almalé és kungfu Rólunk

Mit vegyek ajándékba: utolsó pillanatban kitalált jóajándékok

Összeállítottunk egy listát olyan ajándékokkal, amikkel nem lehet mellényúlni. Feltüntettük, kinek érdemes megvenni és miért. Mindegyik termékből van az iCentre üzletekben, csak be kell rohanni értük.

Apple Pencil

Akinek iPad Prója van, és nincs Pencilje, azoknak érdemes megvenni ezt az ajándékot. Mert akármennyire is hiszi, hogy nincs művészi érzéke, vagy kézügyessége: játszani, alkotni mindenki szeret. És egy ajándék, ami kicsalogatja ezt, csak jó lehet.

Kapható itt, 36.990 forintért.

DJI Spark

screen_shot_2017-12-22_at_11_50_40.png

A DJI legkisebb drónja fényképezéssel foglalkozóknak és fiataloknak lehet jó aji, most akciós.

Kapható itt, 159.990 forintért.

Beoplay Beolit 17

screen_shot_2017-12-22_at_11_50_47.png

Úgy néz ki, mint egy táska, a bőrszjíjal hordozni pedig épp olyan élmény. De aztán ha leteszed, és rányomod a zenédet, meglepődsz. Hogy jön ki ennyi hang egy ekkora izéből?

Kapható itt, 149.990 forintért.

Mujjo Leather Wallet Case iPhone X

screen_shot_2017-12-22_at_11_50_54.png

iPhone X tulajoknak remek választás egy elegáns bőrtok - kevés olyan van, ami nem ront sokat a készülék kinézetén. Ez azon kevesek közé tartozik, és a kártyáink is beleférnek.

Kapható itt, 17.990 forintért.

D-Link Omna 180 Cam HD Camera

screen_shot_2017-12-22_at_11_51_04.png

Hónapokig használtam egy ilyet, így elmondhatom: tényleg nagyon jó képet ad. Egyszerre láthatjuk a belső teret, és az ablakon kinézve az udvart olyan felbontásban, hogy felismerhetőek a távol álló emberek is. Mivel tényleges 180 fokos látómezővel rendelkezik, ezért elég komoly rálátásod lesz az otthonodra. HomeKit kompatibilis, Apple TV-n keresztül elérhető bárhonnan. És nem csúnya, a fémháza viszont melegszik picit.

Kapható itt, 54.990 forintért.

Netatmo Smart Thermostat

screen_shot_2017-12-22_at_11_51_11.png

Ha valaki utálja, hogy rosszul működik a termosztátja, vagy folyton elfelejti átállítani, ha elmegy otthonról - esetleg sokat utazik, és szeretné, ha egy hét távollét után a hazaérkezése előtt bekapcsolhatná és felmelegíthetné a lakását -, azoknak ez a pofás eszköz hasznos lehet. Mivel 4 Ampert bír, elektromos padló- vagy falfűtéshez nem jó, de minden másra simán.

Kapható itt, 59.990 forintért.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere



Az Apple elmagyarázza, miért lassítja le a régi iPhone-okat

Amióta viseltes iPhone-ok léteznek (tehát úgy 2010 óta) létezik egy topik, ami szerint az Apple lassítja a régi iPhone-okat, hogy újat vegyél. Mindenki észlelte már, hogy a két-három éves telefonjának, ami új korában erőmű volt, egy kontaktbetöltés kihívás lesz.

Az Apple most már elismerte, hogy az iPhone 6, iPhone 6s, és iPhone SE, és az iOS 11.2-vel kezdődően az iPhone 7 készülékekkel pont ez történik, azt is elárulta, miért. (Persze csak azután árulta ezt el, hogy kibukott a bili a Redditen, és többen is panaszkodtak a telefonjuk rossz Geekbench eredményei miatt.)

iphone-6s-ifixit-teardown-1_1.jpg

Az ok nem újdonság, korábban már mi is írtunk az akkor még csak találgatás szintjén létező elméletről: a hirtelen iPhone-leállások után az Apple egy szoftverfrissítéssel oldotta meg a problémát. A frissítéssel az Apple a telefonok teljesítményét az aktuális akksiállapothoz igazították, tehát minél viseltesebb a készülék akkumulátora, annál lassabb lesz. Mint a cég elmondta, a lítium-ionos akkumulátorok a készülék csúcsrajáratásakor feladták a harcot, így a készülék, védve a belső áramköröket, lekapcsolt. Ezt oldották meg úgy, hogy a csúcsrajáratás idővel egyre kisebb teljesítményt jelent.

Nem tudom, ti mit gondoltok a dologról, én kiakadtam. Nem azért, hogy a cég így döntött, mert gyorsmegoldásnak egyébként nem rossz. Hanem azért, mert nem szóltak róla, egészen addig hallgattak, amíg ki nem borult a bili. És a megoldás tökéletesen illeszkedik az évek óta emlegetett ördögi terv sémájába, az, hogy jó okot találtak ennek a megvalósítására, még nem mentesíti őket.

Sokan azt követelik, hogy a cég ingyen cserélje a koros iPhone-okban az akksikat, és ne aranyáron adjon újakat egy olyan készüléknél, amit ők maguk lassítottak le szoftveresen, hogy kikényszerítsék a cserét. Én egyetértek velük, de főleg azzal, hogy egy magát nyíltnak valló cég legyen nyílt. És ne csak hivatkozzon erre.



Így néz ki az Apple Park, fákkal és növényekkel

Már nem tudom, hány éve nézegetjük ezeket a drónfelvételeket, amiken egy épület nő ki a szemünk előtt a sárból, de ez az első videó, aminek nincs unalmas perce.

Ahogy végeztek a kivitelezők, jöhettek a kertészek, és nem is lustálkodtak, ahogy látni: a park tele van fákkal, konyhakerttel, gyalogos utakkal, még egy tavat is találunk. Egyes fák összevissza, mások szabályosan egymás mellett, utóbbiak valószínűleg a termőfák, amikről az irodákban dolgozók ehetnek bármikor. Iszonyú munka lehetett ilyen gyorsan betelepíteni gyakorlatilag a Városliget 70 százalékának megfelelő területen a növényeket.

 



Van-e értelme jelerősítős routert vásárolni? - Kipróbáltam az AmpliFi-t

A házam nem óriási, összesen száz négyzetméter, két szinten, de a vendégbudiban - ami a kedvencem -, már egyáltalán nincs internetelérésem. És ez eléggé fáj.

Pedig nem a legolcsóbb routert vettem annak idején: a TP-Link Archer C8-asa természetesen tudja a 802.11ac szabványt, három antennája pedig általában jól körbeszórja a teret. Egy Ytong falat simán átszúr, kettőnél már picit veszít azért az erejéből, a vasbeton födém viszont falakkal megspékelve kifog rajta.

Épp ezért örültem, amikor kipróbálhattam az AmpliFi-t, egy routert csodás dizájnnal, érintőképernyővel, saját appal, és alapból két jelerősítő antennával, amiket csak be kell dugnunk a konnektorba, ahol gyenge a jel:

screen_shot_2017-11-30_at_14_30_13_1.png

A konfigurálás elvileg halál egyszerű, bekapcsolod, elindítod az appot, és a belépés megadásával már konfigurálja is magát. Nálam nehezebb volt a helyzet: a szolgáltató csak megadott MAC című eszközzel kommunikál, így klónoznom kellett első lépésben, amit azért úgy alapból nem ajánlott fel az eszköz (folyton azt kérte, hogy a szolgáltatómnál járjak el az ügyben, a kis lusta). Végül egy böngészőből értem el az admin felületet (az eszköz csak egy-két másodpercre villantotta fel a szükséges IP címet, így gyorsan kellett megjegyezni), innen viszont már sikerült a dolog.

Szóval a központi eszköz gyönyörű, ki lehet tenni simán az Apple eszközök mellé is, akár az asztalra, nem kell többé dugdosni, mint a ronda társaikat. Az érintőkijelzőn látható információk bökögetésre állíthatóak, láthatjuk a pontos időt, a le- feltöltési sebességet, a letöltött adatmennyiséget, a csatlakozott eszközök számát vagy készülék fizikai és logikai címeit. Felfogható egy pofás asztali órának is, alul mutatós led fényekkel, ami mellesleg kérésre mutatja az otthoni hálózat adatait is.

dsc06083.JPG

Az alkalmazás még többet mutat, és még több lehetőséget ajánl fel. Sosem volt például még ilyen egyszerű szüneteltetni egy adott irányba a netelérést, ha épp valaki rátehénkedik a hálózatra, és egy másik eszköznek pillanatnyilag kellene egy kis sávszélesség. Ezt egyébként prioritások állításával is szabályozhatjuk, és ez csak egy, amit pikk-pakk beállíthatunk.

Az erősítők sem csúnyák, ráadásul törésbiztosak: a konnektoros foglalathoz maga az antenna mágnesesen illeszkedik, így ha belerúgunk, egyszerűen elválik a két test egymástól, csak vissza kell pattintani.

dsc06073.JPG

dsc06081.JPG

Na de a fő kérdés: mennyivel lett jobb a netem otthon?

A router nálam az emeleten, a lépcsőfordulóban található. Ehhez képest a mért pontok úgy helyezkednek el, hogy változó mennyiségű akadály áll előttük: a dolgozószoba egy Ytong falra van a routertől, a nappali ugyanígy, de itt a jelnek le kell érni az alsó szintre a galériáról. A gyerekszoba egy vasbeton födém és egy Ytong fal, a vendég wc pedig két vasbeton fal és két Ytong távolságra található. És persze kimentem az udvarra is, hogy lássam, meddig távolodhatok a háztól.

Ezeken a pontokon mértem a régi és az új routerrel (az értékek Mbps-ban értendőek).

screen_shot_2017-11-30_at_11_58_11.png

Látható, hogy végre lett net a WC-ben, mivel az egyik antennát a bejárati ajtaja elé tettem. A másikat az ablak mellé, így az udvar felé elég jó értéket kaptam: a teljes telek hosszán volt net, míg korábban legfeljebb a feléig jutottam el. Egyébként ahogy távolodtam a háztól, csökkent az elérhető sávszélesség, de erre a csökkenésre jött válasz, és egyszercsak megugrott a mért érték.

Az antennák egyébként többféle üzemmódban képesek működni, akár nagyobb alapterület elérésére is rábírhatjuk őket (ekkor a térben érdemes őket a routertől egyenlő távolságra szétszórni), de akár csatornát is készíthetünk belőlük, a router “küldi” a biteket az egyiknek, a másik a másiknak, így egyetlen hosszú járatot készíthetünk adatból.

A wifi-központ tehát szép és hasznos, ajándéknak is ideális karácsonyra. Ezt egyébként alig valamelyik routerről tudnám elmondani a világon.

Az AmpliFi elérhető az iCentre-nél itt, akár külön a routert, akár külön a mesh pointokat vennénk meg. Az iCentre az Appleblog feat- Almalé és Kungfu partnere.



A magyar határtól egy órára nyílik Apple Store januárban

A patentlyapple.com oldalon jelent meg két fotó a bécsi Apple Store-ról, Ausztria első hivatalos, Kaliforniából irányított üzletéről. A hírek szerint már a végső simításokat végzik, januárban megnyithat az üzlet.

6a0120a5580826970c01b8d2c80bdb970c.jpg

6a0120a5580826970c01bb09e0c592970d.jpg

Ez lesz a Magyarországhoz legközelebbi Apple Store, Hegyeshalomtól mindössze egy órányi autóútra található ugyanis a Kärntner Straße, ahol a háromszintes üzletet az Espirittől szerezte meg az Apple. A korábbi bérlő nem tudott versenyezni az olcsóbb márkákkal, de az Apple-nek ez nyilván nem lesz probléma.




süti beállítások módosítása