Az Improv Everywhere egy 2001-ben alakult csapat, melynek színészei különböző nyilvános performanszokkal, illetve meghökkentő eseményekkel igyekeznek színesebbé varázsolni New York városának mindennapjait. Legutóbbi munkájuk egy igazi csínytevés, melyet szociológiailag is érdemes lenne megvizsgálni.

fas06.jpg

Mint ismeretes, az Ötödik sugárúton (5th Avenue) lévő klasszikus üveg kockaként ismert régi Apple Store átmenetileg zárva tart egy nagyobb felújítás miatt, ez adta az ötletet a csapat október 15-i nyilvános szerepléséhez.

fas10.jpg

Fogták a 23. utca sarkán lévő üvegből készült liftházat (amely 6-os számú metró egyik állomásához vezet) és ráeszkábáltak minden oldalára egy, az eredetire megszólalásig hasonlító hatalmas Apple logót. Ezek után a hivatalos alkalmazottak által viselt kék Apple pólóban beállt pár csapattag, akik a járókelők megtévesztése során az alkalmazottakat játszották.

fas12.jpg

A liftház mellett, a járdaszegéllyel párhuzamosan ötven darab ál-vevőt is felsorakoztattak, majd - hogy még hitelesebb legyen a sztori - néha feljött a lifttel egy-egy ember (kezükben a szokásos fehér ajándékzacskót tartva), akiket a kék pólós fiúk-lányok hatalmas ovációval üdvözöltek. A performansz egyértelműen az iPhone X rajtját hivatott eljátszani vagy még inkább kifigurázni.

fas19.jpg

fas17.jpg

A pimaszság itt még nem ért véget, ugyanis a buliban részt vettek még álriporterek is, akik járókelőket kérdeztek arról, mi a véleményük az Apple új, földalatti boltjáról. Voltak, akiket annyira elbizonytalanított a színjáték, hogy beálltak a sor végére várakozni, hiszen három héttel a hivatalos rajt előtt iPhone X-et venni nem semmi lehetőség.

fas15.jpg

Annak érdekében, hogy ne legyen szó szerint átverés a dologból, a sorban álló ál-vevők közölték velük, hogy csupán ötven darabos készlet van és annyian már bőven állnak is a sorban, szóval másnak már nem fog jutni a titkos kis készletből. Pikáns, de annál finomabb részlet, hogy a sor elején várakozók kinyitható széket is vittek magukkal és úgy tettek, mint akik már órák óta sorban állnak.

fas20.jpg

Az akciónak hamar híre ment és a Redditen külön témát is nyitott neki az egyik járókelő, mert nem értette, mi folyik itt. Volt egy srác, aki nem akart hinni a szemének és lement a lifttel megnézni, mi újság. Mikor visszajött (a metró állomásról) mosolyogva csak annyit mondott a főszereplőknek, hogy "Ez jó!".

fas23.jpg

A színházi fellépésnek is beillő kísérlet egyébként rávilágított egy furcsa tényre is: az arra járók közül többen voltak azok, akik képesek voltak elhinni, hogy az Apple hivatalos bolttá alakít egy metróállomást, mint azok, akik úgy vélték, hogy az egész csak egy átverés.

Az előkészületekről és a projektről a csapat egy hosszabb blog posztban is beszámol saját honlapján, illetve - amint látható - készült egy videó is az eseményről.