Jó eséllyel a jövő hét legfelkapottabb témája lesz az Apple frissen kiadott egyik doksija. Az elsősorban terméktámogatás miatt készült írás amellett, hogy természetesen méltatja az iPhone X-ben lévő új OLED kijelzőt, igyekszik rámutatni a technológia sajátosságaira is.

Miután átverekedtük magunkat a páratlan kontrasztarányon, az elképesztően jó színhűségen, a HDR és Dolby Vision 10 támogatáson és az olyan dumákon, mint a rendszer szintű szín menedzsment, jön maga a fekete leves, melyhez akár merőkanalat is adhattak volna.

Az OLED technológia bemutatásával még egyszer elhangzanak ugyanazok a pozitív és jól hangzó kifejezések, mint egy fejezettel korábban, ám a harmadik bekezdésnél váratlan fordulatot vesz a sztori. Így kezdődik:

"Ha egy OLED kijelzőt oldalról nézünk, feltűnhet a színek, illetve színárnyalatok eltolódása. Ez az OLED kijelzők sajátossága és teljesen normális."

Nagyon halkan jegyzem meg, hogy itt van előttem egy szintén OLED kijelzővel rendelkező Samsung Galaxy S7, amely valahogy nem csinál ilyesmit - hozzáteszem, nem volt még alkalmam hosszabban nyúzni az új iPhone X-et, így nem tudom őket összehasonlítani. Szóval a színárnyalatok változnak (jellemzően kékes-zöldes irányba), ha nem pont szemből nézzük a panelt, hát, nem túl acélos egy 400 ezres telefontól, valljuk be. Ami viszont ezután jön, az az igazán durva:

"Huzamosabb használat után az OLED kijelzők képi elváltozást is mutathatnak. Ez szintén természetes és magába foglalhat olyanokat, mint a "beégés", melynek során a korábban megjelenített tartalom halvány maradványa látható marad a kijelzőn, miközben a tartalom közben már megváltozott. Extrém esetben, amikor egy nagy kontraszttal bíró kép folyamatosan és sokáig látható a kijelzőn, a helyén keletkező szellemkép jóval tovább maradhat látható."

Mit jelent ez magyarra lefordítva? Azt, hogy a beégésre jó eséllyel nem érvényes a garancia. Bár még nincs hivatalos állásfoglalás a cég részéről, de korábban szinte egyetlen olyan eset sem fordult elő, amikor egy elvárt működésből fakadó rendellenesség beletartozott volna a mezei egy éves jótállásba. Azok, akik megvásárolják a készülékhez az AppleCare+ kiterjesztett garanciát ugyanakkor nyugodtan dőlhetnek hátra - valószínűleg. Ezt egyébként a beégéstől függetlenül is érdemes átgondolni, ugyanis, ha bármi történik a kijelzővel, a cseréje egy pár éves használt iPhone árába is kerülhet, ha pedig a kijelzőn kívül mást is javítani vagy cserélni kell, akkor forintban mérve könnyen beleszaladhatunk egy hatszámjegyű összegbe.

iphonexretinadisplay-800x197.jpg

Az Apple annak érdekében, hogy ezt a nem kívánt jelenséget elkerüljük, több dolgot is javasol:

  • mindig telepítsük a legújabb szoftverfrissítést
  • kapcsoljuk be az automatikus fényerőszabályzást a beállításoknál
  • állítsuk be, hogy a kijelző egy bizonyos idő eltelte után (ha a telefon inaktivitást érzékel) kapcsoljon ki - az értéket lehetőség szerint állítsuk minél alacsonyabbra
  • próbáljuk meg elkerülni, hogy huzamosabb ideig állóképeket vagy változatlan tartalmat nézegessünk maximális fényerő mellett, illetve, ha van olyan alkalmazásunk, mely akkor is bekapcsolva hagyja a kijelzőt, ha nem nyúlunk a telefonhoz, akkor átmenetileg igyekezzünk csökkenteni a fényerőt (helló Apple Maps és navigációs szoftverek!)

A Google már megégette magát a frissen megjelent Pixel 2 XL esetében, amely ideje korán elkezdett a fent leirtakhoz nagyon hasonló tüneteket produkálni, vélhetően az Apple ennek a vásárlókkal vívott harcnak szeretné elejét venni a hivatalos leírással. Kérdés, hogy hányan fognak nekiállni felemelni a hangjukat vagy durvább esetben verni az asztalt, hogy nem ezt várták egy közel félmilliós készüléktől - főleg úgy, hogy az eddigi iPhone-ok LCD kijelzői sosem produkáltak ilyesmit...