Ritka részletes és információgazdag cikk jelent meg a Techcrunch-on, Eddy Cue jutalmazta meg a lapot néhány olyan részlettel, ami betekintést ad a cég aktuális munkájába. Történetesen az Apple Maps 2.0 fejlesztésébe, ami négy éve tart, és jövőre kezdik el bevezetni az USA-ban.

Az Apple Maps története nem a legfényesebben alakult, az interjúban erről is beszél Eddy. Dönteniük kellett, hogy egyáltalán részt akarnak-e venni ebben az üzletágban, és mivel a mobiltelefonok jövője nagyjából világos volt, ahogy a térképszolgáltatások alapvető fontossága is, belevágtak. Tömegével vásárolták meg az adatokat a TomTom-tól, az OpenStreetMap-től és más szolgáltatóktól, az eredményre pedig mindenki emlékszik.

Aztán a gyászos start után még több szogláltatóhoz fordultak, még több adatot vásároltak, hogy pontosítsák a térképet. De ez is kevés volt.

Négy éve döntötték el, hogy a nulláról felépítik újra az Apple Mapset, kizárólag saját adatokra támaszkodva. Meghatározták a fontos funkciókat, úgy mint tömegközlekedés, autózás, gyaloglás és alkalmazások számára lokációs szolgáltatás. Eddig még úgy hangzik, mint egy következő Google Maps, de az Apple megpróbálta kitalálni, hogyan lehetne jobb. Most kiemelem az állítások közül azokat, amik a mostani állapotokhoz képest javulást hoznának, illetve újdonságokkal szolgálnak.

apple-maps-2018-old-new.png

A Maps csapata egy-egy utakkal kapcsolatos bejelentésre nagyon gyorsan reagálna, napok alatt javítana.

Sok javításhoz nem is lenne szükség beavatkozásra, a térképet a felhasználóktól automatikusan érkezett információk alapján azonnal is frissíthetnék (például egy útlezárás feloldása).

Nagyon kínosan odafigyelnek a személyes adatok titokban tartására, saját maguk elől is. Például az Apple szerverei soha nem tudnák megmondani még azt sem, hogy valahol a világban egy ember A pontból B pontba utazik. Minden utat felszeletel a szoftver részegységekre, és egy saját maga által generált ID-val küldi azokat el a központ felé. Mégsem veszítenek el vele szolgáltatást, hiszen a Siri például sok mindent tud rólunk, de azokat az infromációkat a készüléken belül tartja, titkosítva.

Állítólag sokkal jobb lesz az új térképben a forgalmi adatok jelzése, mert ezekben is az iOS készülékektől jött anonim adatokra támaszkodnak, nem vásárolják ezeket. A forgalomkijelzés, a real-time útinformációk, építkezések és gyalogos utak információ - ezekben várható óriási fejlődés.

A gyalogos utak gyors upgrade-je, akár egy parkon belül lefektetett új utak gyors és pontos kijelzése azt mutatja, hogy az Apple talán megpróbál a vakok számára is egy használhatóbb térképet adni (ilyen nem hangzott el, saját feltételezés). Itt láthattok egy korábbi videót arról, milyen térképet használnak a látássérültek, mire van szükségük:

A gyalogos utak információi, lezárt zebrák, kényelmesebb útvonalak kijelzése egy látónak evidens adatok, de egy vaknak nagyon fontos, hogy a fülébe súgja a Voice Over, amikor épp arra jár.

Nagyon pontosak szeretnének lenni az új térképpel. Például a saját csapatuknak úgy alkották meg az ellenőrző szoftvert, hogy könnyedén tudják javítani egy bolt bejáratának helyzetét. Ha például egy saroküzlet az egyik utca nevére van bejelentve, de a bejárata a másik utcára nyílik, az Apple Maps csapata ezeket is javítja, a lehető legpontosabb lokációk beállításával. Szintén fontos a látássérülteknek, és persze egyirányú utak esetén az autósoknak is.

Arra is odafigyeltek, hogy a betűtípus, amivel a táblákon látod a feliratokat, járatszámokat és így tovább, megegyezzen azzal a fonttal, amivel a telefonod jelzi ki ugyanazt a képernyőre.

A keresés funkció sokkal relevánsabb találatokat ad majd ki.

A lap bejutott egy Apple furgonba is, amiben hátul egy Mac Prót látott lefúrva a padlóra, és hozzá csatlakozva egy rakás SSD tárhelyet, amire az elkészült fotókat tolta a gép, titkosítva. Amikor egy SSD betelik, kicserélik, a teli példányokat pedig viszik a központba. Ott szoftverek megdolgozzák ezeket, eltávolítják az arcokat és a személyes adatokat, majd újra titkosítják, egy új kulccsal. Az emberek elől elzárva utaznak az információk, végig.

A héten jön egy frissítés, amivel kipróbálható az új Maps, de csak a kaliforniai Bay Area területen élők láthatják.