Említettem egy korábbi posztban, hogy új partnerünk az Aqua Webshop, akik a velünk kötött partneri megállapodással - és egyébként is - szeretnének még jobban nyitni az Apple-tábor felé (mondjuk egy dedikált shoppal). Nem mintha nem lenne épp elég nyitás, hogy néha top-Árukereső akciókat nyomnak a cuccokra, és nemsokára nálunk is találkozhattok majd

még ennél is jobb ajánlatokkal.

Na de. Az egyik megbeszélésünkön Bence, a kereskedelmi igazgató elejtette, hogy ő egyszer részt vett Steve Wozniak egy workshopján, vagy tíz másik emberrel. Nem is nagyon tudta, ki ez a mackó, kezet fogtak, leült, és Woz elmondta a tutit. Ami végül nem annyira a tuti lett, a történelem legalábbis nem őt igazolta.

A helyszín: a 2007-es Distree XXL konferencia Monte Carlóban, ahol a nagykereskedők gyűltek össze, hogy tágítsák a fejüket, és megpróbálják kitalálni, mit hoznak a következő évek. Bence akkoriban indította - 2006-ban - társával a máig is létező Intensa PC-ket, ami egy akkoriban elterjedtebb felfogást testesített meg - lásd AlbaComp -: a kereskedő az általa forgalmazott alkatrészekből saját márkás számítógépeket épített, és ezeket értékesítette. Az összeszerelő és a kereskedő személye tehát egybeforrt, és akár tetszik, akár nem, azért itt van némi rím az Apple számítógépes tevékenységével. Bár Jony Ive-juk nem volt, ez tény. Viszont minősítette őket a Microsoft és az Intel.

Ezen a konferencián Bence természetesen feliratkozott kollégájával, Attilával arra a workshopra, aminek a témáját mintha csak rájuk szabták volna: arról szólt, hogy a nagykereskedők lesznek nemsokára a gyártók, a két fogalom elválaszthatatlan lesz, és ez a jövő.

A feliratkozó papíron nem szerepelt az előadó neve.

A megjelölt időpontban Woz fogadta a csapatot, az Apple társalapítója, aki már akkor is, és azóta folyton, arról volt híres, hogy megalkotta az Apple I-est. Akkor, amikor még a a nyomát sem lehetett találni semmi olyasminek, hogy személyi számítógép. Wozniak azonban nem nyákok forrasztásáról beszélt, hanem arról, hogy a jövő valójában a nagykerek kezében van. Hogy az alkatrészbeszállítók izéinek összeizélése a jövő.

wozniak-470x310_2x.jpg

 

Egy kötetlen beszélgetés volt, laza, semmi flanc. Woz garbóban és farmerben jelent meg, borotválatlanul, kicsit úgy festett, mint egy menekült. Kiscsoportos foglalkozás volt, olyan nagyon sok embert nem érdekelt a téma, és végül is igazuk lett: Woz melléfogott állításaival, de azért egy PC építős workshopra vele már akkor is elmennék, ha egyébként percenként állítja meggyőződéssel: a világ Magyarország elpusztítására tör.

Disclaimer: az Aqua Webshop az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere