Az iPhone X legnépszerűbb funkciója nyilván a 3D-s animojikészítés, amikor a kamera előtt grimaszolunk, és élvezzük, ahogy egy róka, malac vagy egy kupac szar ugyanúgy mozgatja az arcát, ahogy mi.

Fogadjunk, 2000-ben senki nem gondolta, hogy ez egy tech cikk kezdő mondata lesz.

anim.jpg

Mindenesetre a kezdeti próbálgatások után kezdenek előbukkanni a tehetségesebbek munkái, de még heteket kell várni valószínűleg a valódi műalkotások megszületésére a témában. Egyelőre az Animoji Karaoke lett egy létező dolog, de azért a filmek újraalkotása sem utolsó lehetőség.

Valójában tényleg csodálatos dolog történt. Az átlagember, sőt, az ÖSSZES ember - aki iPhone X-et megengedheti magának - ezentúl képes lesz olyan animált 3D-s fejeket előállítani, amik érzelmeket fejeznek ki, amik úgy mozgatják a szájukat, ahogy az adott nyelv szól (ilyet még az animált mesék sem tudnak magyarul, csak ha itthon készülnek, ugye). És az egészet nem egérrel meg 3D-s szoftverekkel meg negyven mérnökmunkaórával valósulnak meg, hanem az arcunkkal. Egy fejlesztő máris különálló Animoji appot is készített, ami kiszabadítja a csirkét meg a majmot az iMessage ketrecből, és 20 másodperces animációkat is készíthetünk a segítségével.

Forr az Anomiji piac.

Eközben pedig egy tech guru megosztotta a világgal a munkáját, amire már oly sokan vágytak: a háttérképet, ami eltünteti a belógást (kilógást?) az iPhone X felső kereténél. A szakember gondosan, a megfelelő pixelszámot és kerekítést használva LEFEKETÍTETTE a háttérkép tetejét. A szakújságok úgy nevezték: okos húzás.

Nekem úgy tűnik, hogy megfordult minden: az emberek tömegével készítenek 3D-s animációkat, miközben nem képesek egy háttérképet letöltve felül 66 pixel magas fekete sávot lefösteni. Korábban ez épp fordítva volt: az átlagember is hekkernek érezte magát a föstéstől, de azért a 3D Maxot csak a legbátrabbak töltötték le játszani.