A Bloomberg nagyot robbantott a napokban, amikor megírta: szerinte az Apple 2020-ra átáll saját fejlesztésű processzorokra a Mac gépekben. Ez csak két év - kezdtünk el számolni. 2010 óta beszélünk arról, hogy az iOS és az OS X egy nap összeér majd, erre utaló jeleket olvastunk le az operációs rendszerek fejlődésében. Az iOS-ben kerestük a macOS-t, a macOS-ben az iOS-t, és megtaláltuk.

És máris itt lenne az út vége? Mindössze 10 évvel az első pletykák után?

2010-ben az ARM és az Intel chipsetek sebességét nem volt érdemes összevetni. Röhej volt feltételezni, hogy kicserélhető a kettő egymással, ráadásul ott volt még egy rakás probléma egy architektúraváltással, miszerint az x86-ra épülő rendszert és minden sleppjét hogyan lehetne átültetni erre az új alapra. Meg minek?

Ma már bizonyos feladatok esetén, bizonyos körülmények között az Apple A chipjeinek teljesítménye megközelíti, sőt időnként le is pipálja az inteles MacBook Pro chipek teljesítményét. És ha nem is beszélhetünk azonnali váltásról, a trend azt mutatja, hogy néhány éven belül ez már nem lesz akkora akadály, mint eddig. Hiszen már lehetséges az összehasonlítás, ami korábban vicc kategória volt.

Az Apple már két ilyen váltáson van túl. 1994-ben a Motorola 68000 procikról váltott PowerPC-re, majd PowerPC-ről Intelre, 11 évvel később. Akkor, 2005-ben Steve Jobs a színpadon feltette azt a kérdést, ami most mindenkit foglalkoztat: hogyan működhet ez az átállás?

Steve Jobs azt is elmondta, hogy a bejelentés idejéhez képest 5 éve dolgoznak az átálláson. Az OS X-ek minden verziója elkészült Intelre és PowerPC-re, öt éven keresztül. “Volt egy titkos második élete” - mondta el az operációs rendszerről, és még azt is kivetítette, hogy a titkos projekten dolgozók mely épületben érték el a titkos munkaidejük titkos eredményeit. Kit érdekel már, így volt-e, Jobs értett ahhoz, hogy legendát faragjon az alkalmazottai munkájából.

Öt év. A Bloomberg információi szerint a projekt, ami állítólag “Kalamata” néven fut, a kezdeti fázisban van. Ahhoz, hogy az átállás csak annyira legyen zökkenőkkel teli, mint annak idején az PPC-Intel ugrás, 2023 előtt nincs értelme indításról beszélni. Két év nagyon elkapkodottnak tűnne így elsőre.

És az ARM-ra váltás mára olyannyira nem mítosz, hogy a Windows is elfut ilyen alapokon. És most nem csak a Windows RT-ről beszélek, hanem a Windows 10 ARM verziójáról, ami x86-on-ARM emulációval kecsegtet, bizonyos megkötésekkel. De az irány látszik: az erőviszonyok egyre inkább átalakulnak, és az Apple ebben a versenyben most elég jó helyen van.

És hogy mi lesz így az Intellel? Az Apple hiányát simán túléli, az éves bevételük 5 százalékát adják a cupertinóiak. Közben pedig folyamatosan tolják ami a csövön kifér, most például Core i9-8950HK néven bemutatták a high-end Intel chipek laptopverzióját. Ez mehet idén a MacBook Prókba, a mostani legfeljebb négymagos Core i7-esek helyére hat maggal, 32 gigabájt RAM támogatással. És mi örülünk neki, és várjuk, ez a mostani meg megmarad egyelőre annak, ami eddig is volt. Izgalmas lehetőségnek.

És hogy a végén lesz-e ARM-os Mac? Nyolc éve mondogatjuk, most pedig elég komoly hátszelet kapott a pletyka, a piac is erre megy: nyilván lesz. Ha nem is 2020-ban. Lesz-e egyesített operációs rendszer, egyesített UI-vel, ami minden eszközön elfut? Univerzális appokkal, amik mindenen mennek? Ehhez tényleg mindent el kellene felejtenie az Apple-nek, amit az iOS születésekor állított, és jelenleg nem elképzelhető. De ma is van egy iOS skin a macOS-ben, Launchpadnek hívják, és alig használjuk. Talán így lehetne elképzelni az egymás melletti létezést, egy kurzoros és egy bökős létforma együttélését.

screen_shot_2017-06-07_at_9_41_06_1.png

ke_pernyo_foto_2018-04-03_23_33_41.png