Ádám osztotta meg velünk egy garanciális MacBook Pro laptop garanciális kálváriáját.

Készülék: MacBook Pro (13 col, Touchbar nélkül, 512 SSD, 2017), értéke: 700.000 Ft (nem APR-ben történt a vásárlás)

Probléma: A két thunderbolt 3-as portból megszűnt működni az egyik – hardveres, garanciális probléma.

Készülék leadása: 2018.01.23.

Új készülék átvétele: 2018.05.14.

Tanulság: Oda vidd vissza, a garis készüléket ahonnan vásároltad, ne direktben szervizbe!

Ádám elmondta, hogy eleve rosszul indult számára az egész élmény, hiszen két hétre kapott időpontot a szervizbe. Ő is valami olyasmit gondolt, amit én is szeretnék gondolni, hogy ilyen esetben a cég hivatalos szervize futárral vitetné el a terméket azonnal, hatalmas elnézéskérés közepette (létezik ilyen szervízszolgáltatás Magyarországon, csak nem Apple). Cserekészülék nem járt.

Egy hónappal a leadást követően semmilyen felvilágosítást nem tudtak adni, javasolták, hogy Ádám vegye fel a kapcsolatot az európai központtal, ott majd megmondják, hol tart az ügy. Ehhez kapott egy eszkalációs számot.

artcol-contentlink-expert_2x.png

Az Apple Support Ádám elmondása szerint nem volt nagy segítség, a magyar központ nem foglalkozik garanciális javítással, az európai központtal angolul ugyan lehet beszélni, de nem igazán tudod, hol tart az ügyed, mi fog történni, és nem írnak le semmit, amit szóbal elmondanak.

Egy újabb hónap telt el, mert mire kitalálták, hogy rossz az eszkalációs szám, és kapott egy újat, ezután sem történt semmi. További egy-két hét telik el, amikor Ádám már mindenkit hív, hogy történjen valami, az Apple kinti szervizvezetője is elnézést kér, kompenzációt ígér. Vágül három hónap után hívják, hogy mehet a gépért. Csak hogy érzékeltessük az eltelt időt itt is: 04.20-án hívták, hogy kész a gép, elviszik a régi készülék dobozát és tartozékait, ehhez képest 05.11-ére mehetett a készülékért Ádám.

artcol-contentlink-expert_2x-1.png

Ami nem ugyanaz a konfiguráció, mint ami neki volt. Egy touchbaros gépet küldtek, pedig ő szándékosan nem ilyet akart (mint írta: kisebb az akksi benne, nem tetszik neki a Touchbar, és állítólag jobban melegszik). Először nem veszi át, aztán pár nap után mégis: nem akarja elölről kezdeni. Kompenzációként garanciakiterjesztést kért volna, de azt nem lehet, csak Apple TV-t vagy AirPodsot, és hasonlókat ajánlottak. De azt sem adták könnyen, itt is ment egy kis egymásra mutogatás Ádám elmondása szerint.

applesupport.jpg

Ezt végigolvasva felmerül a kérdés bennünk: nincs valami hivatalos szerv, ami megvéd minket ilyenkor? Nincs egy törvényi előírás, meddig lehet szervizben a készüléked? A válasz az, hogy de, van. 30 napon belül javítani kell, vagy visszaadni a termék árát. Csak épp nem mindig érvényesítheted.

Ádám több ügyvéd ismerőssel is egyeztetett közben, akik elmondtak nekik egy nagy igazságot: ha a vásárolt garanciális készüléket nem a vásárlás helyére viszed vissza, hanem önszorgalomból a márkaszervizben adod le, akkor nem él a fenti szabály, mert a gép kapcsán nem állsz szerződéses viszonyban a szervizzel. Mármint valamilyen szerződés nyilván van, de az állítólag nem alkalmas a fenti kényszerítésnek a foganatosítására, hogy rendőrszlenggel éljek.

Az Apple garanciális vállalását itt olvashatjuk. Ebben nincs szó javítási idővállalásról, csupán ezt olvashatjuk:

MILYEN MÓDON JÁR EL AZ APPLE JÓTÁLLÁSI IGÉNY ESETÉN?

Ha a jótállás időtartama során Ön a jelen jótállással összhangban szervizelési igényt nyújt be az Apple-nek, akkor az Apple saját belátása szerint:

(i) kijavítja az Apple Terméket új alkatrészek, illetve teljesítmény és megbízhatóság szempontjából az újjal egyenértékű használt alkatrészek felhasználásával; vagy

(ii) kicseréli az Apple Terméket egy ugyanolyan modellre (illetve az Ön beleegyezésével egy olyan termékre, amely hasonló funkciókkal rendelkezik), amely új, illetve teljesítményben és megbízhatóságban egyenértékű alkatrészekből készült; vagy

(iii) visszatéríti a vételárat az Apple Termék visszaszolgáltatásáért cserébe.

Megkérdeztük partnerünket, az Aqua Webshopot, akik szintén árulnak Apple termékeket, erősítsék meg az állításokat. Ők is elmondták: a náluk vásárolt termékeket, ha nekik viszik vissza, 30 napon belül javítják vagy visszaadják a gép árát. Mint Ádám példájából kiderült, az Apple Szerviz, az EU Apple Support és a vásárlás helye között egy végtelen egymásramutogatás-ciklusba is érhetünk, ha nem az ajánlott utat járjuk.