Az Apple nyáron mutatta meg a nagyközönségnek először készülőben lévő ún. person-to-person (személytől személynek) fizetési szolgáltatását, az Apple Pay Cash-t. A megoldás lényege, hogy gyorsan és egyszerűen tudunk pénzt küldeni ismerőseinknek, feltéve, ha ők is és mi is rendelkezünk Apple ID-val és használjuk az iMessage szolgáltatást. Az utóbbi azért fontos, mert a Messages alkalmazásban lesz lehetőségünk a tranzakció elindítására és fogadására is.

apple_pay_cash.jpg

A szolgáltatás a többi alkalmazás mellé épül majd be (a képen az Apple Store és a Health között találjuk), rábökve csupán az összeget kell majd meghatároznunk, aztán, ha jóváhagyjuk a kérést, valamint a címzett is elfogadja a felajánlott pénzt, a tranzakció elindul. Ahhoz, hogy pénzt tudjunk küldeni, szükségünk lesz egy dombornyomott bankkártyára vagy egy hitelkártyára (az utóbbi esetében 3 százalékos költséggel is számolnunk kell, aminek nem tudni, van-e felső határa).

apple_pay_cash2.jpg

Ha nekünk küldenek pénzt, akkor az az iPhone, illetve iPad gyári Wallet alkalmazásában lévő Apple Pay Cash kártyára kerül, melyet aztán használhatunk internetes vásárlásoknál fizetésre, de dönthetünk úgy is, hogy tovább utaljuk egy bankszámlára.

A pilot projektben résztvevő alkalmazottaknak az iOS 11.1 béta változatát használják, illetve telepíteniük kellett egy speciális profilt is, melynek segítségével az Apple Pay Cash szolgáltatást tesztelni tudják. Arról egyelőre nincs információ, hogy a szoftver végleges változatában elérhetővé válik-e ez az új funkció, az mindenesetre tuti, hogy a rajt után kizárólag az Egyesült Államokban lehet majd használni az új pénzküldési és fizetési lehetőséget.