Vért izzad az Apple vezetője. Ez biztos. Senki nem írta meg, nem is ő twittelte ki, hogy mennyire kivan, nem is az Apple Watch-át törték fel, hogy a szívritmus-adatait leolvassák.

Elég megnézni, hányan próbálnak meg keresztbe tenni a címben olvasható a tervnek.

Oké, először is fektessük le az alapfogalmakat. Mit is jelent az olcsó iPhone X?

Az iPhone X tavaly jelent meg, 999 dolláros alapáron, ami 25%-kal volt drágább a vele egyidőben megjelenő sorozat ugyanakkora tárhelyet adó, 8 Plus fantázianevű telefonjához képest. Most azt mondják, az Apple képes lesz egy LCD-s modellt piacra dobni, ugyanakkora áron, amennyiért tavaly a 8 Plust adták. Ez azért nem tűnik egy akkora vállalásnak, nem igaz?

https---blogs-images_forbes_com-gordonkelly-files-2018-08-screenshot-2018-08-03-at-01_38_55_jpg.png

Valójában mégis az. Fontos ugyanis látni, hogy Cook egy pénzmérnök. A feladata, hogy létrehozza a pénzügyi fekete lyukat, a végtelenségig növő céget - így megdönteni a jelenlegi világrendet, hahaha -, ehhez pedig muszáj egyre feljebb tornászni a részvények értékét. Ehhez viszont pénzt kell adni a befektetőknek, és megnyugtatni őket: egyre több cash-t tudnak kisajtolni az eddig is iszonyú pénzeket termelő iPhone termékcsaládból (a többi mellékes egyelőre).

Nem teheti meg, hogy alacsonyabb árrés legyen idén. Ha tehát piacra dob egy olcsóbb iPhone-t, akkor két dolgot kell mindenképp betartania:

  • vagy az alapanyagok és összeszerelés árát csökkenti az árengedményhez képest nagyobb mértékben, így végeredményben nő az árrés
  • vagy csökkenti az árrést, de közben még drágább telefonokat dob a piacra, amik elviszik a vásárlók zömét, és így összességében nyer az ügyön
Az első verzió az amatőröknek való. Cook a másodikban hisz.

Az első verzió nem is tudna működni. Az alapanyagok árát idén állítólag tíz százalékkal tudja csökkenteni a cég egy alap iPhone X esetében. Ez nagyjából 400 dolláros alapanyagárral számolva 40 dollár mínuszt jelent. Egy OLED panel nagyjából 20 dollárral több, mint egy LCD. Ez eddig 60 dollár, mínusz. De állítólag több száz dollár lesz a különbség. Ezt nem lehet kigazdálkodni a hagyományos módon.

Persze jönnek a szokásos Cook-féle beszállítói láncot érintő okosságok. Az érintőkijelzőket eddig a Samsung szállította, most az LG-t is bevették a buliba. Verseny lesz tehát, ami az árakat is érinti, és mivel az Apple ezzel kockázatot vállalt, tutira meglátszik ez is az egyenlegükön, mínuszban. Néhány dollárról beszélünk.

A gyártósorok tutira nem lesznek olcsóbbak, sőt. A kínai gyártósorok egyre többe vannak, ráadásul az Apple-t egyre inkább noszogatja Trump, hogy több amerikai munkaerőt használjon a gyártási folyamatban. Ez mind drágítja a dolgot, nem beszélve arról, hogy Trump kereskedelmi háborúja már az Apple lábát nyalogatja. Annyira, hogy Tim Cook találkozót kért Trumptól, amit ő örömmel meg is adott - olvashattuk a Twitteren. A találkozó részleteit nem hozták nyilvánosságra, de egyértelmű, hogy Cook az Apple-t is sújtó vámok megelőzéséért lobbizott, amiért cserébe - ezt nyugodtan vegyük készpénznek - Trump is kért valamit. Az se lesz ingyen.

És ugyan nem az idei iPhone-ok problémája, de az 5G technológia sem lesz olcsó. Júniusban véglegesítették az 5G szabványt, a szabadalmak birtokosai pedig elkezdték nyilvánosságra hozni, mennyit kérnek a szolgáltatóktól és a készülékek gyártóitól a szellemi termékért (ne legyenek illúzióink, valójában mi fizetjük meg ezeket a sor végén). A Qualcomm, ami a szabadalmak nagy részét birtokolja, elég borsos árat adott: 3,25 százalék minden eladott készülékből, multi-mode 5G esetén, maximum 400 dolláros készülékárig. Ez pedig az Apple-nek stabil 13 dollár költség lesz, készülékenként.

És ez csak a Qualcomm, ami így is engedett az áron, főként az Apple nyomására állítólag. Korábban ugyanis 500 dollár volt a plafon, így 13 helyett 16,5 dollár lett volna a sarc.

Az Ericsson 5, a Nokia pedig 3 dollárt kér eladott készülékenként, a Huawei, a Samsung, és a többiek még nem nyilatkoztak. Ez eddig 21 dollár, miközben a 4G szabvány 9,6 dollár volt, eladott egységenként. Persze a nagy megrendelők mindig is sokkal olcsóbban kapták ezeket, és láthatjuk, hogy az aktuális perek (Apple vs. Qualcomm) is befolyásolhatják a végső árat. De tény, hogy ezek a végén milliárdokat jelentenek az Apple számára.

Láthatjuk, hogy miközben az alapanyagokon minimum 60 dollárt húzhatnak Cook-ék, addig a munkaerőiaci változások, aktuális perek és beszállítói pengeváltások, új szabványok és az USA elnökének pillanatnyi hóbortjai mind kilengetik ezt az összeget, fel-le, és nagyon nagy erőket kell mozgósítani ahhoz, hogy tényleg meg tudjanak lepni szeptemberben az árakkal.

Micsoda munkamennyiség, micsoda feladatok egy terméknél, aminek egyelőre a dizájnjáról nem sok szót ejtettünk.