Emlékszem, amikor mindenki szájtátva várta, mit lép az Apple a kötelező EU-s MicroUSB bevezetés határidejének közeledtekor. Most tényleg kicserélik az iPhone-ok csatlakozóját egy olyan formátumra, amit addig határozottan kerültek?

Aztán persze nem történt semmi. Nem volt revoluszión, nem intett be senki senkinek, nem volt közlemény, hogy miért nem, egyszerűen csak ment tovább a világ a maga medrében, a MicroUSB pedig nem terjedt el jobban, mint amennyire a képességei alapján predesztinálva volt.

Pedig az ötlet nem volt rossz. Évente 51 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik csak a régi, “elmaradott” töltők kidobásával az EU-ban, ezt szerették volna kordában tartani, esetleg minimalizálni. De ezt nem úgy tették, hogy rákényszerítették mindenkire az akaratukat, és valami főokos kitalálta, mi a legjobb megoldás (amiről öt perc alatt derül ki, hogy hülyeség). 2009-ben leültek 14 cég képviselőjével - köztük volt az Apple is -, és mindannyian megegyeztek, hogy az átállás 2011-ben megtörténik.

Aláírták a szándéknyilatkozatot.

2012-ben lejárt a szerződés, és valahogy mindenki elfeledkezett a kínos ügyről. Egészen máig, amikor Margrethe Vestager, az EU Versenypolitikai Főigazgatóságától azt állította, újra előveszik a témát, és megnézik, mit lehet tenni. Ez egy elég súlytalan ígéret, mert egyáltalán nincs mögötte egyelőre semmilyen cselekvési terv, csupán Margrethe Vestager személye biztosíték arra, hogy tényleg lesz a dologból valami. Ő volt, aki elintézte a 2,8 milliárd dolláros bírságot a Google-nek, és 15,3 milliárd dollár összegű adóhátralék-befizetést az Apple-nek. Imádják a nőt Kaliforniában.

Az időzítés nem is annyira rossz. Az okostelefonok nagy része ma már USB-C csatlakozóval készül, kivételt megint az Apple jelent a Lighninggal, de a pletykák szerint ez nemsokára megváltozhat. Ha aláírnának újra egy ilyen nyilatkozatot, az azt jelentené, hogy - legalábbis egyelőre - lenne egy mindenki által elfogadott szabvány. Egészen addig, amíg át nem áll a cég a full vezetéknélküliSÉGRE - ez töltő fronton nem is lesz olyan soká -, és akkor már mindegy lesz az egész.

usb.jpg