Erre azért nem vettem volna mérget, amikor kiderült, hogy idén három modellt is bemutatnak, és az egyik sokkal drágább lesz mint a többi. Régen csak egyet kapkodtak el, most meg már háromfelé oszlik a vásárlási kedv: hogy lehetne így befutni elsőként?

Persze még most sem biztos semmi, csak az, hogy egy Jun Zhang nevű, egyébként tök megbízható elemző azt az információt küldte szét a befektetőknek, hogy

az első 5 órában 5,5 millió iPhone X-et rendeltek meg, csak Kínában.

Na, ez sok vagy kevés? Az iPhone 5-ből az első 24 órában 2 milliót rendeltek, az iPhone 6-osból, két évvel később már kétszer ennyi, 4 millió rendelést adtak le világszerte. Szóval igen, 5,5 millió öt óra alatt, csak Kínában, az nagyon-nagyon sok.

kevin.jpg

Kína a legutóbbi negyedévben az Apple bevételeinek csupán 17-18 százalékát hozta, ha ebből indulunk ki, akkor világszerte 5 óra alatt 32 milliót rendelhettek, az első 24 órában pedig még több mehet el. Mondjuk ez nagyon magas szám, és én sem hiszek benne, hogy jó értéket kaptam. De akárhonnan is nézzük, Zhang adatai irtózatosak.

Ezzel összehasonlítva az első hétvége adatai is sokat mondanak: a 6-osokból három nap alatt tízmillió talált gazdára világszerte, 13 millió iPhone 6s-t és 6s Plust értékesítettek egy évvel később. A 7-eseknél már nem kötötték az orrunkra az eredményeket, ami nekem azt sejteti, hogy stagnálás lehetett.

Az Apple számokat nem árult el, de azt adták ki közleményben, az iPhone X rendelési száma kiszakította a négyzethálós füzetet.