Hiába próbáltunk reggel felszállni az iMac Pro  vonatra, a helyzet az, hogy most iPhone X őrület van, és muszáj nekünk is értesíteni titeket a friss fejleményekről. Ugye magát a telefont, meg az árát már átbeszéltük, november 3-ra ígérik a startot, tiszta sor. Csakhogy nagyon úgy tűnik, hogy idén az Apple

tényleg

gyártási nehézségekbe ütközött, és noha a pletykák szerint már kilábal belőle lassan, mégiscsak erősen lecsökkent az idén legyártható egységek száma. Ahhoz, hogy lássuk, mekkora a baj, és hogy ez minket mennyiben érint, vizsgáljuk meg a két kritikus oldalt: a kínálatot és a keresletet.

iphone_x_gallery1_2017.jpg

A kínálatról annyit tudunk most mondani, hogy 20 millió. Ennyi lesz kész idén a pletykák szerint, és nagyon nagy valószínűséggel ugyanennyi el is lesz adva. Ming-Chi Kuo elemző 2-3 milliós, Ryan Reith az IDC-től 3,5 milliós darabszámról beszélt, amit november 3-ra el tudnak készíteni. Vagyis mind a kezdő készlet, mind az első negyedévben, karácsony előtt elkészülő darabszám alacsony a korábbi évekhez képest. A Bloomberg egyenesen azt állítja, az Apple elvesztette azt a képességét, hogy hibátlanul szervezze a beszállítói láncot.

A kereslet viszont oltári nagy. A mostani iPhone-használók fele odáig van a készülékért, negyede pedig meg is venné azt egy egyesült államokbeli felmérés alapján.

És ez az iPhone 8-eladásokon is meglátszik. A telefon, noha generációváltást jelez a sorozatszáma, mégis csupán 16 százalékát vitte az össz-iPhone eladásoknak az előző negyedévben. Pedig a 6 és a 7 széria 46 és 43 százalékot ért el korábban, de még a 6s-ek is összehoztak 24 százalékot. Látható, hogy sokan azok közül, akiknek telefonra van szüksége, várnak. És vannak egy csomóan, akiknek nincs szüksége rá, mégis venni fognak.

Egyedül Steve Wozniak nyilatkozta azt, hogy az iPhone X lesz az első iPhone, amit nem az első napon vesz majd meg. Ugyanis ő elégedett a 8-assal, ami elmondása szerint olyan, mint egy hetes, ami meg olyan, mint egy hatos. Wozon kívül azonban majdnem mindenki úgy gondolja, hogy az iPhone X igenis érdekes telefon, még akkor is, ha pénztárcakímélésből, vagy egyéb okból most kihagyják a vásárlást, vagy az olcsóbb 8-asokat veszik meg.

Mit látunk tehát? A kínálat rekordalacsony lesz. A kereslet pedig viszonylag magas, bár ne felejtsük: az a 14 százalék, aki 8-ast vett, már nem vesz X-et. De még így is biztos, hogy elviszik a 20 milliót, amit először 40-re terveztek állítólag, és szinte biztos, hogy a magyar piacra alig érkezik majd szállítmány. Tegyük hozzá, hogy a magas ár miatt még az is lehet, hogy itt-ott még készleten is találkozunk vele majd december elején, miközben nyugaton hiánycikk lesz. Volt már példa ilyen felállásra is