Akik már az iPhone 3G előtt is ismerték és kedvelték az Apple termékeit, emlékeznek még egy különleges, akkoriban még sokaknak ismeretlen jelenségre: arra, hogy az ember egy belső megelégedéssel nyúl a számítógépe felé, mint valami vintage lemezjátszóhoz, elkezdi kapiskálni, hogy a high-end technológia egyáltalán nem valami összekalapált dolog, hanem az élményről, a felhasználó-központúságról szól.

ke_pernyo_foto_2018-01-30_8_26_35.png

Na, ez az érzés régen elhagyott engem. És ezzel nem vagyok egyedül: sokat olvasni az utóbbi években, hogy nem minden stimmel a céggel, hogy elvesztettek valamit, de nehéz lenne megmondani, mi is az pontosan. Talán épp ez, a technológia iránti rajongó szeretet átültetésének képessége a vásárlókba.

A HomePod viszont talán az első termék lehet hosszú ideje, ami megtöri ezt a folyamatot.

Sokan eléggé alábecsülik a HomePod jelentőségét, talán maga az Apple is. Pedig egy fontos momentum a cég életében: ezzel a termékkel új piacra lépnek, hiszen egy sajátmárkás (nem Beats) zenehallgatásra alkalmas hangszórót gyártottak, vagyis mostantól a technológia — ember relációban egy új végpontot alkottak. Méghozzá pont egy olyan területen - zene -, ami kifejezetten az ember érzelmeire hat. Egy különleges hangzás, a régi zenéink élményszerű újrahallgatása kifejezetten rövid utat nyit az ember szívéhez.

A tesztek nagyon pozitívak, a hangszóró képességei mindenkit meglepnek. A mérethez képest nagy hangerő, az A8-as processzorral és valós idejű hangszín-szabályzással megtámogatott hangzás, és a fizikai távolodással sem múló részletgazdagság - mind-mind olyan állítás, ami után a legtöbben arra vágyunk, hogy végre mi is beállíthassunk a szobánkba egyet. Vagy kettőt, vagy hármat. Ugyanis kettővel sztereó, még többel multi-room élmény valósítható meg, az AirPlay 2 segítségével.

ke_pernyo_foto_2018-01-30_8_26_22.png

Fontos, hogy ezidáig csak a hangzásról beszéltem, arról, hogy a HomePod egy lépés az átlag felhasználói szinttől az audiofil igények felé. Fontos, hogy az előző mondatot jól értsétek, a HomePod NEM egy audiofil hangszóró, de az első olyan élmény lehet sokaknak, amikor megtapasztalják a zenehallgatás minőségében rejlő ugrási lehetőségeket. És ahogy korábban már sokszor, úgy most sem az Apple találta fel a spanyol viaszt, ez a termék nem feltétlenül kínál olyat, amit soha senki korábban. Viszont ezt egy kompakt, hozzáértést nem igénylő, csak a végeredményt bekapcsolni vágyó formában teszi, integrálva az iOS rendszereinkkel.

homepod-gestures.png

A HomePod tetején lévő érintőfelület gesztusai

Szóval ott tartottam, hogy a hangzásról beszélek, pedig a HomePod a Google és az Amazon hasonló hangszóróival együtt kerül a piacra, és velük hasonlítják össze. Pedig az Apple narratívája egész más: ők is elsődlegesen hangszóróként tekintenek a HomePod-ra, és csak utána látják benne a Siri megtestesülését. Ennek mi, itt Kelet-Európában nagyon örülünk, hiszen számunkra a magyar nyelv támogatásának hiánya miatt a Siri akkor is egy másodlagos lehetőség lenne, ha történetesen jó termékről beszélnénk. De a Siri nem az: lassan fejlődik, nem lehet vele párbeszédekben kommunikálni, és többször ütközünk a hiányos képességek miatti akadályba, mint ahányszor nem.

Találjátok ki, éppen hol nem lehet rendelni a HomePod-ot? Így van, például nálunk.

Egyébként a start nem sikerült valami fényesre. Egyrészt a mai napig csak egyre pontosabb találgatások vannak arra vonatkozóan, hogy akkor most milyen zenét játszik le a HomePod (AirPlay-en keresztül ugye bármit, és mint kiderült, a megvásárol iTunes zenék, a rádiók, podcastek és Apple Music mellett az iTunes Match-cselt zeneinket is elérhetjük, hurrá), másrészt a készletkiírásokból arra lehet következtetni, hogy az early adopterek nem csaptak le az előrendeléskor a kütyüre, a február 9-i szállítás a mai napig nem mozdult el későbbi időpontra, ahogy ez az Apple-termékek piacra dobásakor általában lenni szokott. A készletek megvannak, így reménykedhetünk, hogy a következő piacokra is tolják hamarosan a dobozokat.

A HomePod tehát a szememben egy

1. szerethető képességgel felvértezett (a jó hangzás azonnali pozitív visszacsatolást kap a felhasználótól)

2. lassú avulású (szoftveresen sokáig frissíthetőek a képességei, mind hangzásban, hangfeldolgozásban, mind a Siri képességeiben)

3. limitáltan köztünk lévő (értsd: nincs ilyen minden embernek, nem fogy annyira, és egyébként is otthoni magánügy, ezáltal megintcsak szerethetőbb)

4. szép, nem hivalkodó termék.

Jó, hogy jön végre egy ilyen.