Tegnap reggel írtunk róla, hogy az Apple szélsebesen kiadott egy javítást, amely egy igencsak magas kockázatot jelentő biztonsági rést foltoz be. Az októberi fiaskóval együtt ez rövid időn belül két igencsak komoly kockázat, ami némileg aggasztó, hiszen pár évvel ezelőtt ilyen súlyos hibák elképzelhetetlenek voltak egy Mac-en.

Tegnap délután érkezett egy újabb hír, melyen nem tudtunk mást tenni, csak kínunkban röhögni. A 2017-001-es biztonsági frissítés telepítését követően ugyanis felhasználók sokasága számolt be arról, hogy a gépükön létrehozott megosztások más számítógépekről egyszerűen elérhetetlenné váltak.

A hibajelenség teljesen átlagos volt. Amikor egy, a hálózaton lévő másik Mac-re szeretnénk kapcsolódni és böngészni az ott megosztott állományok (fájlok, mappák) között, akkor a rendszer megér minket, hogy gépeljünk be egy megfelelő jogosultságokkal rendelkező account felhasználónevét és jelszavát. Miután ezt megtettük, láthatóvá válik a távoli számítógépen megosztott összes anyag.

Nos, ez egészen addig igaz, amíg nem telepítjük fel a legújabb biztonsági frissítést. Miután ugyanis ezt megtettük, hiába írjuk be a megfelelő felhasználónév-jelszó párost, a rendszer nem fogadja el azt és egy "Azonosítási hiba" üzenettel örvendeztet meg minket. Az Apple ismét fénysebességgel reagált és alig pár óra elteltével kiadtak egy hivatalos támogatói doksit, melyben az alábbi megoldást javasolják a probléma elhárítására:

  1. Nyissa meg a Terminal alkalmazást, amely az Alkalmazások mappa Segédprogramok almappájában található.
  2. Írja be a következő szöveget, majd nyomja le az Enter billentyűt: sudo /usr/libexec/configureLocalKDC
  3. Adja meg a rendszergazdai jelszót, majd nyomja le az Enter billentyűt.
  4. Lépjen ki a Terminal alkalmazásból. 

Ha tehát Te is belefutottál ebbe a hibába, nincs más dolgod, mint követni a fenti négy lépést. Reméljük, hogy ezek az esetek komolyan elgondolkodtatják a céget és a jövőben a minőség ellenőrzést (vagy nevezzük bárminek) sokkal-sokkal komolyabban veszik.