Elég nagy port kavart a bejelentés, miszerint készül az első igazán cross-platform Photoshop. Az Adobe egy Bloomberg által megszellőztetett pletykát követően elismerte, hogy olyan Photoshop kiadását tervezi 2019-ben, ami minden eszközön, asztali gépen és iPad Prón, ugyanúgy fest, ugyanolyan funkciókkal bír, amiket ugyanúgy érhetünk el. Idén októberben már lehet majd tesztelni.

ke_pernyo_foto_2018-07-16_20_16_39.png

Ez pedig elég nagy bejelentés. Egyrészt azért, mert a tabletes appok mindig limitált funkciókkal, de legalábbis más kezelőfelülettel jöttek ki, mint az asztali társaik. A Photoshop asztalikon például apró bizbaszok garmadájaként vonult fel, világos, hogy ezt egy az egyben nem lehet átültetni. Így aztán, akik a bizbaszgarmadához szoktak, csak kiegészítőként gondoltak a tabletre.

Másrészt azért fontos bejelentés, mert az iPadről beszélünk. Nem tabletekről, hanem konkrétan az Apple tabletjeiről, azon belül is minden bizonnyal a Pro vonalról, ami immár egy szoftverfejlesztés kellő közepére helyezte a terméket.

Ki hitte volna, de egy hordozható eszköz határozza meg, milyen lesz a jövő asztali Photoshopja. Őrület.

Szögezzük gyorsan le, hogy az Adobe sem őrült, hogy az asztali, iPad-telen, a változásokat nehezen viselő művésztársadalmat magára haragítsa: az új szoftverrel egy időben elérhető lesz állítólag a korábbiakkal megegyező bizbaszgarmadás verzió, miközben megvizsgálják, mit szól a közösség a cross-platformhoz. Aztán meglátják.

Lizzie Nichols 3D grafikus már megszólalt az ügyben, a The Emoji Movie, Smurfs: The Lost Village, Futurama és Hotel Transylvania 3: Summer Vacation egyik művésze azt állította,

ezzel a lépéssel az iPad a csicsás játékszerből végre profi eszközzé válik.

Az Apple mindig is hangoztatta, hogy az iPad sokaknak kiváltja az asztali gépet. Később leült a kommunikációs lendület ezen a téren, aztán az iPad Próval feléledtek a remények. Ez pedig az első olyan nyilatkozat, amit egy profi vállalt fel, és igazolja a cég eddigi törekvéseit. A hölgy eddig Mac Prót használt Wacom Cintiq tablettel a bevitelhez, most viszont azt állítja, így akár kidobhatja a Wacomját.

Vegyük azonban észre, hogy a törekvés nem újkeletű, és nem is annyira meglepő. Már 2013-ból láthatunk videót arról, hogyan lehet az iPadet grafikus tabletként használni a PC mellet. A sufniszagú próbálkozásokból aztán színes-szagos startupok indultak, mint az Astropad vagy Duet Display Pro. Lássátok a cikket, aminek a címe: ez a fantasztikus alkalmazás az iPad Pródat Cintiq-ké változtatja.

A várakozás egy igazán profi-profi megoldásra odáig fajult, hogy megjelentek olyan appok, mint az Affinity Photo, amik a lehetőségek korábbinál sokkal szélesebb tárházát kínálták tabletre is. Az Adobe-nak lépnie kellett, ha nem akarta a Photoshop alapértelmezett voltát átengedni egy másik, kisebb cégnek csak azért, mert ők mertek mütyürhadsereget implementálni. Ha a húzásuk bejön, megszilárdítják a saját pozíciójukat is, de főleg az iPad Próét.