Sorra jönnek a pletykák két titkos Apple-projektről. Az egyiket “Marzipan“, a másikat “Star” néven emlegetik Cupertinóban, és mindkettő célja hasonló: az iPadek és a Macek közötti szakadék áthidalása.

A cél, amiről Tim Cook konkrétan elmondta, egyáltalán nem is hisz benne. Szerinte ugyanis a két termék épp azért jó, mert különböznek, és ahhoz, hogy közelebb hozzák egymáshoz őket, fel kellene hígítani a mostani képességüket. Mondhatnánk, hogy azóta Cook meggondolta magát, de mindezt alig több mint egy hónapja állította, szóval nem hiszem.

Ennek ellenére a pletykák következetesen kitartanak amellett, hogy ezzel kísérleteznek odabent. Most épp a “Star” fedőnevű projekttel kapcsolatban hallották, hogy elkészült januárban néhány prototípus, és már el is szállították Kínából, a Pegatrontól az Apple főhadiszállására. Nem sokmindent tudni ezekről a készülékekről, a forrás nélküli - tehát kevéssé megbízható - pletykák szerint:

  • érintőkijelzője van
  • SIM kártyát tud fogadni
  • GPS és iránytű is található benne
  • vízálló
  • EFI-t futtat

Az első négy pont utalhatna egy új iPadre is, de az EFI a Mac-ek boot rendszere, gyakorlatilag a PC-s BIOS párja.

Emiatt aztán sokan úgy gondolják, ez tulajdonképpen egy ARM alapú Mac lesz.

Mindenesetre valami game changer lehet a cucc, hiszen Star-nak becézik, ami eléggé egyértelmű utalás a Xerox Star-ra, az 1981-ben megjelenő számítógépre, amit kereskedelmi forgalomban talán elsőként lehetett számítógépnek nevezni. Ha az Apple ilyen ambíciókkal áll a Starhoz, akkor valami nagy dobásról lehet szó.

A Marzipan nevű projektről már megbízhatóbb forrásokról lehet tudni: Mark Gurman úgy tudja, hogy a fejlesztőknek szóló cross-platform eszközzel egyszerre fejleszthetnének iOS-re és macOS-re, az alkalmazás ugyanúgy képes lenne touchscreen és egér/trackpad információ fogadására.

Ezt nyilván nem úgy kell elképzelni, mint ahogy az iPad előtti Windows-tableteket, amik egyszerűen érintős inputot engedtek rá a sima Win-re, és amiket egyszer már elsüllyesztett a történelem. De elképzelhető egy olyan fejlesztői környezet, ahol a funkciókat és utasításokat mi határozzuk meg, az UI elrendezésre pedig kétféle javaslatot tud adni egy program.

Nem tudom, Tim Cook miért tagadja egyértelműen az Apple ilyen irányú erőfeszítéseit. Korábban a cég a “no comment” elvét vallotta, a mostani kedélylehűtés új irány. De lehetséges, hogy így akarják végleg hitelteleníteni a pletykákat, amik a két év múlva esedékes meglepetéseket vizezik fel.

Végül álljon itt egy kép az Apple utolsó ARM-alapú laptop-szerűségéről, ami valójában inkább átmenet volt a Newton PDA és a számítógépek között. 480x320-es, 16 színű szürkeárnyalatos kijelzője volt, és stylus is járt hozzá:

emat.jpg

Sokan a "Star" projektet is ehhez hasonlítják, pedig egész más okból született a fent látható eMate 300. Az Apple ugyanis így szeretett volna egy elfogadható árú számítógéphelyettesítőt piacra dobni (csupán 799 dollárért adták, mai értéken 1200 dollár körül, miközben a PowerBook 3400 ugyanekkor mai értéken 6500 dollár körül volt). Átlátszó háza a későbbi iMaceket idézi dizájnban, emiatt a laptopra hasonlító eMate 300 emiatt inkább tűnt játéknak, mint komoly gépnek, nem véletlenül: oktatási céllal hozták létre, iskoláknak szánták a készüléket. Végül egész más helyről kaptak megkereséseket: rendőrség és állami szervek szerettek volna rendelni belőle inkább, feltéve hogy kiadnak  komolyabb kinézetű darabokat. Végül Jobs kinyírjta a teljes Newton sorozatot, így ez a termék mindössze egy évet élt.