Álhírek gyártóira általában olyan nyomorultakként szokás tekinteni, akiknek nincs az életben fontosabb szakmai kihívása, mint hogy a társadalom moráljának kárára könnyen kapható pénzhez jussanak. Az álhíreket még viszonylag gyorsan, de idővel egyre nehezebben lehet majd felismerni, és nincs tuti recept, legfeljebb a klasszikus út, hogy megbízható oldalakra hallgatunk, a többire pedig feltételesen.

Így amikor az a hír ment körbe a szerkesztőségek belső hírfolyamában, hogy Larry Page és Steve Jobs 2010-ben megegyeztek, hogy a Google 9 milliárd dollárért felvásárolja az Apple-t, az simán vállrándításra adhatott volna okot. A fenti mondatban máris legalább három marhaság van, és ebből csak az egyik az összeg nagysága, mégis:

a hír a Dow Jones hírfolyamáról érkezett. A befektetőket etette ezzel a híres pénzügyi hírszolgáltató.

A hamis hírt aztán eltávolították a rendszerből, és elnézést kérve 

technikai hibára hivatkoztak.

apple-google-acquisition1.jpg

Fogalmam sincs, hogyan lehetne ez technikai hiba. Nem az történt, hogy elírták a 90 milliárdot 9-re, hanem itt van egy összefüggő angol szöveg, aminek a megfogalmazása ugyan erősen iskolapad-ízű, mégis érthető, feldolgozható, egy csínytevésnek tűnik inkább, nem technikai hibának.

Történt még egy dolog az eset után: az Apple-részvények azonnal megindultak felfelé, a 156 dolláron nyugvó szintről egyből 158-ra ugrottak, mielőtt korrigáltak volna - a hír eltűnése után - az eredeti értékre.

Valószínű, hogy a Dow Jones-nál egy ember tehet erről az esetről, és ezt ügyetlenül, vagy jobb híján hívják tehnikai hibának. Van azonban egy olyan lehetőség is, ami alapján még akár igaz is lehet a technikai malőr magyarázata: ha a cikket egy algoritmus írta, egy MI, amit a pénzügyi gyorshírek összeállítására készítettek. A jövőkutatások szerint már nincs messze az idő, amikor alap fogalmazási és hírszerkesztési munkákat mesterséges intelligenciák is elvégezhetnek, és biztosak lehetünk benne, hogy ebben a percben is valahol, valakik szövegeket csiholtatnak ki ilyen szoftverekből. Az pedig, hogy a szoftvert élesben engedik rá a rendszerre, valóban technikai malőr.

Az eset után a részvények árfolyamemelkedése pedig - na, találjátok ki - szintén algoritmusok eredménye, amik emberi beavatkozás nélkül cselekedtek, hiszen egyrészt a reakció gyorsasága, másrészt a tökéletesen hihetetlen hír sima beszopása is azt mutatja, hogy itt hülyerobotok álltak a háttérben.

Szóval még az is lehet, hogy már a robotok szívatnak robotokat, algoritmusok algoritmusokat, ami eléggé ijesztő, ha belegondolunk.