Az Apple nem csak az iPhone és iPad processzorainak gyártásában érdekelt, de már broadband chipjei, laptop CPU-i fejlesztését is  maga végzi - írja egy múlt hét végén kikerült ázsiai riport.

A vegyes, de talán inkább pozitív irányba hajló megbízhatóságú Nikkei Asian Review két, egymástól független iparági forrásra hivatkozva állítja, hogy az Apple agresszívan enyhítené függőségét az Inteltől, elsősorban a MacBook és a MacBook Pro viszonylatában. A cikk szerint az Tim-ék az iPhone-hoz és iPad-hez hasonlóan itt is saját fejlesztésű, ARM architektúrájú chipekkel szerelné majd a jövő modelljeit a jelenlegi Intel megoldások helyett.

Ahogy a notebook-ok egyre vékonyabbak lesznek, a felhasználók egyre nagyobb mobilitást és akksiidőket várnak el, ami igen jó helyzetbe hozza a közmondásosan jó energiahatékonyságú ARM architektúrát. Bár konkrét bizonyítékkal egyikük sem szolgált, valóban ez lenne a logikus lépés. A NeXT 1997-es felvásárlásakor pl. a NeXTStep-nek volt Intel-architektúra kompatibilis verziója, az Apple 2006-os váltása azonban még így is totális meglepetésként érte a teljes ipart és a sajtót. Kevesen jósolták meg előre és őket se vették komolyan.

A Nikkei írása szerint ráadásul az Apple komoly összegeket öl jelenleg a baseband modemfejlesztésbe is, amivel egy füst alatt a Qualcommtól és az Inteltől is megszabadulhatna - legalábbis az iOS eszközök viszonylatában biztosan. Eredményhez persze még legalább két évet kell várnunk - állítja az anyag.