Mától hivatalosan is megvásárolható a nyári WWDC-n bemutatott iMac Pro, amely elsősorban a professzionális munkákat végzők (fotósok, videósok és fejlesztők) játékszere lesz. Az Apple tegnap bejelentette, hogy a masinát jövő hét közepétől már a hivatalos Apple Store-okban is meg lehet majd nézni - és természetesen meg is lehet majd venni.

imac_pro_ram_upgrade.PNG

A memória a mezei iMac-ekhez képest házilag nem bővíthető, ahhoz, hogy a garanciánk megmaradjon, kizárólag hivatalos Apple Store-ban vagy szerződött szerviz partnereknél végeztethetjük el a műveletet. Ennek költségvonzata még kérdéses, ám, ha a konfigurátorból indulunk ki, akkor a 32 GB-ról 64 GB-ra való upgrade 290, a 32 GB-ról 128 GB-ra való upgrade pedig 870 ezer forintba fájhat majd.

Az alap iMac Pro 1 799 990 Ft-ba kerül és 8 magos Intel Xeon processzort, valamint 32 GB memóriát és egy 1 TB-os SSD-t tartalmaz. A megjelenítésért és az egyéb, 3D-s, valamint nyers számításért az AMD 8 GB-os Radeon Vega 56 típusú videokártyája a felelős. Utóbbi egyébként nevetséges 218 ezer forintért 16 GB-os Vega 64-re is cserélhető.

imac-pro-after-effects-800x660.jpg

Ha erősebb processzort szeretnénk, akkor a 10 magos Intel Xeon felára 291, a 14 magosé 582, míg a 18 magos csúcsmodellé 874 ezer forint. Itt jegyeznénk meg, hogy bár a Turbo Boost órajele mind a négy processzornak közel azonos, az alap órajel a magok számának növekedésével párhuzamosan csökken. Ez azt jelenti, hogy míg a 8 magos Xeon normál esetben 3.2 GHz-en dolgozik, addig a 18 magos már csak 2.3-on. Ezzel mindenképpen érdemes kalkulálni, amikor az arányokat nézegetjük.

Bár az 1 TB-os SSD már önmagában is elég durvának hangzik, főleg, hogy ez alap kiszerelésben is már a csomag része, ugyanakkor, ha mégsem érjük be ennyivel, akkor nagyon durván bele kell nyúlnunk majd a zsebünkbe. A 2 TB-ra való upgrade még egész elviselhető a maga 291 ezres felárával, viszont a 4 TB-os opció beikszelése már több, mint 1 millió forinttal fogja megdobni a végösszeget.

imac-pro-rear-800x663.jpg

Ha már az SSD-nél járunk, érdemes megemlíteni, hogy bár a hivatalos specifikációban nem találjuk meg, de minden iMac Pro tartalmaz egy T2 névre hallgató biztonsági chipet is, amely többek között a titkosítás kezeléséért is felel. Ennek köszönhetően az SSD sebessége nem fog változni akkor sem, ha titkosítjuk annak teljes tartalmát. A T2 chip egyéb iránt szerepet játszik még a FaceTime HD kamera képfeldolgozásában, de egyéb biztonsági képességekkel is bír.

Ilyen például az új Startup Security Utility-ben beállítható biztonsági szintek, melynek segítségével korlátozhatjuk, milyen friss operációs rendszernek engedje meg a számítógép, hogy fusson. A legszigorúbb védelmi szinthez aktív internet kapcsolat kell, ugyanis a rendszer, amennyiben nem az aktuálisan elérhető legfrissebb verziót észleli az adott rendszerből, azonnal nekiáll frissíteni azt, még mielőtt bebootolna.

imac_pro_security_boot.jpg

(kép forrása: twitter.com/cabel)

Bár ez nagyon erőszakos megoldásnak hangzik, használatával kétség kívül elejét vehetjük annak, hogy a támadók kihasználják a macOS-ben lévő biztonsági réseket. Más kérdés persze, hogyha egy frissítés olyan jól sikerül, mint az elmúlt hetekben nagyjából bármi, amit az Apple szoftveresen kiadott, akkor nem csak kellemes, de kellemetlen meglepetések is lehetnek az opció bekapcsolásából.

applecare_1.jpg

Jó hír, hogy a többek között teljes műszaki támogatást, kiegészítő hardver-javítási lehetőségeket és további két éves garanciát magába foglaló AppleCare Protection Plan forintra pontosan ugyanannyiba kerül az új iMac Pro-hoz, mint bármely másik iMac-hez, így az 56 ezer forintos csomagon a gép vételárát figyelembe véve egy percig nem szabad gondolkodni.

imac-pro-witb-201712_geo_hu.jpg

Rossz hír viszont azoknak, akik az iMac Pro mellé járó asztroszürke billentyűzetre, Magic Trackpadre, illetve Magic Mouse-ra fáj a foguk: az Apple megerősítette, hogy ezek kizárólag az iMac Pro-val együtt rendelhetők meg, ami egyben azt jelenti, hogy ha elfelejtettük beikszelni, utólag már nincs rá lehetőségünk, hogy rendeljük magunknak egyet belőlük. Én már most borítékolom, hogy ez az exkluzivitás valószínűleg egy éven belül megszűnik majd és felár ellenében bármelyik periféria elérhető lesz asztroszürke színben bárki számára.

imac-pro-vesa-mount-bracket-kit-800x556.jpg

Ha nem a klasszikus módon, tehát asztalra letéve szeretnénk használni az új iMac Pro-t, hanem mondjuk fali vagy asztali konzolra szerelve, akkor erre szintén lehetőségünk nyílik, ugyanis az Apple már most biztosít VESA-kompatibilis kitet a gép mellé. Ezt utólag is megvásárolhatjuk, illetve - természetesen - a gép konfigurálásánál is beikszelhetjük, az ára mindkét esetben 30 ezer forint.