Aki azt gondolta, hogy a világnak csak az elmaradottabb részein választanak meg alkalmatlan embereket kormányzásra, az a Trump-választás óta egészen új színben látja a világot. Persze még mentegethette a helyzetet azzal, hogy a szellemi felhő csak Trumpról és a közvetlen tanácsadóiról szól, de most az FCC, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság adott ki egy közleményt, aminek a tartalma igen különös.

Az elnök, Ajit Pai ugyanis felszólította az Apple-t, hogy aktiválja az FM chipeket, amik az iPhone-okban vannak, csak épp inaktivált állapotban, hiszen így az ország polgárai életfontosságú üzeneteket kaphatnak az olyan helyzetekben, mint például egy közelgő hurrikán. Ő egyébként saját bevallása szerint ugyanezért rágja a fülét a többi gyártónak is, kevés sikerrel.

screen_shot_2017-09-30_at_9_08_54.png

A felszólítás egyébként egy széles körben elfogadott, mégis hamis állításra alapoz, miszerint az Irma pusztítása alatt meg lehetett volna menteni egy csomó életet, ha a szemét mobilgyártók átkapcsolnak egy kapcsolót, és a telefonok FM rádió jeleket foghattak volna. Az elmélet szerint azért tartják inaktívan a lehetőséget, mert így többet kereshetnek az olyan szolgáltatásokkal, amik pénzbe kerülnek.

Az Apple  válaszolt a vádakra, kiemelve, hogy az iPhone 7 és 8 készülékekben egyáltalán nincs FM rádió chip, ahogy FM vételre alkalmas antenna sem, de az állami vészüzeneteket azonnal továbbítják, és vészhelyzeti telefonálási elérést építette a Lock Screenbe. 

Marad a kérdés, hogy mi van a korábbi iPhone-okkal? John Gruber úgy tudja, azokban valóban volt FM chip, ami egyáltalán nem kapcsolódott semmivel, csak egy járulékos komponensként volt jelen, antenna sem kapcsolódott hozzá. Így természetesen azokat nem lehetett volna “bekapcsolni”, “aktiválni” vagy bármilyen más távoli eljárással életre kelteni. 

Amire fel lehet szólítani a telefongyártókat, hogy kötelezően építsenek ki FM rádiós elérést a telefonokban, amik nem egy chipről szólnak, hanem egy komplett rendszerről, a kezelőfelülettel együtt. Erre pedig törvényt lehet hozni, és akkor nyilván el is készül.