Először is egy érdekesség.

Nem, még előbb kis háttér: már az iPhone 7 Pluson is két kamera volt hátul, ugyanez a helyzet a 8 Plusszal és a X-zel is. Az egyik nagylátószögű, a másik meg a telefotó lencse, ami kétszer “közelebb hozza” a témát. Így van lényegében kétszeres optikai zoom a készülékben: nem kell a nagylátószögű lencse képét digitálisan nagyítani, hanem megkapjuk egy az egyben közelebbi képet egy másik lencséből.

blog_duallens_header.jpg

Na most jön az érdekesség: néha, de tényleg néha előfordul, hogy nagyítás közben mégsem a telefotó képét használja az iPhone, hanem a nagylátószögűbe nagyít inkább bele digitálisan. Ez azért van, mert a nagylátószögű rekeszértéke jobb, ami azt jelenti, hogy kevés fényben szebb fotót készít: tud olyan kevés lenni a fény, hogy még mindig jobban megéri ezt nagyítani, mint a telefotó képét beadni változtatás nélkül (micsoda boszorkányságok).

És most jön a hír: egy fotós elkezdte próbálgatni a 7 Plust és a X-est és arra jutott, hogy a X-es már sokkal kevesebb fény mellett át mert váltani a telefotóra, mint az elődje, vagy milye. A két érték egész pontosan 16 és 88 lux, ami azt bizonyítja, hogy iszonyú sokat fejlődött ez a lencse és érzékelő egy év alatt.

(A szerző abszolút hülye az ilyesmihez, kijavítani ÉR).