almalé és kungfu Rólunk

Csökkentek az iPhone eladások Kínában

A hét elején megtartott negyedéves piaci beszámolóját követően Tim Cook azt nyilatkozta, hogy az a rengeteg pletyka, ami az iPhone 8 körül kering teljesen hazavágja a jelenlegi iPhone-ok értékesítését. Azt nem tudni, hogy ez valóban így van-e, mindenesetre Kínában érezhetően visszaestek az eladások, ami azért kellemetlen, mert a cég nem régóta van jelen az országban és üzletileg igencsak nagy potenciált látnak benne.

751x463xcounterpoint-smartphone-growth-china-q1-2017-pagespeed-ic-fmhkplcgpy.png

Összehasonlítva az előző naptári év első negyedévével 15%-kal kevesebb iPhone-t sikerült értékesíteni az Apple-nek Kínában, mellyel a korábbi 12,3-ról mindössze 10,1%-ra zsugorodott a piaci részesedésük. Köszönhető mindez annak, hogy bár a kínai piac csupán 4%-ot nőtt egy év alatt, a helyi márkák abszolút taroltak. Az Oppo 81, a Vivo 60, a Huawei pedig 25 százalékkal több telefont értékesített, mint egy éve ilyenkor.

A Counterpoint Research piacelemzéséből az okok is világosan láthatók. A legnagyobb növekedést ugyanis az alsó (100-199 dollár) és a felső (300-399) középkategóriás szegmensben mérték, ahol alapvetően a kínai márkák dominálnak és ahol az Apple gyakorlatilag nem kínál alternatívát.

524x269xcounterpoint-smartphone-rankings-share-china-q1-2017-pagespeed-ic-evjg6dokgh.png

Persze, voltak más gyártók, akik sokkal rosszabbul jártak az Apple-nél, ilyen például meglepő módon a Xiaomi, mely 34%-os esést volt kénytelen elkönyvelni, de ez még mindig semmi a Samsung 60%-os zuhanásához képest. A prémium kategóriában (600 dollár felett) ugyanakkor továbbra is egyértelműen a cupertino-iaknak áll a zászló. A tíz legsikeresebb telefon közül az első négy helyen az iPhone 7 különböző változatait láthatjuk, de még az iPhone 6S Plus-nak is sikerült felkapaszkodnia a tizedik helyre. A Samsung egyetlen modellel képviseli magát ezen a listán, a Galaxy S7 Edge a nyolcadik. Ha összeadjuk a számokat, kiderül, hogy a prémium szegmens 74%-a az Apple-é.

Figyelembe véve, hogy ez a kategória a tavalyi év azonos időszakához képest stagnálást mutat (amely a korábban elvárt növekedéshez képest 33%-os mínuszt jelent) a helyzet már nem is tűnik annyira vészesnek. Az viszont nagy kérdés, hogy az egyre agresszívebb kínai gyártók mikor fognak itt is komolyabb szeletet kihasítani a tortából, mert a Samsung nagyon erős versenyzőt tett le az asztalra a Galaxy S8 személyében, míg a Huawei is folyamatosan mutatja be új készülékeit, melyek rendre elnyerik a sajtó elismerését.



BRÉKING: Flash Player telepítővel terjed az új Mac-es vírus

A Snake néven ismertté vált (de Turia és Oroburos néven is számon tartott) malware-t még 2008-ban fedezték fel Windows-os gépeken és sajnos azóta is folyamatosan fertőz meg eszközöket. A Linuxos változat 2014-ben érkezett meg, most pedig elkészült a Mac-es verzió is, amely pontosan ugyanazt a szisztémát használja, amely a másik két platformon - a készítők szemszögéből - sikerre vitte az alkalmazást.

A Malwarebytes munkatársai múlt héten találkoztak először a szoftverrel, amely egy első ránézésre ártalmatlan "Install Adobe Flash Player.app.zip" fájlként keringett a neten. A szoftver kezelőfelülete egy az egyben úgy néz ki, mint az Adobe hivatalos Flash Player install csomagja, ami nem véletlen, ugyanis valójában tényleg egy Flash Player telepítőt látunk és az sikeresen fel is kerül a gépünkre. A probléma ugyanakkor az, hogy ez egy módosított telepítő készlet, azaz nem csak a Flash Player, hanem egy ún. trójai alkalmazás is a rendszer részévé válik.

snakemalwareinstaller.jpg

A kártékony kód a felhasználók elől rendszer szinten elrejtett /Library/Scripts/ könyvtárba kerül és Adobe indítóprogramnak nevezi magát, így tévesztve meg a rendszer és teszi lehetővé a háttérben való futását. A fertőzés segítségével hozzáférhetnek titkosítatlan adatainkhoz, illetve el is lophatják azokat a jelszavainkkal és a bejelentkezésekhez használt információkkal egyetemben.

A program egy jogosulatlanul használt tanúsítvány segítségével tud keresztül jutni a rendszer védelmén, de már nem sokáig, ugyanis az Apple - amint értesültek az esetről - az érintett tanúsítványt azonnal visszavonta, így, ha belefutnánk a kártékony kódot tartalmazó telepítőbe, akkor a macOS Gatekeeper szolgáltatása fel fogja hívni rá a figyelmünket, hogy valami nem okés, gondoljuk át inkább a dolgot.

Amennyiben valóban szükségünk van a Flash Playerre bizonyos tartalmak megtekintése miatt, akkor az alábbi lehetőségek egyikét ajánlanánk:

  • látogassunk el az Adobe honlapjára és töltsük le a hivatalos változatot, vagy
  • töltsük le és telepítsük fel a Google Chrome böngészőt, amely beépített Flash Playerrel rendelkezik és engedélyezzük neki annak használatát

Sokan a mai napi elhiszik, hogy Mac-re nem éteznek sem vírusok, sem egyéb kártékony szoftverek, így ebben a tudatban is használják gépeiket a mindennapok során. Az Apple ezért nyomatékosan kér minden tulajdonost, hogy kizárólag az App Store-ból, illetve megbízhatónak minősített fejlesztőktől töltsön le alkalmazásokat.



Két millió embernek ad munkát az Apple az USA-ban

Új oldal jelent meg az Apple hivatalos honlapján, amely azt mutatja be részleteiben, milyen úton érték el, hogy mára két millió ember köszönheti állását - nagyrészt indirekt módon - a cégnek az Egyesült Államokon belül.

A beszámoló alapján 80 ezer alkalmazott dolgozik a cégnél, mely négyszerese annak, amennyien az első iPhone bejelentésénél dolgoztak a cégnél. Az iMac 1998-as piacra dobásánál mindössze alig ötezer Apple munkavállaló volt az USA-ban.

screen-shot-1-1-800x409.jpg

Tavaly 50 milliárd dollárt hagyott 9 ezer különböző beszállító, illetve gyártó zsebében, mellyel közvetetten 90 ezer munkahelyet teremtett az érintett vállaltoknál. Ezzel együtt immáron 450 ezernél járnak, melynél csak az App Store-ban lévő alkalmazások mögött álló fejlesztő cégek, illetve csapatok a megdöbbentőbbek.

Az alkalmazásboltok (App Store, Mac App Store) megjelenése az elmúlt közel egy évtizedben több, mint másfél millió embernek adott munkát. Csak a tavalyi évben 130 ezer új alkalmazott lépett be ebbe a körbe akár fejlesztőként, akár dizájnerként, akár olyan munkatársként, aki bármilyen módon érintett volt az alkalmazás elkészítéséért, illetve sikerre viteléért.

jobs.png

29 olyan város van az Egyesült Államokon belül, ahol több, mint 250 főt foglalkoztató Apple létesítmény van, illetve 44 államban található legalább egy Apple Store. Az új weboldalon egyébként nem csak részletekre lebontva láthatunk látványos statisztikákat, de azt is megtudhatjuk, hogy bizonyos népszerű alkalmazások mely államokból indultak hódító útjukra.



Öt éves mélyponton a tablet piac

Az Apple a napokban tette közzé utolsó negyedéves pénzügyi jelentését, melyből kiderül, hogy zsinórban a tizenharmadik hónapja csökkennek az iPad eladások, ha különböző évek ugyanazon negyedéveit hasonlítjuk össze. Bár a becslések szerint még így is 8,9 millió talált belőlük gazdára (ezzel a negyedéves eladások 24,6%-át tudhatják magukénak) január eleje és március vége között, ilyen kevés iPadet utoljára öt évvel ezelőtt értékesített az Apple, pedig akkor még jóval kevesebb típus volt elérhető.

ipad_3.jpg

Tim Cook csapatának aggodalomra nincs okuk, ha azt vesszük, hogy továbbra is az iPad a legnépszerűbb táblagép a világszintű eladásokat tekintve. Valamit ugyanakkor kezdeniük kell a trenddel, hiszen a piac bő két éve kezdődött mélyrepülése azóta is tart és nem nagyon látni, mi állíthatná meg ezt a folyamatot.

Úgy néz ki, a globális változásokkal az Apple sem tud egyelőre mit kezdeni, akárhogy próbálkozik. A tavalyi év azonos időszakában elért 4,4 milliárd dolláros árbevétel mostanra 3,8 milliárdra csökkent, ami közel 15%-os esés úgy, hogy továbbra is az iPad jut eszükbe az emberek többségének akkor, ha táblagépre kell gondolni. Az iPad Pro piacra dobásával egy két éves zuhanást sikerült megállítani és a számok akkor újra emelkedésnek indultak, de mostanra világossá vált, hogy ez egy átmeneti reakció volt a piac felől.

idc-tablets-q1-2017-calendar.jpg

Az IDC piackutató cég szerint ez annak köszönhető, hogy a tableteket sokkal ritkábban cserélik a felhasználók, így az egyre telítettebb piacon nehéz új ügyfeleket találni. Az emberek többsége manapság előszeretettel támaszkodik inkább a telefonjára, így a táblagépek egyre inkább a háttérbe és az otthonokba szorulnak.



Már zöldül, de még messze az Apple Park átadása

Több hónapos csúszásban van az Apple Park átadása az eredeti tervekhez képest és jó eséllyel nem fogják tudni nyárig befejezni a hátralévő munkálatokat. A legújabb drónnal készült videóból jól látszik, hogy a hangsúly most a növényzeten van.

21196-23917-screen-shot-2017-05-04-at-85958-am-l.jpg

Az Apple a parkba nagyjából kilencezer fát tervez ültetni, melyek között lesznek alma, barack, cseresznye és datolyaszilva fák egyaránt. A videón jól látszik, hogy egy hónap alatt mennyit haladtak a projekttel, vélhetően nem kis nyomás van a kivitelezőkön, hogy tolják, ami a csövön kifér, mert a szeptemberi rendezvény szinte biztos, hogy itt kerül majd megrendezésre és addig már csak négy hónap van hátra.

Van ugyanakkor egy kis gond. A probléma ezzel a kilencezer fával az, hogy egyszerűen lehetetlen beszerezni ekkora mennyiséget Kalifornia államból, így az Apple kénytelen ezen kívülről vásárolni, ami erősen lassít a folyamaton, márpedig idővel finoman fogalmazva sem állnak túl jól.

A korábban a Hewlett-Packard tulajdonában lévő területen folyamatosan dolgoznak a munkagépek továbbra is, a hivatalos átadásra - amennyiben a tempó nem változik - talán sor kerülhet a WWDC-ig.




süti beállítások módosítása