Az egészségügyi Big Data hajnalán, vagyis most, amikor az Apple végképp szexivé teszi az EKG-t, jól megmutattuk az érettségünket a témában. Vége-hossza nincs az olyan posztoknak, amiben emberek a saját görbéjüket osztják meg screenshot formájában, valamennyi személyes adat közül a kódok, jelszavak és pornóelőzmények utáni legtitkosabbat, az egészségügyi adatokat rögtön kiteregetve. Aztán együtt elemezgetik a borzalmas formájú görbéiket, összehasonlítva azokat az Apple részvényének árváltozásával az elmúlt egy évben.

Az érettségünk a témában gyermeki, és egyben ártatlan. Nosztalgiával tekintünk majd vissza erre az időszakra egy-két évtized múlva.

Inkább kettő. Lassan ébredő erő ez ugyanis: az Apple Watch első megjelenése, vagyis 2015 előtt már azt vizionáltuk a levédetett szabadalmak alapján, hogy az óra egy komplett mentőautó valamennyi érzékelőjét megkapja, de legalábbis csalódás volt a pulzusmérő egyedüli jelenléte. Aztán mégis megmaradt velünk egyedüliként, 2018-ig.

És ha meggondoljuk, most sem léptünk előre hatalmasat, még. Az Apple Watch 4 beépített EKG-jával kapcsolatban egyre inkább kihangsúlyozza minden oldal, hogy a készülék csak a pitvarfibrilláció - A-fib vagy magyarul PF - jelzésére szolgál (maga az ECG app is háromféle értékkel tér vissza: A-fib, normál szinusz vagy meghatározhatatlan). Arra is csak 22 év felett, mert ezen életkor alatt előfordulnak olyan szívritmus-ingadozások, amik könnyen összetéveszthetőek a pitvarfibrillációval, ha nem kellően elemezzük ki az EKG-t. És az Apple láthatóan egyelőre korlátozott módon képes elemezni a görbét.

ke_pernyo_foto_2018-12-10_9_51_40.png

Nem nagyon van támpontunk a dologban, hiszen nem lettünk tegnapról mára kardiológusok. Nem tudjuk, mit jelent, hogy “csak pitvarfibrillációt mér”, az Apple honlapján is csak annyi segítséget kapunk ehhez, hogy mit NEM mér az óra:

The irregular rhythm notification feature does not detect a heart attack, blood clots, a stroke or other heart-related conditions including high blood pressure, congestive heart failure, high cholesterol or other forms of arrhythmia.

Úgyhogy lássuk ezt kicsit mélyebben.

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar a felnőttek körében, 65 év felett már eléggé megnő a gyakorisága. A szívizom nem ritmusosan húzódik össze, aminek következtében jöhet akár a stroke. Igen, az Apple az oldalán külön kiemelte, hogy a stroke-ot nem jelzi, az egyik előszobáját, a PF-et viszont igen.

Vannak egyéb szívritmuszavarok, de a pitvarfibrilláció ezzel a módszerrel viszont viszonylag könnyen és hatékonyan észlelhető. Elvileg lehetséges, hogy az Apple Watch csak szívciklus-detektálást végez, ami annyit jelent, hogy beazonosítják az egyes kamrai aktivációs hullámokat (QRS csúcsokat). De ezt az információt látszólag csak a szívritmus meghatározására használják, árulták el nekünk a WIWE magyar EKG-mérő készítői. Ez hatékonyabb, pontosabb, mint egy sima pulzusmérés, de pontatlanabb, mint egy komplett EKG elemzés.

1024px-electrocardiograph_complex_svg.png

Forrás: Wikipedia

Lássuk, miről is van szó, itt egy EKG görbe, P, Q, R, S, T és U hullámokkal. Itt egy teljes elemzéskor a hullámok saját hosszát, amplitudóját, egymáshoz viszonyított távolságát kell megmérni, és ezek összefüggése mutat rá a különféle szívproblémákra.

A P hullám elemzésével például kizárható lenne a 22 év alatti fals pozitív PF (a WIWE készülék ezt meg is tudja tenni), tehát ebből gondolhatjuk azt, hogy az Apple Watch a P hullám elemzésével például nem foglalkozik, és csak szívciklus-detektálást végez, vagyis a QRS csúcsok pozícióját határozzák meg. Mondom, semmi biztosat nem lehet egyelőre mondani, az első felhasználói videók és az Apple saját leírására, korlátozásaira támaszkodva valószínűsíthetjük ezeket. Később majd többet tudunk meg.

Mindenesetre a fejlesztés nagyon is hasznos. A leggyakoribb szívritmus-zavart képes valamilyen potossággal jelezni, és ezt a felhasználók számával összehozva garantált a siker. Máris megvan az első “megmentett az órám” sztori: egy Reddit felhasználó már arról számolt be, hogy az újonnan letöltött app jelezte neki: fibrillációra utaló jeleket lát. Mivel előfordul mindig a fals pozitív értékelés, többször elvégezte a tesztet, mindig ugyanazt az eredményt kapta. A felesége meg mindig negatívat. Felkereste az orvosát, aki épp előző este olvasta az új app kiadását, gondolta is, hogy lesz emiatt új páciense elég, de nem gondolta, hogy mindjárt másnap reggel eljön az első.

Azoknak pedig, akik soha nem mérnek majd semmi kórosat az órával: legalább lesz egy szép előtörténet, amit az orvosnak mutogathattok, amikor majd esetleg gond lesz. Az biztos, hogy nem szabad ezt túlzásba vinni: egyes kardiológusok máris felhívták a figyelmet a veszélyre, amit az egészséggel kapcsolatos megszállottság, szorongás okozhat.