötperces hírnevüket. Elképesztőnek tartják, hogy egy ilyen cég, mint az Apple, ilyen nyíltan lopjon egy egyszerű ikont. Íme a két mű, döntsétek el magatok, hogy történt-e valami, vagy trollgyanú van.

tgxpozbrquurxlcrj3l9pg_thumb_2604.jpg



Az Apple megnyitotta az orvosi adatainkat a külső fejlesztők felé

A legfontosabb és legbizalmasabb személyes adat, amit csak tárolni lehet - a privátra állított böngészési előzményeken kívül persze, ami meg elvileg nincs, de ha valaki mégis megszerzi, a világ ura lehet -, az orvosi adatok. Az, hogy kinek milyen betegsége van, mit szed, mennyire van súlyos állapotban, olyan információ, amit mindenki joggal tarthat titokban a világ előtt, és aminek a kitudódása befolyásolhatja a munkahelyi megítélést, és általában az életminőséget.

De ha nincs semmi komoly baj, akkor is: a tudat, hogy valaki hozzáfér azokhoz az adatokhoz, hogy miből hány milligramm, kicsit olyan, mintha a bőrünk alatt turkálna, miközben mi droidok vagyunk, Nexus 7-esek, és nem szeretnénk, ha ez kitudódna.

Az Apple tudja is ezt, és eddig ki is várt: a Health Records API-t, vagyis a felhasználók orvosi adatait kezelő lehetőségeket csak most nyitotta meg a fejlesztők fel. Mostantól viszont érkezhetnek tömegével az alkalmazások, amik a gyógyszerek szedését segítik, és azokról szóló információkat adnak meg, ahogy a betegségek vagy a helyes és egyéni táplálkozás is terítéken lehet.

A Helath Records eddig csak az iPhone-on vagy iPaden tárolta az adatokat, a jelkóddal titkosítva, mostantól azonban, ha a felhasználó engedélyt ad rá, ezeket az adatokat külső programok felé továbbítja a készülék, szigorúan úgy, hogy az adatok nem mennek át Apple szerveren a folyamat közben. Ha pedig a felhasználó úgy dönt, megoszthatja ezeket az adatokat már most több mint 500 kórházzal az USA-ban, és nyilván a szám nőni fog. Most legyinthetünk, hogy Magyarországon bezzeg, de gondoljunk arra, mennyi magánkórház nyílik most is országszerte, és hogy már kínálnak alternatív dolgozói egézségbiztosításokat munkahelyek, amikkel kizárólag magánintézményekben kezeltethetjük magunkat, annyira szar a helyzet az állami szektorban. A magánkórházaknak pedig az ilyen fejlesztés fontos lesz. Vagyis nekünk lesz fontos, ezért nekik is.

Egyrészt az API-val készült programok segíthetnek a pontos gyógyszerszedésben, akárcsak a diéta vagy a testfejlesztő gyakorlatok követésében, így a megfelelő úton marad a beteg. De ami még fontosabb, hogy a kórház - megint csak engedéllyel persze -, megoszthatja az adatokat ResearchKit kutatásokkal, így az adott betegségek tanulmányozásához egyetlen gombnyomással hozzá lehet adni beteget, annak komplett előtörténetével, aktuális és évekkel korábbi adataival.

Az okosmérőkkel, Apple Watch-okkal és az olyan különleges megoldásokkal, mint a magyar fejlesztésű WIWE, egy rakás adattal elláthatjuk tehát az orvosi adattárunkat, ugyanitt tárolhatjuk leleteinket, ezekhez külső forrásokból mindenféle hasznos infót gyűjthetünk, az adatokat pedig feldolgozásra vagy további kísérletekre továbbíthatjuk. Lassan összeáll a kép, amivel tényleg sokkal könnyebb lesz harcolni a betegségek ellen, mert sokkal több információval dolgozhat mindenki, jobban megismerhetjük a betegségeket és a körülményeket.

Ez nem valami kis hír, az Apple ezen törekvése az egyik legfontosabb, amivel különbözhet a többiektől, és egy olyan ígéret, mint az egészségünk óvása, még fontosabb szerepet szán az Apple-kütyüknek.


Csendes WWDC-s újítások: Kétszemélyes FaceID, biztonsági kód beillesztése

Hosszú volt a szoftveres rész a WWDC-n, több mint két óra, és nem is volt ugye hardveres, így aztán tényleg. Mégsem volt lehetőség bemutatni olyan újításokat, amik ugyan nem egetverőek, de hasznosak (nem úgy, mint a Stock alkalmazás kiterjesztése tőzsdei hírekkel, amit például háromszor említettek meg).

Az iOS 12-ben például be lehet állítani alternatív arcot. Noha ez a képesség arra vonatkozik, hogy egy személy két megjelenését ismerje fel, tehát valójában Batman miatt csinálták az egészet…

la-20120724-002.jpg

…meg úgy általában Christian Bale miatt…

16409492_1455002707876758_259409770_o.jpg

…ugyanígy beállítható második arc, amit szintén felismer majd a Face ID. Ehhez azonban resetelni kell az eddigi arcot, annak minden megtanult változtatásával, ezt elveszítjük. Cserébe az összes szuperhős potenciális célcsoport lett hirtelen.

Tovább olvasom


Itt a watchOS Walkie-Talkie, már csak egyetlen lépésre vagyunk valami nagytól

Régen az emberek tollal írogattak egymásnak. Aztán billentyűzeten gépelték be a szavakat, persze még akkor is csak kézzel. Írt az egyik, a másik elolvasta, visszaírt valamit, és így tovább.

Később, amikor megjelent az iOS-es beszédfelismerés, magyar nyelven is, az emberek - mármint a magyarok, ki más - már nem gépelték a mondandójukat, hanem belemondták a mikrofonba. Az átfordította a beszédet karakterekké, és ezt a karaktersort küldte tovább az ember. A másik elolvasta, rámondott a telefonjára valamit, és visszaküldte karakterként.

Még ennél is újabb trend lett az - iOS 8-tól a Messages app már tudta ezt -, hogy üzenetként kifejezetten hangfájlokat küldtek egymásnak az emberek. Az egyik elküldi, a másik meghallgatja, rámond valamit, visszaküldi, és így tovább.

maxresdefault_20.jpg

Innen már csak egy lépés volt az Apple tegnapelőtt bemutatott, wifin és LTE-n is működő Walkie-Talkie alkalmazása, amivel a felmondott szöveget többé már nem is kellett karakterekké alakítani, sőt, nem is rabolta azzal a drága időnket, hogy az egyik oldalon felmondott egyperces monológot a másik oldalon ugyanennyi ideig tartson meghallgatni. A Walkie-Talkie-val azon melegében, a kimondás pillanatában a másik oldal máris beszívhatja értelmével az elhangzottakat. Megnyomta a gombot, és visszabeszélhetett, azonnal, késlekedés nélkül.

apple-watchos_5-walkie-talkie_screen-06042018_inline_jpg_large.jpg

Bárcsak lenne egy technológia, aminek a segítségével úgy beszélgethetünk egymással az éteren keresztül, hogy már egyáltalán nem is kell gombokat nyomogatnunk! Csak megszólalunk, a másik hall minket, és akár a szavunkba is vághat, olyan lenne, mint élőben. Teljesen világos, hogy erre halad a technológiai fejlődés, a fent vázolt kommunikáció legalábbis ebbe az irányba mutat.



Mennyivel lesz gyorsabb a készülékünk iOS 12-vel?

Az iOS 12-vel kapcsolatos talán legizgalmasabb állítás, hogy sokkal gyorsabb lesz, mint az elődje. Az alkalmazásokat állítólag 40%-kal gyorsabban tölti be, a billentyűzet másfélszer gyorsabban bukkan fel, és reszponzívabb lett a billentyű, a kamera egy iPhone 6 Plus-on például 70%-kal gyorsabban tölt be.

Ezek az Apple statisztikái, amik általában hihetőnek bizonyulnak, kivéve, amikor nem. Úgyhogy mindig érdemes megvárni a végleges számokat, úgyhogy mondhatnám, hogy itt vége a posztnak és sziasztok. Viszont azért van itt egy egyes béta, ami ugyan nem a végleges cucc, de a semminél mindig jobb alap.

A felhasználók a közösségi oldalakon határozott gyorsulásról számolnak be. Nyilván azoknaál az eszközöknél érezhető leginkább a változás, amik egyébként már lassúcskák lettek idővel, egy tavalyi iPhone-on például nem lehet látni nagyon változást, vagy mégis?

A fenti videón két iPhone 8-on próbálták ki a különbséget, és noha a teszt pontosságát megkérdőjelezi, hogy az egyik készülék repülő üzemmódban van, a másik pedig nincs, azért látható egy határozott különbség (főleg hogy az iOS 11 van repülőben).

iPhone 7-esekre, 6s-ekre is azt állítják, hogy gyorsabbak lettek, itt pedig egy iPhone 5S videó összehasonlítás. A készítők állítják, hogy ez a leggyorsabb béta 1, amit eddig láttak.

Volt olyan vélemény is, hogy ez a béta

az iPad mini 2-t újra használhatóvá tette.

Amiben ugye az “újra” szó hangzik kellemetlenül, mert azt mutatja, hogy valamikor az időben a szoftver miatt lelassult a rendszer az alapfeladatokban is. Ismerős.

Szóval várjuk a tovább bétákat, de mi leginkább a végleges, mindenki számára elérhető és feltelepítendő verziót, ami tutira egy felturbózott iOS-t hoz el nekünk.




süti beállítások módosítása