Szinte minden nagyobb iOS verzió váltásnál felmerül a gyanúja egy fajta összeesküvés-elméletnek, miszerint az Apple direkt lassítja be a régebbi telefonokat a frissítés során, rákényszerítve ezzel a tulajdonosokat, hogy vegyenek egy frissebb modellt. A 3DMark, illetve PCMark tesztjeiről ismertté vált Futuremarknál úgy döntöttek, megvizsgálják a kérdést és készítettek egy igencsak durva elemzést.

Figyelembe véve, hogy rengeteg teszteredménnyel rendelkeznek különböző iOS rendszereket futtató iPhone-okkal kapcsolatban, mondhatnánk, hogy könnyű dolguk volt, de azért kellett ide munka rendesen, hiszen a vizsgálat során nem kevesebb, mint 100 ezer eredményt vetettek össze egymással (...). Az iOS 11 immáron hivatalosan is csak és kizárólag 64 bites hardveren fut, így a legrégebbi versenyző a négy évvel ezelőtt piacra dobott iPhone 5S volt.

iphone5sgpuperformance.jpg

Először a grafikus teljesítményt hasonlították össze az idő, ileltve az iOS verziók előre haladtával és ahogy látható, nem tapasztaltak különösebb eltérést - legalábbis, ami a 3DMark Sling Shot Extreme Graphics tesztet illeti.

iphone5scpuperformance.jpg

Ezt követte a processzor fürgeségét vizsgáló Sling Shot Extreme Physics teszt, ahol szintén hiába keressük a nagy zuhanást a grafikonon, olyat bizony nem fogunk találni.

cpugpuperformanceiphone67-800x821.jpg

Összesen hét különböző iPhone modellen végezték el az elemzést és egy-két kivételtől eltekintve az eredmények hasonlóan alakultak. Volt pár eset ugyanakkor, amelyek említést érdemelnek. Az egyik ilyen az iPhone 6-tal kapcsolatos. A grafikus teljesítmény az iOS 11-re való upgrade-del ugyanis látványosan nőtt, míg a processzoré az iOS 10 telepítését követően folyamatosan csökkent, nagyjából hasonló mértékben, mint amennyire a videokártya profitált az új rendszerből.

A másik meglepetést az alig egy éve iPhone 7 szolgáltatta, ahol a grafikus teljesítmény, ha nem is olyan látványos módon, mint az iPhone 6 esetében, de nőtt, míg a processzoré pontosan ugyanúgy csökkent, mint a két évvel korábbi modellnél.

A Futuremarknál azt mondják, hogy a grafikonon szereplő különbségek egyike sem nevezhető szignifikánsnak, sőt, kijelentették, hogy az Apple-lel kapcsolatban emlegetett összeesküvés-elméletnek semmi alapja nincs. Hozzátették ugyanakkor, hogy bár az iPhone-ok hasonló teljesítményre képesek, mint új korukban, az idők során az iOS-be került rengeteg új animáció, API több kakaót kíván, mint korábban, valamint a fejlesztők az új lehetőségek teljes kiaknázásához a legfrissebb modellek képességeit veszik alapul.

Ezért fordulhat elő, hogy az idő előre haladtával a telefonok lassabbnak érződnek, hiszen ugyanannyi lóerőből kell egy nehezebb testet mozgatniuk, ha autós példával szeretnénk élni.