A koreai Cetizen igen érdekes és nem kevésbé alapos teszt eredményeit hozta nyilvánosságra múlt héten. Tudva levő - főleg a Google Pixel 2 XL utáni kisebb botrány óta - hogy az OLED kijelzők működésüknél fogva hajlamosak az úgynevezett beégésre, mellyel utoljára a megboldogult plazma korszakban lehetett találkozni lassan egy évtizeddel ezelőtt.

A beégés gyakorlatilag annyit jelent, hogy ha a kijelzőt nagyon sokáig hagyjuk folyamatosan bekapcsolva és a rajta megjelenített tartalom része vagy egésze ez idő alatt egyáltalán nem változik, akkor a statikus rész szellemképként megmarad, miután a kijelzőn lévő tartalom megváltozott.

A koreai újságírók arra voltak kíváncsiak, hogy mégis mennyi idő után következik ez be, hiszen nagyon nem mindegy, hogy az általában felsőközép- és csúcskategóriás mobilokba pakolt kijelzők minőségét meddig élvezhetjük. A teszthez három igen népszerű mobilt használtak: egy Samsung Galaxy S7 edge-et (oldalán a nagyon lekerekített kijelzővel), egy Samsung Galaxy Note8-at, illetve - természetesen - egy iPhone X-et. Az eredmények igencsak tanulságosak voltak.

cetizen_burnin_00.jpg

Mindhárom telefonon ugyanazt a képet nyitották meg és a készülékeken beállítható maximális fényerő mellett (ami jó eséllyel teljesen eltérő érték volt) egyszerűen ott hagyták rajtuk. A speciális képmódosító effekteket kikapcsolták és természetesen azt sem hagyták, hogy a mobilok akár csak egy pillanatra is alvó üzemmódba kapcsoljanak.

A töltésről szintén nem feledkeztek meg, bár azt nem tudni, hogy a telefon belsejében jelentős hőt generáló tevékenység mennyiben befolyásolta a teszt végkimenetelét. Elsőként az iPhone X kijelzőjén jelentek meg elváltozások, igaz, ezek ekkor még szabad szemmel nehezen voltak észrevehetők.

cetizen_burnin_06.jpg

A két Samsung telefon jóval később kezdett el beégni, viszont 84 óra elteltével a Galaxy Note8 kijelzője már igencsak csúnyán nézett ki, míg a Galaxy S7 edge és az iPhone X is egész jól tartották magukat a körülményekhez képest.

cetizen_burnin_23.jpg

A kínzást 510 óra után hagyták csak abba, ami azt jelenti, hogy a telefonok három hétig voltak folyamatosan bekapcsolva, ami finoman fogalmazva sem nevezhető rendeltetésszerű használatnak. A győztes, ha lehet így fogalmazni az iPhone X lett.

cetizen-burnin.jpg

A legrosszabb eredményt - ahogy az várható volt - a Galaxy Note8 produkálta, ugyanis a teszt végére az OLED panelje gyakorlatilag használhatatlanná vált. Ezzel szemben a Galaxy S7 edge és az iPhone X is jóval kevésbé sínylette meg a gyilkos próbát.

cetizen_burnin_85.jpg

Az iPhone X, ha nem is úszta meg szárazon, de használható maradt a mindennapok során, tette mindezt úgy, hogy a képek alapján az övé volt a legfényesebb panel, azaz arányaiban ez a kijelző jóval többet kapott a másik kettőnél.

cetizen_burnin_122.jpg

Annak érdekében, hogy a már említett mindennapos használatra gyakorolt hatást szemléltessék, a koreaiak fogtak egy új iPhone X-et és a tesztpéldány mellé tették, miközben ugyanazt a feladatot jelenítették meg és hajtották végre mind a két mobilon.

cetizen_burnin_125.jpg

cetizen_burnin_128.jpg

E mellett megpróbáltak többek között olyan alap dolgokat elvégezni, mint a fotózás, ahol ismét csak kiderült, hogy míg az iPhone X kijelzője használható maradt (bár a beégés és így a színtorzulás itt már igencsak látványos volt), addig a Galaxy Note8 panelje gyakorlatilag megsemmisült.

cetizen_burnin_28.jpg

A tesztnek több tanulsága is van. Egyrészt az jól látszik, hogy a Samsung által gyártott OLED panelek (mindhárom mobilban Samsung kijelző van) sokkal jobban állják a sarat, mint a többek között a Google Pixel 2 XL-ben lévő LG megjelenítő. Az is látható, hogy az Apple valóban csinált valamit az iPhone X-szel, hogy a lehető legkevésbé legyen hajlamos a beégésre, igaz, azt továbbra sem árulják el, hogy mit.

Nem árt figyelembe venni ugyanakkor, hogy ezeket a készülékeket nagyon ritkán, de inkább soha nem használja senki maximális fényerő mellett és ha igen, akkor is csak nagyon rövid ideig. Ahhoz, hogy ilyen mértékű beégést tapasztaljon valaki, hosszú órákon keresztül gyakorlatilag egy állóképet kellene bámulnia, nem beszélve arról, hogy jó eséllyel a telefonja már pár óra után töltőért könyörögne.

A Samsung, illetve Apple telefonokon futó operációs rendszer közti különbségek miatt egyedül az iPhone X tulajok aggódhatnak az úgynevezett "sziget" és az alul lévő négy állandó ikon miatt, de ahhoz, hogy ezek a területek beégjenek, szintén hónapok, de inkább évek kellenek. Tekintettel arra, hogy az Apple hivatalosan is kibújt a beégés okozta garanciális csere alól, érdemes a fényerővel csínján bánni és azt sem baj, ha valaki nem éjjel-nappal GPS-ként használja az új iPhone-ját.