Az Apple a héten külön szekciót hozott létre az előfizetéses modell alapján működő alkalmazásokrészére. A "Try it for Free" (Próbáld ki ingyen) szekció az Apps (Alkalmazások) kategóriából érhető el és jelenleg mindössze négy programot tartalmaz:

  • USA Today
  • 1Password
  • Panna: Video Recipes & Classes
  • Lake: Coloring Books

Ezek a szoftverek egy ideje már elérhetők ebben a konstrukcióban, ám az Apple azzal, hogy egy teljesen különálló kategóriát hozott létre nekik egyértelműen az előfizetés alapú üzleti modellt kívánja népszerűsíteni. Mind a négy program ingyenesen használható korlátozott ideig, ezt az időt az appok adatlapján bárki láthatja - ahogy azt is, hogy a próba időszak után milyen konstrukcióban van lehetőség az alkalmazás további használatára.

app-store-trial.jpg

Az általában heti vagy havi előfizetési díjak töredékei az alkalmazás teljes árának, az Apple viszont ugyanúgy elteszi az eladásból származó bevétel 30 százalékát, kivéve akkor, ha egy felhasználó legalább egy éve rendszeres előfizető, akkor ennek felével, 15 százalékkal is beéri a cég, magyarul a fejlesztőknél a szokásos 70 helyett a teljes összeg 85 százaléka marad.

Természetesen a fejlesztőknek, illetve kiadóknak továbbra is lehetőségük van különböző akciók meghirdetésére, illetve kedvezmények biztosítására, ám ez az üzleti modell elsősorban azoknak a felhasználóknak lesz érdekes, akiknek ideiglenesen lenne csak szükségük egy-egy alkalmazásra.

app-store-subscription-area.jpg

Kíváncsian várjuk, mennyire lesz népszerű ez a fajta megközelítés a mobilok esetében, az asztali gépekre és notebookokra írt szoftverek egy része ugyanis régóta elérhető már előfizetéses konstrukcióban, elég, ha csak az Adobe által készített programokra vagy a Microsoft-féle Office 365 csomagra gondolunk.

Képek forrása: macrumors.com, 9to5mac.com