almalé és kungfu Rólunk

Hogyan működik a Do Not Disturb While Driving az iOS 11-ben?

A legújabb bétában megjelent a Do Not Disturb While Driving funkció, amviel az Apple le szeretné csökkenteni az elterelt figyelem miatt okozott balesetek számát (az USA-ban 2015-ben ez 3477 halált és 391.000 sérülést okozott). De azért ez sokkal többről szól, mint hogy kikapcsolják a telefonunk összes értesítését, vagy repülő üzemmódba váltanak. Lássuk, hogy működik majd.

Először is, ha bekapcsoljuk a Do Not Disturb While Driving funkciót, az automatikusan felismeri, mikor ülünk autóban, egyrészt a csatlakozott Bluetooth vagy USB-s kapcsolaton keresztül, másrészt a sebességünkből következtet erre. Ha pedig autóban ülünk, aktiválja a funkciókat.

img_3784.jpg

A képernyő sötét marad. Nem kapunk értesítést az alkalmazásokból. Nem látjuk a beérkezett üzeneteket sem, legyen szó akár Facebookról vagy iMessage-ről. Aki üzenetet ír nekünk, egy automatikus választ kap:

I’m driving with Do Not Disturb turned on. I’ll see your message when I get where I’m going.

Tükörfordításban: "iPhone-om van és vezetek. Később." Át is írhatjuk erre az angol nyelvű üzenetet kézzel, a beállításokban.

Ha ugyanaz a kontakt egy második üzenetet is küld, az automatikus válasz megváltozik, és ezt írja:

If this is urgent, reply ‘urgent’ to send a notification through with your original message.

Vagyis ha a “sürgős” szót használja a küldő, akkor ez esetben már át tudja törni az autós védelmet, és megkapjuk az értesítést. Egyébként meg megadhatjuk azon kontaktjaink listáját, akiktől a Ne Zavarj Ha Vezetek funkció élesítése alatt is mindent megkapunk. Ez fontos is ahhoz, hogy használják az emberek a lehetőséget, vannak, akiket nem jó ötlet órákra ignorálni.

A szülők maguk kapcsolhatják be a gyerekük telefonján a Restrictions menüpont alatt. A Control Centerből is gyorsan elérhetjük, ki-bekapcsolhatjuk. 



Több száz tonnás laptopot épít az Apple

Chicagóban épül egy új Apple Store, aminek a teteje a környező felhőkarcolókról lenézve épp olyan, mint egy rohadt nagy MacBook Air. Ezért írtam a címben, hogy

“Több száz tonnás laptopot épít az Apple”.

Szóval ez lesz a tető. Akkor ez most a dizájn csúcsa, vagy egy ízléstelen kísérlet? Vonatkoztassunk el egy picit. Vajon ha van egy szép mahagóni szekrényem, egy gyönyörű írógépem, egy dizájnos kalapom, milyen hatást érek el azzal, ha ezerszeres nagyításban megépítem egy forgalmas utca kellős közepén?

Én a Gizmodóval értek egyet: ez ízléstelen. Még akkor is, ha az ikonikus New York-i Apple Store egy hatalmas Cube metaforája akart lenni. Mert az legalább metafora volt.

Tudjátok, nekem mi ugrik be erről? Az első Michelin gumiemberek, amik kétségbeesetten próbálták felhívni a figyelmet arra, mit is árul a cégük.

00052293_hd.jpg

Ez nekem most nem jött át, bocsi. Néha olyan érzésem van, mintha Jony Ive már nem is dolgozna a cégnél.



Debrecenben olyan iskola nyílik, amivel az Apple is szívesen büszkélkedne

Feri nevű olvasónk küldte nekünk a hírt

Debrecenben is lesz Apple Campus! 

tárggyal. És valóban, a 2019-ben megépülő debreceni nemzetközi iskolára kiírt tervpályázat nyertese, a Bord Építész Stúdió olyan tervet rakott le az asztalra, ami a nyugati parton is megállná helyét. Sőt, feltűnést keltene.

nb-3.jpg

nb-1.jpg

nb-2.jpg

Az iskola maga nem lesz teljesen körgyűrű alaprajzú ugyan, de a tereprendezéssel, és a Nagyerdőből kihasított sétányok megépítésével mégis azt a hatást kelti. Az épületben rengeteg üvegfelület, nagyvonalú, modern terek és persze a természet közelségének hangsúlyozása. Csakúgy, mint az Apple Parkban.

Megkerestem Bordás Pétert, a vezető tervezőt, volt-e hatással a csapatra az Apple most megvalósuló új központja. Kiderült, hogy

nem:(

a kör alaprajz a nemzetközi iskolák általános szimbóluma, a terveken látható trendek - és a kör forma is - a világ építész trendjeivel maximálisan összhangban van.

Az állam is támogatja majd a főleg Debrecenben dolgozó külföldi menedzserek gyerekeinek színvonalas oktatást adni tudó, nemzetközi iskolát. Sok ilyet még, mindenhová, nagyon nagy szükségünk van erre a nyitott légkörre, még akkor is, ha mi már nem járhatunk oda.



Tényleg, igazán és nagyon szerverszintű processzor kerül az iMac Próba

Mivel az Apple kijelzőbe épített Mac Prója, az iMac Pro még év végéig várat magára, a pontos specifikációkról picit korai lenne beszélni. Gondolom az Apple-nél sem vésték kőbe a dolgot, egy csomó minden változhat még addig a piacon.

A szándék azonban már látszik. Azt már lehet érezni, hogy milyen kategóriájú hardverekkel kívánja megtömni az Apple a cuccot.

new_2017_imac_pro_accessories-0.jpg

Azt eddig is tudtuk, hogy akár 128 giga ECC RAM fér a kijelző mögé, AMD Radeon Pro Vega 56 vagy AMD Radeon Pro Vega 64 kártya kérhető bele, és persze Xeon processzor, akár 18 maggal. Ezen a ponton azonban nincs még pontosítás: a Xeon önmagában csak egy homályos közelítés.

A Pike’s Universum blog most azt állítja, a macOS High Sierra bétájában talált arra vonatkozó utalást, hogy milyen socketet építenek a processzornak az iMac Próba. Ez alapján az Intel szerverszintű LGA3647 foglalatát építik a házba, ami a Purley procikat fogadja be, nem pedig az LGA2066 socketet, ami a Skylake-hez vagy Kaby Lake-hez lenne jó.

Ezenkívül az is kiderült, hogy egy ARM processzort is kap az iMac Pro a Secure Enclave-on belül, a MacBook Próhoz hasonlóan - a laptop ezzel kezeli a Touch Bart és az ujjlenyomat-olvasót. Nem félelmetesen nagy merészség arra gondolni tehát, hogy az Apple billentyűzetei is megkapják majd minimum a Touch ID-t.

Az iMac Pro a mostani tudásunk szerint 5000 dollárról indul, de akár 17.000 dollárig is lehet emelni a specifikációkat. Ez bruttó forintban, mindenestül azt jelenti, hogy 1,9 milliótól 6,5 millióig tarthat a gép ára.



Ki lehet-e váltani a hagyományos tévézést Apple TV-vel?

Előző posztomban megválaszoltam az Apple TV-vel kapcsolatos leggyakoribb laikus kérdéseket, hogy közelebb kerüljünk annak a megértéséhez, mi a fene is ez az eszköz, és mire jó?

Az egyik kérdés azonban - ami ennek a posztnak a címe is egyben - hosszasabb kifejtést kíván. Vajon azok, akik szívesen megszabadulnának a kábeles előfizetésüktől, de nem mernek (mert akkor mit néznek majd esténként), kiválthatják a 100 csatornát ezzel az eszközzel?

A válasz röviden: attól függ, hogyan nézel tévét. De általában véve: igen.

Hogy mindjárt az evidens megoldással kezdjem: előfizethetsz tévécsomagokra az Apple TV bizonyos appjaiban is, így nagyjából változatlanul folytathatod a nyomogatást az épp futó adások között. Az egyik ilyen lehetőésg az Itt/Ott TV alkalmazás, ahol több mint 70 csatornából válogathatsz, akár teljesen egyedi csomagot, csak azokkal a csatornákkal, amiket nézel.

screen_shot_2017-05-29_at_10_28_55_copy.png

A Telenor MyTV alkalmazás is hasonlót tud, és nevével ellentéteben nem csak Telenoros ügyfeleknek szól. Ebben az appban a közszolgálati tévéket ingyen nézhetjük, ami elsőre a kit érdekel kategória, de az app letöltése után az M-akármennyin épp elcsíptem egy izlandi drámát, ahol a főszereplő érzelmileg nagyon mély kapcsolatot ápolt a birkáival, és ezeket hosszú, néma snittekkel is bemutatták, szóval azért akad ott is gyöngyszem. 

A program egyébként pofásan jelzi egy idővonalon a párhuzamos műsorújságot, a távirányítóval kényelmesen böngészhetünk az épp futó tartalmakat.

sc720x405.jpeg

Külön bónusz, hogy ezen belül rendelhetjük meg az HBO GO-t is, ami a Netflixhez hasonló filmtár, saját sorozatokkal, azzal a nagyon lényeges különbséggel, hogy míg a Netflixen még a magyar feliratokat is nagyítóval kell keresni, az HBO GO-n minden elérhető filmhez legalább magyar felirat van. A legolcsóbb megoldás, ha az ingyenes csomaghoz kérsz HBO GO kiegészítést, így 3150 forint körüli összeget fizetsz érte havonta (ha nincs Barion fiókototk, és nem is akartok, készítsetek be két email-címet, különben a vásárlás egy pontján a Telenor megpróbál majd egy trükkel rávenni, hogy regisztráljatok oda is).

A hátrány, hogy egyelőre nincs natív Apple TV app, pedig ígérik már egy jó ideje, legutóbb épp 2017 első negyedévére, ami régen elmúlt ugye.

És itt hirtelen át is vezetjük a lehetőségeket, a múlt századi “azt nézed, amit épp adok“-ból a “streamelj, amit akarsz” megoldásokig. Mert az Apple TV ebben lehet sokkal kényelmesebb.

dsc03948.JPG

Alapból fent van a tvOS-en a Movies app, amivel az iTunes Store filmjeiből válogathatunk. Itt elég sok  magyar feliratos, ennél sajnos kevesebb, de legalább mérhető mennyiségű szinkronos filmmel találkozunk (itt írtam legutóbb, mennyivel), és elég új filmeket is felpakol az Apple, viszont ez nagyon drága megoldás. Egy-egy új sikerfilmet 17 euróért vásárolhatunk meg, ami a Netflixen két havi korlátlan előfizetés ára. Kölcsönözni egy ilyen filmet 5 euróért tudunk, ez azt jelenti, hogy egy bizonyos időtávon belül megnézhetjük a filmet. Régebbi címeket ugyanennyiért vásárolhatunk.

Említettem már az HBO GO-t és a Netflixet, amik havi 2-3 ezer forintért a saját streamelhető tartalmaikhoz engednek hozzáférést. Sajnos egyiknél sincs ott a világ összes filmje, sőt a zenestreamelő lehetőségekhez képest ebben a tekintetben elég szűkösek a lehetőségek, de aki nem annyira igényes azzal kapcsolatban, hogy a moziból épp kifordult filmeket kutassa, az azért talál szórakozási lehetőséget. Egyik sem kimondottan a kis költségvetésű európai vagy ázsiai művészfilmeket pártolja, nagy szomorúságomra (kellene egy erre specializált lehetőség is), többnyire Hollywood képviselteti magát.

Nagyon fontos: a Netflixre csak az fizessen elő, akinek az angol felirattal megsegített film opció. Egyébként meg ki lehet próbálni, az első hónap ingyenes.

Előtérbe kerülnek más apok is az Apple TV-n: azok a lehetőségek, ahol spéci tartalmat nézhetsz, ingyen vagy havidíjért.

Ingyenes megoldások közül a Youtube, a Funny or Die vagy a TED appjait emelném ki. Soha életemben nem nézegettem a videós szolgáltatók kezdőoldalát, ahol nekem ajánlott videókat mutogatnak, mindig egyenes úton haladtam a célig - hiszen általában azért megyünk videós oldalra, hogy egy bizonyos videót megnézzünk, és kész.

Az Apple TV-vel rákapsz, hogy az ajánlott tartalmak között böngéssz.

dsc03949.JPG

Különösen azok, akiknek nincs kedve vagy ideje másfél-két óráig a képernyő előtt ülni, hanem van mondjuk 10-20 percük, hálásal lesznek néhány Bödöcs poénért a Youtube-on, vagy más humoros videóért a Funny or Die-on. A TED-et pedig laptopon szintén csak akkor néztem korábban, ha egy bizonyos tartalom érdekelt. Mostanában már hetente többször is azon kapom magam, hogy böngészek az inspiráló videók között, és gyakran rászánok tíz percet arra, hogy kitágítsam azt, amit a világról tudok vagy gondolok.

A fizetős spéci tartalmak között vannak az olyanok, mint például az Euro Sport Player, ahol a nevében is szereplő sportcsatornák műsorait nézheted, és egyéb tartalmakhoz kapsz hozzáférést. Elég drága, 6 euró havonta, én csak azért fizettem elő rá, mert a snooker-bajnokságokat imádom élőben nézni, és itt elvileg lehet. Azért csak elvileg, mert a mostani Masters liga esetében is csak a selejtezőket értem el, meg most, a döntőt ígérte közvetíteni az app, szóval magát a versenyt jól eltitkolta. Egyelőre azonban még a döntőt sem tudtam előcsalni a kaotikus logikával megalkotott programból, sem élőben, sem felvételről.

dsc03947.JPG

Sem az Itt/Ott, sem a Telenor nem tartja kínálatban az Euro Sportot - gondolom a sportcsatornának jobban megéri így megjelenni a netes piacon. Részemről lemondtam az előfizetést, ennél a hagyományos tévés műsorszórási modell is sokkal jobb.

Szóval igen, az Apple TV elég sok igényt kielégít. Akik a tévécsatornákat néznék, megtehetik. Akik friss filmeket néznének, és sok pénzük van, megtehetik. Akik meg inkább régebbi filmeket streamelnének, olcsóbban, van rá több opciójuk. Igaz, ez utóbbinál sajnos még az angol nyelv ismerete ajánlott sok esetben, akik pedig csak szinkronosan néznek filmeket, végképp hátrányba szorulnak.

Az Apple TV megvásárolható itt (az iCentre az Appleblog feat. Almalé és Kungfu partnere).




süti beállítások módosítása