Alig pár napja, hogy befutott az iOS 11.2.2-es frissítése, amely hivatalosan is a Spectre néven ismertté vált biztonsági rést hivatott befoltozni. Bár a hivatalos leírás szerint az update a Safari-t és a weboldalak megjelenítéséért felelős WebKit motort érinti, ennek ellenére igencsak érdekes eredmények láttak napvilágot.

Az Amszterdamban élő Melvin Mughal fogott egy iPhone 6-ot és lefuttatta a sokak által ismert és széles körben használt Geekbench alkalmazást iOS 11.1.2 alatt, majd feltelepítette a Spectre sebezhetőséget befoltozó 11.2.2-őt és mindezt megismételte.

spectre_update_benchmark_iphone6.PNG

A telefonon minden háttérben futó extra alkalmazást bezárt, illetve a készülék gyári beállításait használta a mérések során. A kapott eredmények egészen megdöbbentőek. A tesztprogram szerint az iPhone 6 teljesítménye a frissítés telepítése után gyakorlatilag a felére esett vissza, akár az egy-, akár a többszálas eredményeket vizsgáljuk.

spectre_update_benchmark_iphone6_single_multi.png

A memóriakezelés szenvedte el a legkisebb csorbát, ott egy szálon futó alkalmazások esetén 10-21, míg többszálas alkalmazások esetén 3-15 százalékos csökkenés látható. Minden más munkafolyamatnál 40-50 százalékos visszaesés tapasztalható, amely a mindennapok során igencsak megérezhető.

Mughal igyekezett elejét venni az akkumulátorra irányuló kérdéseknek és leszögezte, hogy a telefonban még nem történt meg a telep cseréje, ám véleménye szerint ez nem kellene, hogy negatívan befolyásolja az iPhone 6 teljesítményét.

A teszteredmények ugyanakkor fenntartásokkal kezelendők, hiszen - ahogy a tesztelő is írja - nem minden mobilnál reprodukálható ez a teljesítménybeli veszteség. Ha van kéznél egy iPhone 6 és van kedvetek tesztelni egy kicsit, írjátok le nyugodtan a kapott eredményeket.