Önmagának mondott ellent az Apple az akksigate-ügyben, legalábbis több médium észrevett Tim Cook egyik nyilatkozatában egy ellentmondást.

A cég vezetője ugyanis határozottan azt állította, hogy az iOS 10.2.1 frissítés kiadásakor közölték a felhasználókkal, mit tartalmaz az update. Konkrétan ezt mondta:

Amikor kiadtuk, megmondtuk, mi ez, de nem hiszem, hogy sokan figyeltek volna erre, és talán nekünk is egyértelműbben kellett volna kommunikálnunk.

A probléma az állítással az, hogy az iOS 10.2.1 kiadásakor egyáltalán nem közölték a frissítés power managementre vonatkozó változtatásait. Könnyen ellenőrizhető a dolog, ugyanis egy rakás Apple-oldal mentette le screenshoton a verzió leírását, amiben mindig felsorolják, mit tartalmaz az update. Szó sem volt semmi hasonlóról.

kevin.jpg

A Business Insider szerint először akkor került elő az akkumulátor állapotából következő teljesítménycsökkenés ideája, amikor a TechCrunch közzétette az erre vonatkozó anyagát, az Apple ekkor, február 23-án reagált először erre a kérdésre. De ekkor már az iOS eszközök felén fent volt a frissítés. Ezek az emberek úgy rakták fel a teljesítménycsökkentő programot, hogy sem a sajtóban, sem az Apple oldalán nem volt információ arról, mi is ez.

A legkellemetlenebb az egészben, hogy az Apple azóta frissítette az iOS 10.2.1 kiadási leírását (az archive.org szerint január 23 és március 17 között valamikor), és az már tartalmazza a power management update-ről szóló sort, ezt:

It also improves power management during peak workloads to avoid unexpected shutdowns on iPhone.

Tehát a cégnél valaki utólag írta bele a sort, így próbálva elkenni az ügyet, és

ez annyira amatőr és átlátszó, tökéletesen lebukásveszélyes próbálkozás, hogy én kizárnám, hogy az erre vonatkozó utasítást felsővezetők adták volna,

ők ennél okosabbak. Az, hogy Tim Cook pedig határozottan az ellenkezőjét nyilatkozta egy visszakereshető ténynek, azt mutatja, hogy nem tudott erről, különben olyan óvatosan fogalmaz, ahogy egyébként szokott.

Én azt gondolom, hogy nemsokára kirúgnak egy középvezetőt, aki az utóbbi hetekben nagyon izzadt. A bíróságon pedig valószínűleg ezen fog múlni az ügy, a cég simán elveszítheti így a vásárlók által indított pert.