Az Apple tegnap megerősítette, hogy igazak a híresztelések: felvásárolta a mindannyiunk számára régi ismerős zenefelismerő alkalmazást, a Shazamot, egy hivatalosan meg nem nevezett összegért. A pletykák 400 millió dollár környéki akvizícióról szólnak, de az Apple BuzzFeednek adott nyilatkozatában nem erősítette meg az értesülést.

untitled-2_2885358k.jpg

A cég 1999-ben indult az Egyesült Királyságban 2580 néven. Mióta először letölthetővé vált az iOS és Mac App Store-okból, a Shazam a legátfogóbb zenei felismerő adatbázis-szolgáltatássá nőtte ki magát, amellyel bárki képessé vált zenéket, filmeket, tv műsorokat és egyéb médiatartalmakat azonosítani mindössze egy rövid hangfelvétel alapján.

Hogy pontosan miért volt szükség az alkalmazás felvásárlására, amikor külső alkalmazásként is gyönyörűen integrálták már a rendszerbe, pl. Siri-n keresztül? Nyilván az Apple Musicnak is javára válik majd az integráció, de sokan nem is gondolnák, hogy mi is áll valójában a háttérben.

A Shazam közismert felismerő szolgáltatásán túl rendelkezik egy másik, kevésbé ismert termékkel is. A cég egy olyan AR platformon dolgozik, amelynek segítségével bármilyen marketinganyag életre hívható a kiterjesztett valóságban. Termékvizualizációk, csomagolások, POS anyagok, 3D animációk, minijátékok és 360 fokos videók és akkor a vizuális felismerő motorukat még nem is említettük.

Azt hiszem ezek után nem kell részleteznem, hogy mennyire kompatibilis ez a beszerzés a cég jelenlegi törekvéseivel, Apple Music-ostul, ARKit-estül, mindenestül.