alma.jpg

Olvasónk, Tamás küldte nekünk ezt a képet, amin a Mexikói út 28-as szám látható, ahogy épp nyílászárócsere történik rajta. A kép különlegessége és apropója azonban az a színes almalogó a kerítésen: ez volt az első Apple-vezérképviselet épülete Magyarországon, mielőtt a Graphisoft Park megépült volna.

Az érdekesség, hogy a logó korábban nem látszott így már jó régóta, legutóbb 2014-ben írtam róla, akkor ennyi volt meg az akkoriban legendás harapott almából:

p1220651.JPG

Így nézett ki a kilencvenes években:

03_1_1.jpg

Így hát autóba pattantam, hogy meglátogassam az épületet, de elkéstem. Úgy tűnik, a legendás színeket már kiszedték a süllyesztésből. Csoda hogy egyáltalán előkerültek: korábban befalazták, így arra gondoltam, hogy az eredeti borítást már rég leszedték. Nem, most szedték le:

img_3033_1.JPG

img_3035_1.JPG

A sztori röviden: 1984-ben az Apple felkarolta a Graphisoftot, az általuk fejlesztett ArchiCAD az első Macintosh elődjén, a Lisán is futott. Anyagilag is támogatták a céget, és amikor szóba került, hogy kell Budapestre egy vezérképviselet, a jó kapcsolat miatt 1990 körül a Graphisoft neve merült fel. Így jött létre a Graphisoftot Kereskedelmi Kft., ahová akkoriban az országba importált almalogós gépek érkeztek. A cég első telephelye rövid ideig máshol volt, onnan költöztek át ide, a Mexikói útra.