almalé és kungfu Rólunk

Ilyen önjáró autókat tesztel majd az Apple Kaliforniában

Sokáig csend volt az Apple autós projektje körül, miután azt kezdték pletykálni, hogy a vállalat mégsem gyárt saját autót, csak az önvezető szoftverre fog koncentrálni.

Az azonban mostanra vált egyértelművé, hogy még mindig a nyeregben vannak: Kalifornia állam megadta az engedélyt a cégnek, hogy önvezető autókat teszteljenek az utakon. Az engedélyt három darab 2015-ös Lexus RX450h-ra kapták meg, hat különböző sofőrrel. Továbbra sem tudni, hogy az Apple pontosan mit fejleszt, és ebből a mostani eeményből sem lehet tudni világosan, de valamire készülnek.

lex0708-rx450-gallery-mod7-full.jpg

Ha szoftverre fókuszálnak, akkor nyilván valami szokatlanban, a még alig létező piacot megújítóban érdemes gondolkozni, mint ahogy korábbi pletykák említették, akár a szélvédőre vetített AR bevonásával (ami az Apple új kedvenc területe). A piac egyébként kicsit sem üres, az Apple a harmincadik cég, ami megkapta a fenti engedélyt.



Miért venné meg az Apple a Disney-t?

Egyik ismerősöm a magyarországi Disney-nél dolgozik, és tegnap épp vendégségben jártak nálunk. Kortyolgattuk a bort, beszélgettünk a Disney-ről, és valahogy szóba került az Apple-féle felvásárlás több éves pletykája is. Már régóta nem hallottam róla, de régebben állították, hogy a cupertinóiak fontolgatják az akvizíciót.

Aztán pár órával később vettem csak észre, hogy ezzel a beszélgetéssel egyidőben az óceán túlfelén is a témával foglalkoznak. Megint felmerült a felvásárlás gondolata, elemzők úgy tudják, hogy komollyá vált a helyzet, és hamarosan mördzs lehet.

blancanieves-apple-730x385.jpg

Mi szólna a felvásárlás mellett?

Az Apple és a Disney ugyanabban a kulturális közegben mozog, és rajtuk kívül nem is tudnék mondani hirtelen más céget, ami ennyire erőteljesen képviseli a realitásokkal átszőtt mesevilág ideáját. 

A Touch Bar az informatika Szépség és Szörnyetege.

Persze ettől még nem muszáj egyesülni cégeknek. Csakhogy az Apple először az Apple Musicot, majd egy új videós streaming szolgáltatást is szeretne ellátni olyan tartalmakkal, amik miatt az emberek előfizetnek. És ahhoz, hogy előfizessenek, Apple terméket kell venniük, ugye. Exkluzív tartalmakkal egész jól állnak már az Apple Music terén, de videóban ez sokkal nehezebb. Ha azonban náluk van a Disney, csak mazsolázniuk kell a lehetőségek közül.

Csakhogy: a Disney piaci kapitalizációja 179 milliárd dollár, a pletykák 224 milliárd dolláros árról szólnak. Ezt pedig még az Apple-nek is nagyon nehéz lenne kicsengetni, mert ugyan nagyjából van is ennyi tőkéje, de azt a felvásárlás előtt be kellene utaztatni az USA-ba, az meg adólevonást jelent. 

Ráadásul a felvásárlást nem követhetné egyesülés. Nem jönne létre egy Apple and Disney Co., akármennyire is menőn hangzik. A két cég annyira eltérő területen alakított ki jól működő rendszereket, és az Apple annyira nem tudna mit kezdeni mondjuk egy kábeltévés szolgáltatással, hogy a felvásárlás után nagyjából minden maradna ugyanígy. Annyi különbséggel, hogy az Apple saját csatornáin exkluzív tartalmakat tolna, és elsőként náluk lennének elérhetőek a filmek. Mert ugye az is világos, hogy a Disney nagyfilmek elérését nem korlátozhatnák Cupertinóból túlságosan, a Jégvarázs 2-t nem csak iPhone-ra adnák ki, mert akkor tízéves kislányok milliói egyenesítenék ki a kaszát.

Egy kis kimaradt jelenetek, így készült, rövidfilmek, premier előtti megjelenés már bőven elég. A Disneylandbe meg Apple Pay-jel fizetve 15%-os kedvezmény járna.

Megéri ezért kiadni 200 milliárd dollárt? Azt a pénzt, amit az Apple a teljes iPhone-eredményekkel együtt kalapozott össze ilyen sok év alatt? Szokatlan lépés lenne, mind a felvásárlás volumene miatt, mind azért, mert az Apple inkább beolvasztani szeret vállalatokat, amik így a részévé válnak a nagy egésznek.



Szenved az Apple a kijelzőbe épített Touch ID-vel

Ahogy lehetett sejteni, az iPhone Edition, az iPhone 7s sorozat mellett idén megjelenő csúcstelefon gyártásában a legszűkebb keresztmetszet éppen a legfontosabb ficsör: a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó.

iphone-6-touch-id.jpg

A MacRumors információi szerint az Apple házon belül kifejlesztett (AuthenTec felvásárlásával megsegített) megoldása nem képes olyan mennyiséget előállítani a Toouch ID-ból, amennyi kellene a startig. Az Apple pedig nem akarja kiszervezni a gyártást, valószínűleg a szabadalmat védik ezzel a manapság szokatlan módszerrel. Mármint hogy a saját terméküket maguk gyártják.

Több megoldási lehetőség van, az egyik, hogy a készülék hátlapjára teszik a leolvasót, de ezzel beismernék a vereséget, és egy kényelmetlenebb készüléket dobnának piacra. A másik lehetőség, hogy elnyújtják a startot év végére.

A harmadikat nem is mondom, mert nem lesz: arc és íriszfelismerőt is alkalmazhatnának. 



Mit gondolsz, mennyire könnyű 9000 fával betelepíteni az Apple Parkot?

Mivel a legtöbbünknek fogalma sincs a facsemete-piacról az Egyesült Államokban, nehéz válaszolnunk a kérdésre. Lehet, hogy csak megrendelsz pár ezer fát, azt meg már szállítják is? Lehet, hogy ennyi fát pár éven belül megszerezni lehetetlen, különösen ha ezek legnagyobb része kifejlett, sok éves példány?

Mi már megszoktuk, hogy a látványterven öt méter magasnak látszó fák helyére a valóságban egy kis vesszőt ültetnek a közparkokban, hogy na tessék, lehet majd itt árnyékban ülni úgy nyolc év múlva. Nem így tesz az Apple: amelyik fa a látványterven az első emeletig ér, az a valóságban is. Első emeletig érő fákat vesznek.

apple-boxed-tree_1.png

Először hétezer, aztán nyolc-, most már kilencezer fáról beszélnek, ami az Apple új központja körül lesz majd elszórva. És ebből a korábbi infók szerint csak 960 fa lesz olyan kicsi, hogy nem vehető faszámba (micsoda szó!). Tovább 800-at a területen már meglévőkből válogattak ki, még így is szükségük van hétezer kifejlett fára.

És eléggé szenvednek a feladattal.

Különösen nehézzé teszi a dolgot, hogy versenytárs is van a piacon: a San Francisco-i Transbay Transit Center egy 2,3 milliárd dolláros buszállomás, ami egyben egy szép nagy park, ahová szintén kifejlett fákat akarnak ültetni. Az Apple és a városvezetés kertésze is mérgezett egérként rohangál a faiskolák között, hogy lefoglalják a legegészségesebb példányokat. Amit lefoglalnak, azt megjelölik sárga jelzéssel, így azt senki más nem vásárolhatja meg. Sok a sárga törzsű fa arrafelé.

undefined.jpeg

És az Apple-nek nem mindegy, milyen fákat vesznek. A kör alakú épület közepére barack, szilva, cseresznye, datolyafákat ültetnek, az erdős parkba kínai szilt, olajfákat, tölgyet, de olyan kuriózumokat is keresnek, mint a chilei borpálma, amiből egyetlen egyet ültetnek mindössze.

Csak hogy érezzük, miről van szó: én most szeretnék venni egy 2-3 méter magas fát, úgyhogy az itthoni árakkal nagyjából tisztában vagyok. 40-60 ezer forint a fa, és 200 ezer forint a szállítás, ha csak egy fa van a teherautón. Ha ráfér három, akkor egy fáért kifizetsz 120 ezer forintot, és ezek nem érnek fel az első emeletig, nem akkorák, mint amiket az Apple vásárol százával. De ebből hétezer darab belekerülne 840 millió forintba.



Fél éves sincs az új MacBook Pro, máris itt a popcorn-gate!

Nincs Apple-termék valamilyen …-gate nélkül, ezt jó, ha megszokjuk. Ez nem jelenti azt, hogy minden új Apple-termék hibás, csak azt, hogy előfordulnak hibás szériák, amikre

sajnos az Apple sokszor elsőre nem a legmegfelelőbben reagál.

Ezért is lesz belőle “gate”, vagyis ügy, és nem valami megoldott problémát jelző sajtóközlemény.

Most például gyűlik azon Apple-vásárlók száma, akik fórumokon panaszkodnak, hogy a 15 colos Macook Prójuk olyan hangot ad ki időnként, mintha egy műanyag flakont nyomnánk lassan össze. Pattog, mint a popcorn.

popcorn.png

A jelenségre intenzív erőforrás-használat mellett kerül sor, így erős a gyanú, hogy a hő hatására történik valami a házban. Többen azt is tudni vélik, hogy a zsanér adja ki a hangot, annak a közelében lehet valami olyan alkatrész, ami mozog a ragasztás ellenére. Vagy maga a ragasztás veszít a szilárdságából, és amiatt indul be egy belső mozgolódás.

Az egyik panaszos elvitte a Genius Barba, az Apple legprofibb szakembereit felvonultató Apple Store részlegbe a gépét, hogy mondják meg, mi ez. Arra jutottak a géniuszok, hogy egy picit be van horpadva a MacBook Pro alja, és belül egy apró repedés érhet hozzá a ventilátorhoz. A garancia nem fedezi, mivel külsérelmi nyom látszik a laptopon.

Persze az esetek számossága azt mutatja, hogy nem feltétlenül ugyanaz a horpadás állt elő mindenkinél, nem is látnak horpadást mások. Ha mégis bebizonyosodik, akkor ez egy horpadás-gate lesz. Addig marad az általam szabadalmazott popcorn-gate elnevezés.




süti beállítások módosítása