Ne ess pánikba.

Tudom, hogy nem tűnik rózsásnak a helyzet. Amikor totál elfogy a szabad hely a merevlemezen, akkor nem lehet már üríteni a Kukát. Nem lehet törölni fájlt, még a Kukát kikerülve sem. Nem tudsz kimenteni nem mentett dokumentumokat, még a Jegyzetekbe bemásolt szövegeket sem továbbítja a felhő felé a rendszer, a Handoff sem működik. Nincs screenshot!!!!

img_4611.JPG

img_4613.JPG

A macOS egy mozdulni képtelen, zárt, menthetetlen zárványként néz ránk, hogy most akkor mi.

Hihetetlen, de egy sima safe boot segíthet ilyenkor. Indítsuk újra a gépet, és tartsuk nyomva a Shiftet a boot alatt. Ilyenkor kiürít néhány cache-t a macOS, persze egy restart eleve letörli a sleepimage-eket, a memóriánk tartalmának biztonsági mentéseit. Így, ha régóta indítottuk újra a gépet, akár a memóriánk méretének többszöröse szabadulhat fel.

img_4621_1.JPG

Töröljünk pár fájlt gyorsan. Kerüljük ki a kukát: nyomjuk a kukába húzáskor a Cmd + Optiont. Terminalban is törölhetünk, rm és helykihagyás után lehet húzni a törlendő fájlokat, magától odaírja a szöveges útvonalat. Enter.

ke_pernyo_foto_2018-06-22_11_21_27.png

ke_pernyo_foto_2018-06-22_11_21_31.png

Legközelebb óvatosabban, hagyjuk meg mindig a lemez méretének 10%-át szabadnak.

Ami jó hír, hogy ha mondjuk volt nyitva egy rakás dokumentumunk, amiket nem mentettünk el, azok így is helyreállnak Szövegszerkesztőben. Csak azok nem, amiket eleve a helyszűke után nyitottunk meg és szerkesztettünk.