A legfontosabb és legbizalmasabb személyes adat, amit csak tárolni lehet - a privátra állított böngészési előzményeken kívül persze, ami meg elvileg nincs, de ha valaki mégis megszerzi, a világ ura lehet -, az orvosi adatok. Az, hogy kinek milyen betegsége van, mit szed, mennyire van súlyos állapotban, olyan információ, amit mindenki joggal tarthat titokban a világ előtt, és aminek a kitudódása befolyásolhatja a munkahelyi megítélést, és általában az életminőséget.

De ha nincs semmi komoly baj, akkor is: a tudat, hogy valaki hozzáfér azokhoz az adatokhoz, hogy miből hány milligramm, kicsit olyan, mintha a bőrünk alatt turkálna, miközben mi droidok vagyunk, Nexus 7-esek, és nem szeretnénk, ha ez kitudódna.

Az Apple tudja is ezt, és eddig ki is várt: a Health Records API-t, vagyis a felhasználók orvosi adatait kezelő lehetőségeket csak most nyitotta meg a fejlesztők fel. Mostantól viszont érkezhetnek tömegével az alkalmazások, amik a gyógyszerek szedését segítik, és azokról szóló információkat adnak meg, ahogy a betegségek vagy a helyes és egyéni táplálkozás is terítéken lehet.

A Helath Records eddig csak az iPhone-on vagy iPaden tárolta az adatokat, a jelkóddal titkosítva, mostantól azonban, ha a felhasználó engedélyt ad rá, ezeket az adatokat külső programok felé továbbítja a készülék, szigorúan úgy, hogy az adatok nem mennek át Apple szerveren a folyamat közben. Ha pedig a felhasználó úgy dönt, megoszthatja ezeket az adatokat már most több mint 500 kórházzal az USA-ban, és nyilván a szám nőni fog. Most legyinthetünk, hogy Magyarországon bezzeg, de gondoljunk arra, mennyi magánkórház nyílik most is országszerte, és hogy már kínálnak alternatív dolgozói egézségbiztosításokat munkahelyek, amikkel kizárólag magánintézményekben kezeltethetjük magunkat, annyira szar a helyzet az állami szektorban. A magánkórházaknak pedig az ilyen fejlesztés fontos lesz. Vagyis nekünk lesz fontos, ezért nekik is.

Egyrészt az API-val készült programok segíthetnek a pontos gyógyszerszedésben, akárcsak a diéta vagy a testfejlesztő gyakorlatok követésében, így a megfelelő úton marad a beteg. De ami még fontosabb, hogy a kórház - megint csak engedéllyel persze -, megoszthatja az adatokat ResearchKit kutatásokkal, így az adott betegségek tanulmányozásához egyetlen gombnyomással hozzá lehet adni beteget, annak komplett előtörténetével, aktuális és évekkel korábbi adataival.

Az okosmérőkkel, Apple Watch-okkal és az olyan különleges megoldásokkal, mint a magyar fejlesztésű WIWE, egy rakás adattal elláthatjuk tehát az orvosi adattárunkat, ugyanitt tárolhatjuk leleteinket, ezekhez külső forrásokból mindenféle hasznos infót gyűjthetünk, az adatokat pedig feldolgozásra vagy további kísérletekre továbbíthatjuk. Lassan összeáll a kép, amivel tényleg sokkal könnyebb lesz harcolni a betegségek ellen, mert sokkal több információval dolgozhat mindenki, jobban megismerhetjük a betegségeket és a körülményeket.

Ez nem valami kis hír, az Apple ezen törekvése az egyik legfontosabb, amivel különbözhet a többiektől, és egy olyan ígéret, mint az egészségünk óvása, még fontosabb szerepet szán az Apple-kütyüknek.