Nemrég fedezték fel, hogy egy indiai Unicode karakter elküldése esetén megfekszik az iOS, és újra kell indítani a készüléket a folytatáshoz. Mi több, az alkalmazás, ami ezt a karaktert üzenetben megkapta - legyen az a Messages, WhatsApp, Twitter, Facebook Messenger, Gmail vagy Outlook (a Skype valamiért immunis, úgy tűnik) - többé nem is nagyon áll lábra. Ha újra el akarod indítani, újra és újra lefagy, kilép.

Az egyetlen megoldás jelenleg, ha küldesz magadnak egy újabb üzenetet ugyanoda - vagy megkérsz erre valakit -, amiben nem szerepel ez az indiai karakter, így az alkalmazást el tudod már indítani, a fagyasztó üzenetet pedig törölheted. Ha a Messages appról beszélünk, egyedül is megoldható a dolog: kérjük meg Sirit, hogy írjon egy üzenetet annak, aki a lefagyasztó üzenetet küldte, 3D Touch-csal nyissuk meg a Messages-ben a küldő felet, így visszalépve az appba már törölhetjük a korábbi üzenetét.

telugu-bug-800x673.jpg

De ahogy korábban már valaki megfogalmazta: nehogy már nekem kelljen megtanulnom, hogyan lehet kijátszani a bugot.

Az Apple-nek valamiért hosszú előtörténete van olyan esetekkel kapcsolatban, amikor egy karakter vagy egy üzenet megfektette a rendszerét. 2009-ben már találkozhattunk hasonlóval - mi is beszámoltunk róla -, akkor Charles Miller biztonsági szakértő jött rá, hogy egy szöveges üzenetben elküldött bináris sorozattal átvehető az irányítás az iPhone 3.0 szoftver felett. 2013-ban egy arab karaktereből álló sztring fektette meg az üzenetküldő alkalmazáson keresztül a rendszert.

2015-ben mi is volt? Ja, ugyanez. Az alábbi szöveg ütötte ki az iOS-t:

effective. Power لُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ 冗

Tom Scott készített egy remek videót, amiben elmagyarázza, hogyan lehetséges egy sor betű hatalomátvétele:

Bár ez a mostani esetre nem ad magyarázatot, hiszen nem rövidítésről van szó, arról, hogy a szoftvert nem készítették fel az arab szóhosszúságok különleges alakulására, itt csupán egy karakterről szól az ügy. Az iOS 11.3 béta már megoldotta a problémát, de hamarosan kiadnak egy gyorsfrissítést is.

Ideje lenne ezt az Unicode dolgot most már adaptálni a rendszerekbe, elvégre 1991 óta volt rá idő vagy mi.