Az idei iPad Pro egy gépszörny.

Nincs semmi, amivel ezt igazán be tudja bizonyítani neked. A legtöbb ember, amikor tabletet vesz, és elkezdik nekik mondani a processzor sebességét, azt mondja: “akkor ez később fog majd belassulni, mint az olcsóbb, oké”. Ennyit jelent.

Az Apple idén újra elkezdte a mantrát, hogy az iPad lehet a következő számítógéped. Most azt mondják, van öt okuk arra, miért lesz így.

  1. Erősebb, mint a legtöbb számítógép.
  2. Sok eszköz egyben.
  3. Bárhová viheted, mindig online.
  4. Könnyű kezelni.
  5. Apple Pencil.

Jól látjátok, egyik érv sem tesz említést a fejlett OS-ről. A “könnyű kezelni” rész az lenne, de mindannyian tudjuk, hogy nem, annyira mégsem könnyű. Nem könnyebb gépelni, szöveggel dolgozni, nem könnyebb videót vágni. Szkrollozni könnyebb, vagy inkább: kellemesebb. Több dologra is kellemesebb.

Arról pedig, hogy nem tettek említést róla, kizárólag az iOS tehet. Ami még mindig megrekedt abban az állapotban, mint amikor a tabletekre törékeny nádszálkisasszonyokként gondoltunk, és nem mertük kitenni őket egy igazi multitask használatnak. Az iPaden az iOS még mindig elég merev maradt, pedig nem kellene neki.

Találós kérdés. Melyik kép készült egy iOS-en, melyik egy macOS-en?

ke_pernyo_foto_2018-11-28_23_09_37.png

43fdb1f5902ca69ff275d2e79efc0626.jpg

Jó, annyira nem volt nehéz, de látjátok az egyezést. MacOS-re kifejlesztettek egy iOS használati módot, vagyis inkább elkezdték: megcsinálták a teljes képernyő és osztott képernyős nézetet, meg a Launchpad-et. Ha lehetőséget adnának, hogy valaki a Launchpaddel indítsa, és ott tartsa a macOS-t, és a programok kizárólag teljes képernyőben nyíljanak meg, a macOS-t valójában iOS-ként használná.

Fordítva miért nincs meg ez, vagy miért olyan erőtlen?

Az iOS kapott egy App Switchert, ami hasonlítható a macOS-es Mission Controlhoz.

ios11appswitchermultitasking-800x600.jpg

ke_pernyo_foto_2018-11-28_23_29_09.png

Igen, jött a Split View, meg a Slide Over, amik már KÉT appot tudtak egyszerre kezelni, meg egy harmadikat - a másik kettő inaktív állapota mellett - behúzták még nekünk.

2017-07-03-11-00-57.jpeg

Mondjuk, hogy...!

Valaki megveszi az Apple iPad-trackpadjét, vagy iPad-egerét (nincs ilyen, most csak játszunk). Bekapcsolja, az iPad felismeri, és ebben a pillanatban engedélyezi azt, ami kellene egy nagyobb szabadságot adó, komolyabb munkához.

Méretezhető, szabadon mozgatható ablakokba rendezné a programokat, az ablakokat oda pozicionálod, ahová akarod. Könnyen jelölsz ki szövegeket, illeszted be pontosan, precízebben tudsz mozgatni kurzort. Mert igen, hirtelen lenne kurzor, nyíl, akármi. Tudom, a kis nyilat egy iPad-en sugárba hányta volna le Jobs. De már nincs itt, és a a hányáson kívül más ellenérv nincs. Minden, amit a kurzor hoz magával, megugorható a tabletnek.

Átlag felhasználó sosem látna mozgatható nyilat, csak aki megveszi a trackpadet. Kerüljön 80 ezerbe, hogy mindenképp csak az vegye meg, aki ilyet akar, nem bánom. Legalább lenne margin is.

Meg most tényleg, hát hogy néz ki ez a Home screen?

43fdb1f5902ca69ff275d2e79efc0626.jpg

Tényleg fontos még, hogy ennyire kötött legyen az asztal, egymástól kilométerekre lévő ikonokkal, sorban egymás mellé rakva, fixálva? Tényleg nem lehetne már túljutni ezen? Meg hogy a Shortcuts a futtatható parancsokat Safariból, könyvjelzőként teszi ki ide? Egy Apple app, ami jobb híján kicselezi az iOS hülye kötelmeit?

Ha ez mind meglenne, akkor már csak várni kellene arra, hogy a fullos Photosop után mások is komolyan portolják a programjaikat iPad-re, amit nem kell újragondolni. Mert jelenleg az Apple sem mutatta még be a hírös appjainak fullos verzióját, csak a light-osakat. Az iPad szoftveresen egy Mac light, és így az is marad.

Tudom, ezzel teljesen szembemennének az iPad filozófiával, a kurzor megjelenése széttörné a magic-et. Nekem mindegy, hívják ezeket a gépeket máshogy. De ha jövőre előállnak egy még gyorsabb iPad Próval, ami még mindig az iOS-t futtatja, akkor tök értelmetlen lesz piacra dobni azt a készterméket.