Amióta egynél több iPhone generáció létezik, állandó panasz, hogy az eszköz idővel lelassul - ahogy a hardver öregszik a szoftver pedig egyre csak újul. Érdekes thread jelent meg hétvégén a témában a Redditen a dolog okairól. Nyilván emlékeztek, amikor tavaly egyre több 6s-tulaj panaszkodott véletlenszerűen kikapcsolódó eszközére hivatkozva.

Az Apple javítási programot is indított hamarost, amiben az érintett szériaszám-tartományba eső telefonok akkuját cserélte. Akkortájt azt mondták, hogy igen csekély számú júzert érintett a probléma.

iphone-6s-ifixit-teardown-1.jpg

Pár hónappal később aztán jött a hír Cupertinoból, hogy a cég szerint többeket érint, mint azt előtte gondolták és nem sokára jön a megoldás az iOS 10.2.1 formájában. Végül bejelentették, hogy miután kitolták az update-et, a véletlenszerű leállások száma 80 százalékkal csökkent a 6s, és 70 százalékkal a 6 júzerek táborában. Akkortájt a legtöbben azt feltételezték, hogy csak az erőforrás-menedzsmenten igazítottak.

Most azonban egy új elmélet kapott szárnyra arról, hogy a változás érinti az eszközök teljesítményét is. Az egyik posztoló a threadben arról ír, hogy a GeekBenchet feltelepítve telefonja 839/1377-et ért el, pedig 1471/2476-ot kellett volna. Szerinte ez magyarázza, hogy miért lett észlelhetően lassabb a telefonja az utóbbi időben. A topic azóta felpörgött, több száz reakció érkezett.

Az teória szerint a 6s fiaskó után a 10.2.1-től kezdve a szoftver a maximális órajelet az akkumulátor feszültségéhez igazítja, így elkerülve, hogy az akku állapotához képest túl nagy legyen a felvétel és a készülék kikapcsoljon. Az elméletet elviekben alátámasztja, hogy többen arról számoltak be, hogy akksicsere után érezhetően meggyorsult a telefonjuk. 

Ha csak rázod a fejed, hogy ez hülyeség, csendben megjegyeznénk, hogy a MacBook esetében bizonyítottan ez történik: minél inkább rottyon van az akksid, annál inkább igyekszik a macOS optimalizálni a teljesítményt és az akkuidőt. Részletekért katt ide.

Az iPhone 7-et és az utána jövő modelleket azért nem érinti az ügy, mert az A10 és az A11 prociknak már van egy alacsonyabb órajelen működő ötödik magja is, így az ezt használja ilyenkor. Szóval, ha már döglődik az akksid (és így lassan két év után miért ne tenné) és lassul is, itt van plusz egy érv a csere mellett.

Cupertino egyelőre nem nyilatkozott meg az ügyben.