Bemutattuk már korábban az Appleblogon a WIWE készüléket, a magyar fejlesztésű, bankkártya méretű EKG-t, amivel otthon, a kanapén ülve tudjuk egy perc alatt megvizsgálni a szívünk működését. A készülék több szempontból vizsgálja a görbénket, és figyelmeztet, ha orvoshoz kell fordulni. Nálunk a családban már volt egy figyelmeztetés, a készülék diagnózisát profi kardiológus is megerősítette, de megnyugtatott, hogy gyakori és veszélytelen jelenségről van szó.

ke_pernyo_foto_2018-10-01_8_04_34.png

Az Apple Watch Series 4 komoly versenytárs lett számukra. Ugyanis ha az EKG mérése az óránkkal, a csuklónkon lehetséges, mint egy mellékes szolgáltatás, akkor a külön eszköz vásárlása kérdéses igénnyé válik majd.

Úgyhogy megkerestük a WIWE-ot, mondják el a véleményüket az óráról, mit látnak profi kardiológusokként az Apple állításaiban.

Bár az eszköz alapvetően ígéretesnek tűnik, továbbá EKG modulja megkapta az FDA jóváhagyását, szakmai szempontból több kérdés is felvetődik a megbízhatóságot illetően. Ezek közül az egyik méréstechnikai oldalról, hogy milyen jelminőség érhető el egy olyan kialakítással, amelynek egyik elektródája a bal csukló felületével, másik pedig a jobb kéz egyik ujjával érintkezik. Előbbinél ugyanis az esetleges szőrzet, utóbbinál pedig az ujj remegése torzíthatja a felvételt, valamint a kiértékelést. A WIWE-ot olyanra terveztük, hogy lehetőséget nyújtson tényleges nyugalmi EKG mérésre. A mérőeszközt például asztalra helyezve, a vállak és karok lelazításával a felhasználó egyszerűen pihentetheti ujjait az elektródákon, így nincs szükség tudatos erőkifejtésre. Tapasztalataink szerint ilyen körülmények között gyakorlatilag klinikai szintű EKG jelminőség érhető el.

ke_pernyo_foto_2018-10-01_8_05_54.png

Tehát a mérést nagyban befolyásolja a nyugalmi helyzet minősége, ami ugyan nem lehetetlen az órával, csak esetleg nehezebb kivitelezni. Probléma lehet a szőrzet és az ujjérzékelő apró mérete.

Az új okosórával kapcsolatban további kérdésként merül fel a szívritmuszavarok felismerésének hatékonysága. Mivel a túl alacsony/magas szívritmus meghatározása manapság már egyáltalán nem tekinthető nóvumnak (ez a funkció a legtöbb orvosi és fitnesz eszközben megtalálható), érdemesebb inkább a szabálytalan szívritmus felismerésére fókuszálni. Ez az egyik jellemzője a pitvarfibrilláció (PF) nevű szívritmuszavarnak, mely egy komolyabb aritmiának tekinthető (jelentősen megnöveli például a stroke kockázatát). Az új Apple Watch állítólag képes a PF hatékony detektálására, ugyanakkor a kapcsolódó tesztelést úgy végezték, hogy kizárólag PF és normál szinuszritmusú (vagyis egészséges) eseteket vizsgáltak. Felmerül a kérdés, hogy milyen hatékonyság adódna egyéb, kisebb jelentőségű aritmiás esetek (például extra ütések) figyelembevételével. Gyanakvásra adhat okot, hogy az FDA jelentése szerint a készülék használata nem javasolt egyéb aritmiás esetekben. Ehhez kapcsolódóan további érdekesség, hogy 22 éven aluliak mérése sem javasolt. Ennek egy lehetséges magyarázata, hogy fiatalabb korban gyakrabban fordul elő kifejezett légzési aritmia. Ez a jelenség egyáltalán nem veszélyes, ugyanakkor jelentős ingadozásokat okozhat a szívritmusban, megteremtve a komolyabb aritmiákkal való összetévesztés lehetőségét. Többek között emiatt érdemes a szívritmuson túlmenően a pitvari aktivációt (az EKG P hullámát) is vizsgálni a PF gyanúja esetén, ami bevett szokás az orvosi gyakorlatban.

Ez már érdekesebb állítás. E szerint a szívritmus elemzése az Apple-nél nem olyan fejlett, és nem képes bizonyos eltéréseket elemezni. Persze a komoly tesztekig ez csak találgatás.

Mint kiderült, az FDA jóváhagyása alig valamivel Apple bemutatója előtt érkezett meg Cupertinóba, és még évekig tarthat, míg engedélyezik az Egyesült Királyságban mondjuk. A magyar engedélyezéssel kapcsolatban hamarosan egy új poszttal jelentkezem.