Arról már írt pár napja Ádám, hogy az Intel körül egyre csak dagadó botrány az Apple-t is érinti. Cupertino múlt hét végén megerősítette az Intel-alapú Mac-eken felül az ARM procis készülékei érintettségét is, de azt is hozzátette, hogy a legtöbb helyen a Meltdown exploit támadási felületeit már befoltozták.

Az iOS 11.2, a macOS 10.13.2 és a tvOS 11.2 frissítések a cég elmondása szerint tartalmazzák a szükséges javításokat, és nem sokára a fentebbiek mellett a Safari is frissül, hogy védetté váljon a Spectre néven futó másik sebezhetőség ellen is. Állításuk szerint bár a nyilvánosság csak most szerzett ezekről tudomást, a nagy OS vendorok (köztük ők is) hónapok óta tudnak a dologról és már azelőtt dolgoztak a megoldáson, hogy az egész hír kikerült volna.

A pár napja közzétett felhívásban az Apple elismerte, hogy az összes Mac és iOS eszköz érintett, de eddig nem tudnak konkrét esetről, ami során az ügyfeleiket ezeket kihasználva károsították meg, ennek ellenére erősen javasolják, hogy csak megbízható forrásból (értsd az App Store-ból) töltsetek le alkalmazásokat.

A Meltdown, ahogyan arról korábban írtunk hozzáférést képes biztosítani egy kártékony programnak a kernel memóriához, így akár hozzáférést adva a jelszavainkhoz, emailjeinkhez, dokumentumainkhoz, képeinkhez, és még sorolhatnám. A sebezhetőséget kihasználva a célgép teljes fizikai memóriája olvashatóvá válik, ami - mondanom sem kell - elég aggályos. A Spectre is hasonló, de többféle technikát takar. 

Az Apple az okosóra-tulajokat megnyugtatta, az ő készülékeiket nem érinti a probléma. A korábbi macOS-t futtatók is még nem biztos hogy fellélegezhetnek ugyanakkor, mivel először egy közzétett doksiból az derült ki, hogy az El Capitanra és a Sierrára is kijött a javítás, azonban később frissítettek a fájlon és eltávolították az utalást e két verzióra, így egyelőre nem tudjuk, hogy mi is a helyzet. Legyetek résen.