Tart már a muri egy-két napja, egészen pontosan csütörtökön kezdődött, de most érett meg az idő, hogy először lássam át az ügy súlyosságát és kimenetelét - Apple szempontból.

A Bloomberg ugyanis csütörtökön lehozott egy cikket, ami szerint a kínai hadsereg elhelyezett egy titkos chipet bizonyos alaplapokon, amikkel közel harminc amerikai nagyvállalattól lophattak el adatokat. Köztük van az Amazon és az Apple is, ezek alapján pedig az állítás nem kisebb, mint hogy minden adatunk, amik rajtuk keresztül ment, lehallgatásra, továbbításra kerülhetett. Az ügyben a kínai kiberhadseregen kívül a Supermicro érintett, aminek a szervereiben a chipeket a lap szerint megtalálták. Úgy gondolják, hogy ezek a chipek már a gyártósoron a gépekbe kerültek, tehát a gyártó tudtával történt mindez.

-1x-1_1.jpg

A Supermicro és az Apple is tagadta a cikkben foglaltakat. Az Apple reakcióját érdemes szó szerint leírni, hogy lássuk, mennyire pontosan kizárnak minden eshetőséget, semmi félrebeszélés:

Az elmúlt egy év során a Bloomberg több alkalommal megkeresett minket állításokkal, ezek néha bizonytalanok, máskor homályosak voltak, egy állítólagos biztonsági incidenssel kapcsolatban az Apple-nél. Minden alkalommal szigorú belső vizsgálatot indítottunk az állítások alapján, és abszolút semmit nem találtunk, ami alátámasztotta volna ezeket.

...

Teljesen világosan fogalmazunk: az Apple soha nem talált rosszindulatú célra szolgáló chipet, hardveres manipulációt, vagy sérülékenységet, amit szándékosan helyeztek el szerverekre. Az Apple soha nem vette fel a kapcsolatot az FBI-jal vagy bármilyen más ügynökséggel ilyen ügyben.

...

Az Apple-től soha senki nem kereste fel az FBI-t ilyen ügyben, és sosem hallottuk, hogy az FBI ilyen ügyben nyomozna, még kevésbé akartuk ezt korlátozni.

Na most. A kakit a Bloomberg robbantotta fel, egy neves lap, ahol az újságírói szabályok még nagyon is működnek. Vagyis azt a teóriát elvethetjük, hogy alaki böffentett nekik valami kamut, ők meg gyanakvás nélkül, nyomozás nélkül felültek nekik. Itt több forrásról van szó, akik egybehangzóan állítják ugyanazt, több cég részéről is. Összesen 17 forrásról számolnak be, természetesen a kilétüket nem árulják el, ezt nem is lehet elvárni, sőt. De van köztük volt Apple-mérnök is.

A chip működését viszont a lap csak nagy vonalakban írja le. A központi processzor felé érkező utasításokat befolyásolta, itt “injektálta” bele a saját kódját, és tudott szinte bármit elérni a gépnél. Ez minden hack ősanyja. Az adatok kikerülése azonban így is szemet szúr egy Amazon vagy egy Apple szintű szerverpark esetében, szóval a leírás alapján ez mégsem annyira titkos, mint amennyire gondolnánk.

A Bloomberg szerint az Apple állítólag 2015-bev felfedezte a chipet, és a következő évre minden kapcsolatot megszakított a Supermicróval, de ennek a pontos okát nem nevezték meg a nyilvánosság előtt.

Azóta elindultak a találgatások. Kieren McCarthy a Registertől például abba ment bele nyakig, hogy miért nincs értelme ilyen céllal egy különálló chipet elhelyezni, miért ne lenne egyszerűbb a már meglévő - SPI flash - chipet kicserélni egy hátsó kaput kinyitott verzióra? Más kétségek is felmerültek, például ebben a cikkben, ami azért tartalmaz akkora banánhéjakat, hogy most inkább nem fordítom le.

Az ügy nagyon súlyos. Nem csak azért, mert ez lehet a tech-szektor dízelbotránya, hanem - csak az Apple-t vizsgálva - itt a cupertinóiak szavahihetősége a tét. Ez egy borzasztó erős vára az Apple-nek, Tim Cook gyakorlatilag a nyitott, átlátható működést, és ezáltal az adataink védelmét állítja fel a cég gerincének. Akármennyire is keveset beszél róla egy átlagfelhasználó, ez sokat nyom a latban a vásárláskor, és ne feledjük, hogy ha valaki nem állítja be magát jó fiúként, és kiderül valami susmus, megúszhatja. De ha az adatvédelem Clint Eastwoodjáról derül ki valami, akkor akasztás van.

Ha viszont a Bloomberggel szemben derül ki, hogy az Apple vehemens tagadása annyira igaz, mint amennyire az eddigi tapasztalataink alapján ez várható a cégtől, és a 17 forrásuk mondjuk egy Fake News Mozgalom tagjai, akik sorra akarják beborítani a nagy lapokat, akkor meg ők nem állnak meg a lábukon.

Bármi is lesz, veszem elő a Popcornt, mert elég izgalmas napok jönnek.