Pár napja kezdtek el cikkezni a Times nyomozása után arról, hogy a Facebookkal kötött megállapodásában több tech-óriásnak is megvan a lehetősége, hogy adatokat kapjon a felhasználókról a közösségi oldaltól. Ez egy újabb Facebook-botránynak ígérkezik, amivel bebizonyosodhat, hogy annyira vigyáztak az adatainkra, mint amennyire egy kocsma előtt veszteglő kutyára vigyáznak a bent söröző pocakos férjek.

Felmerült az Apple neve is, ami az összes közül a legérdekesebb: noha az Apple maga is gyűjt adatokat a felhasználókról, ennek mennyisége egy csepp víznek tűnik a többiekhez képest, és ezt a kevés adatot is csak a szolgáltatások fejlesztésére fordítják. Azonban ha megkapják az adatokat a Facebooktól, akkor egészen más a helyzet, és nem is nagyon kell törniük magukat adatszerzésre.

Ez annyira súlyos vád, hogy Tim Cook megszólalt az ügyben: azt mondta, soha semmilyen adatot nem kértek és nem is adtak a Facebooknak.

ke_pernyo_foto_2018-06-04_19_07_15.png

Annyit tettünk csupán, hogy megadtuk a megosztás lehetőségét az operációs rendszeren belül, hogy fotókat oszthassunk meg és hasonlókat. Ez a felhasználó kényelmét szolgálja. Nem vagyunk az adabizniszben. Sosem voltunk az adatbizniszben.

Cook NPR-es interjúja itt olvasható.