Marco Arment neve valószínűleg ismeretlenül cseng a legtöbb ember számára, sok más projektje mellett négy évig volt a mára igencsak nagy népszerűségnek örvendő Tumblr vezető fejlesztője, személyes Twitter csatornájának pedig több, mint 100 ezer követője van. Marco elsősorban az Apple termékeivel, illetve szolgáltatásaival kapcsolatos gondolatairól, véleményéről szokott beszámolni saját blogján.

A héten megjelent írása legalább annyi vitát váltott ki, mint amennyi igazságot tartalmazott. A bejegyzés címe egyszerűen csak A valaha volt legjobb notebook volt. A cikk igencsak erős felütéssel indul:

"Alig egy évvel Steve Jobs halála után, 2012-ben mutatták be azt a MacBook Pro-t, amely Jobs Mac-ekről alkotott víziójának csúcspontja volt."

2015-macbook-pro.jpg

Marco egy év "kihagyás" után, nem olyan rég tért vissza egy 2015-ös MacBook Pro-hoz. Mint írja, voltak félelmei, hogy egy visszalépésnek, egy időutazásnak fogja gondolni és hogy zavarni fogja a vastagabb ház és a nagyobb tömeg, illetve, hogy egyszerűen csak réginek fog hatni a masina a mostani generációhoz képest. Mint kiderült, félelmei alaptalannak bizonyultak.

"A Retina MacBook Pro (2012-2015) egy olyan tökéletes elegye a használhatóságnak, az eleganciának, a praktikusságnak és a teljesítménynek, melyet azóta sem sikerült felülmúlni."

mbp2015.jpg

Itt mutatkoztak be az első, nagyfelbontású (ún. retina) kijelzők, ez volt az első 15"-os modell, melyet már alap kiszerelésben négymagos processzorral, viszonylag sok memóriával és SSD-vel árultak. Ahogy Marco fogalmaz, az összes létező konfiguráció remekül teljesített és bármelyiket is választottuk, a masinát öröm volt használni.

mbp2015-left.jpg

Bár bemutatása után érte némi kritika, hiszen ez volt egyben az első MacBook Pro is, melyről lehagyták a vezetékes hálózati csatlakozót, illetve az optikai meghajtót is beáldozták, cserébe viszont közel 100 Wh-s akkumulátort kapott, melynek hála még ezzel a durva hardverrel is képes volt 8-10 órás üzemidőre. A kezdeti felzúdulások aztán hamar tovaszálltak, amikor kiderült, hogy a többség tényleg nem használja már egyik eszközt sem.

mbp2015-right.jpg

A mérleg másik oldala viszont majd' leszakadt az újdonságoktól. Elődjéhez képest vékonyabb, könnyebb, gyorsabb és halkabb lett, nem beszélve a már említett, minden eddiginél hosszabb akkumulátoros üzemidőről és a gyönyörű retina kijelzőről. Jobb hangszórókat és mikrofonokat is kapott, a második Thunderbolt csatlakozó mellett immáron egy szabványos HDMI kimenet is segített abban, hogy gyakorlatilag bármilyen külső kijelzőre rá lehessen kötni a gépet.

mbp2015-travel.jpg

USB 3.0 aljzatból szintén találunk rajta kettőt (mindkét oldalon egyet-egyet), melyekkel kapcsolatban Marco csak annyit írt, hogy hiába nehezebb a gép, mint az utódja, mégis könnyebbnek érzi a hátizsákját, miután kidobálta belőlük azt a rengeteg átalakítót, mellyel az elmúlt egy évben nap, mint nap mászkált. Bár jack csatlakozót a mostani generációnál is találunk, viszont az előd modell esetében ez még a gép bal oldalán kapott helyet, ugyanis ergonómiailag egész egyszerűen kevésbé volt útban ott, ha külső egeret akartunk használni.

mbp2015-back.jpg

Kiemelte még a fantasztikus billentyűzetet, a fotósok, illetve videósok számára nélkülözhetetlen SD kártyaolvasót, illetve a Force Touch-os trackpadet, melynek mérete - szerinte - pont ideális volt. A világító almát, illetve a visszajelző LED-del bíró mágneses MagSafe töltőcsatlakozót pedig kifejezetten hiányolja, véleménye szerint ezek adták vissza leginkább azt a hozzáállást, ahogyan a korábbi generációk készültek.

"Egyértelműen egy professzionális eszköznek érződik, melyet olyan emberek készítettek, akiknek nem csak szükségük volt egy számítógépre, de odáig is voltak értük. Nekünk tervezték, így fel sem merült, hogy alkalmazkodnunk kelljen hozzá.

Ez a csúcs. Ez a legjobb laptop, amit valaha készítettek. Remélem ugyanakkor, hogy nem ez a legjobb laptop, amelyet valaha is készíteni fognak."

A 2015-ben bemutatott 15"-os MacBook Pro-t alap kiszerelésben (Intel Core i7 2.2 GHz, 16 GB RAM, 256 GB SSD, Intel Iris Pro 640) korlátozott darabszámban továbbra is lehet kapni az Egyesült Államokban mind új, mint újracsomagolt termékként, itthon a megmaradt készletből válogathatunk, várhatóan már nem sokáig.

Képek forrása: https://marco.org/2017/11/14/best-laptop-ever