almalé és kungfu Rólunk

Videón nézhetjük meg, milyen lesz az idei iPhone

Az UnboxTherapy Youtube-csatornáján jelent meg a videó egy elég fejlett mockup modellről, ami állítólag az iPhone 8, iPhone Decade Edition, iPhone X (vagy mi) pontos méreteit és elrendezését mutatja.

Noha a készülék továbbra is egy fekete téglalapra helyezett kijelző, mégis érdekes dolgokat vehetünk észre rajta.

  • Az egyik, hogy az előlapi kamera és speaker mellé kétoldalt felcsúszik a kijelző, az állapotjelző sorok ide kerülnek ezentúl, kissé elkülönítve a tartalomtól.
  • A Home gomb a kijelzőn kap helyet, tehát full szoftveres lesz, ujjlenyomat-olvasó sehol, csak 3D arcleolvasás. És ez nem is az unlock-nál zavaró: képzeljétek el, mennyire béna lehet Apple Pay-jel fizetni egy üzletben úgy, hogy szelfizni kell a telefonoddal a jóváhagyáshoz.
  • A telefon méretét az iPhone 7 és 7 Plus közé lőtték be, miközben a kijelző nagyobb lesz, mint az iPhone 7 Plus esetében. Ugyanakkora, mint a Galaxy S8-nál, csak még kisebb házban.
  • Egymástól független gyártók már megkezdték a kiegészítők készre csomagolását ezen dimenziók és kijlező-elhelyezés szerint.


Óvoda nem lesz az új Apple-központban, a petesejt-fagyasztást viszont fizeti a cég

Az Apple annyira _kínosan_ ügyel arra, hogy megmutassa: az Apple-nél igenis figyelnek a diverzitásra, és annak ellenére, hogy a főszerepeket általában fehér férfiak játsszák, vannak itt

  • hölgyek
  • fekete hölgyek 
  • latinó hölgyek
  • babát váró hölgyek (lásd legutóbbi keynote egyik szereplője)

Az Apple olyan feltűnően tolja előre a legkevésbé-sem-fehér-férfiakat, hogy az már picit sok is. Legalábbis én nehezen hiszem el, hogy ha eddig a hölgyek nem kaptak előretolt szerepeket, akkor hirtelen ezek a pozíciók érdemek szerint kerültek kiosztásra. Ez egy hosszabb folyamat, és hogy komolyan lehessen venni, ne egy PR fogásként, alapvetőbb dolgokban kell megnyilvánulnia a női részvételnek.

De legalább igyekeznek. Mára már egy-két százalékkal az országos átlag felett vannak a kisebbségek és a nők foglalkoztatásában, ami nem sok egy haladó szellemű cégtől, de valami. Az új alkalmazottak 37 százaléka nő, 27 százaléka kisebbség.

vezetok.jpg

Ennek ellenére megkapják néha a magukét a női egyenjogúság képviselőitől, mint ahogy most is. Barbara Lippert írt egy cikket az AdAge-re arról, hogy mennyire egyértelmű jele van annak, hogy az új Apple-központban

  1. nincs óvoda, vagyis nem lehet gyerekkel járni munkába
  2. a cég viszont kifizeti az összes női dolgozónak a petesejt-fagyasztást és tárolást
Ezzel pedig a cikk szerint az Apple azt üzeni, hogy nyugodtan dolgozd halálra magad, szaporodni később is tudsz.

Ebből pedig az következik a cikkíró szerint, hogy az Apple továbbra is a fiúk klubja. Én azért egy pettyet szigorúnak tartom ezt az ítéletet, de végre itt az ideje, hogy a hölgyolvasók (meg a férfiak) is nyilatkozzanak:

 



Nem éri meg a biztonsági réseket jelenteni az Apple-nek

Az Apple 2016 augusztusában jelentette be, hogy elindítja a bug-vadász programját, és végre, a többi céghez hasonlóan, magas díjakat tűz ki a durva biztonsági rések megtalálóinak. Az elképzelés szerint az etikus hackerek így sok-sok munkaórát ölnek majd abba, hogy feltörjék a biztonságosnak hitt rendszereket, és ha sikerrel járnak, az operációs rendszer biztonságosabb, a hacker pedig gazdagabb lesz. Ez a deal, papíron.

Csakhogy ennyi idővel a start után sincs egyetlen hír sem arról, hogy bárki átvett volna jutalmat az Apple-től, amivel azért valamilyen közösségi oldalon vagy fórumon egy ügyeskezű biztonsági szakember tuti eldicsekedne. Már ha nincs ez megtiltva a pénzt bezsebelő hackereknek. Az is lehet.

A Motherboard azonban utánajárt, és kiderült egy érdekes tény ezzel kapcsolatban:

Az iOS bugok túlságosan értékesek ahhoz, hogy az Apple-nek adják el őket.

Az Apple jelenleg ilyen pénzeket fizet az egyes kritikus hibák feltárásaiért:

1498857515468-screen-shot-2017-06-29-at-123245-pm_png.jpeg

Ami soknak tűnik, de nem az. Egy Zerodium nevű cég, aki exploitok vételével és eladásával foglalkozik, másfél millió dollárt ajánl az iOS készüléket jailbreakelő megoldásért, az Exodus Intelligence 500 ezret kínál ugyanezért. Ehelyett a 200 ezer dollár karcsúnak tűnik.

Mások azt állítják, hülyék lennének eladni a “saját bugjaikat” az Apple-nek, hiszen azzal a saját munkájukat nehezítenék a későbbiekben. 

Ahogy most kinéz a dolog, az Apple nem kínál elég pénzt ahhoz, hogy a bugokkal dolgozó hackereknek megérje a bejelentésekre hajtani, a kifejezetten bugok megtalálására és eladására szakosodottaknak pedig máshol több pénzt kínálnak. Az Apple az árazásával annyit ér el, hogy a nagyon-nagyon lelkiismeretes, a pénztől kissé megcsömörlött hackerek talán átadják nekik a hibákat, ha már nincs vele dolguk.



Per indul, hogy tiltsák be az iPhone 7-et az USA-ban

A Qualcomm - Apple háború zajlik már egy ideje, de úgy tűnik, tényleg keménnyé válik a harc. A világ legnagyobb mobilchip-gyártója azt állítja, az Apple nem fizet a szabadalmakért azon iPhone-ok esetében, ahol nem Qualcomm 4G chip került a telefonba, hanem annak inteles megfelelője. Ez az AT&T és T-Mobile hálózatán működő iPhone 7-esekre és 7 Plusokra érvényes, a San Diego-i cég pedig azt akarja, hogy ezen telefonok eladását szüntessék be.

2-apple-iphone-7-plus-retina-red.jpg

A cég azzal érvel, hogy az Apple bizonyos telefonokban használja az általuk levédett technológiát, de nem fizet érte. Az Apple azt állítja, hogy fizet a cégnek a szabadalmakért, de most túl messzire mentek, és nem tudtak megállapodni egy ésszerű árban.

Akik már végigkövették a blogon az Apple kontra Samsung pert, ahol végül az Apple nyert, és betilttatta a szabadalmukat sértő mobilokat, tudja, hogy megy ez. Legkorábban 18 hónap múlva születhet döntés, a mostani iPhone 7 szériáról. Lehet újabb mobilokkal kiegészíteni az eredeti beadványt, de ezek tovább húzzák az időt. Annak idején azok a Samsung telefonok, amiket végül betiltottak, már sehol nem voltak a boltok polcain.

Ennyi értelme van betiltásért harcolni.

Korábban az Apple is beperelte a Qualcommot, amiért nem ad elfogadható árat a technológiáinak használatáért. Ez a meccs, úgy tűnik, kitölti a következő évek peres híreit Apple fronton.




süti beállítások módosítása