Az iFixit szokásához híven már az első nap atomjaira szedett egy iPhone 8-at, melyet egy ausztrál boltban markoltak fel. A szeptember 12-i keynote alapján azt gondolhatnánk, hogy az újdonság belül nem sokat változott elődjéhez, az iPhone 7-hez képest, de ez távolról sincs így.

glttxnpwm6vkuadz_huge.jpeg

Az tény, hogy maga a procedúra eleje ugyanúgy zajlik, ám amint bejutottunk a telefon belsejébe, felfedezhetünk pár érdekességet. Először is látunk némi plusz tekercselést, amely a most megjelent vezeték nélküli töltéshez szükséges. Másodszor ott van az 1821 mAh-s akkumulátor, amely az Apple állítása szerint hiába karcsúbb, mint az iPhone 7-ben található, a készülék alacsonyabb fogyasztása miatt hasonló üzemidőre képes vele a teló, mint a tavalyi modell.

q6adjlsdevivmosc_huge.jpeg

Az akksit egyébként kettő helyett immáron négy ragasztószalag tartja a helyén, melyek eltávolításához már nem biztos, hogy elég lesz egyetlen ember, hiszen egyszerre kell megszabadítani tőlük a telepet, hogy kiemelhessük a helyéről.

wbcn5xcvs2q3ojzm_huge.jpeg

Bár az iPhone 8 1.8-as rekeszértékkel bíró hattagú lencséje megegyezik az iPhone 7-nél látottal, a szenzor mérete nőtt, így több fény jut egyetlen pixelre, az elkészült képek pedig bár továbbra is 12 MP felbontásúak, egyértelműen részletgazdagabbak. Szintén újdonság a kamera négy sarkánál megjelent apró mágnesek, melyek segítségével az optikai képstabilizátor sokkal jobb hatásfokkal képes kiszűrni a különböző remegéseket.

22oddjhgcqunxrnm_huge.jpeg

A Lightning csatlakozó belseje az arany színű tesztkészüléken hasonló színű, látszólag műanyagból készült bevonatot kapott, melynek okát homály fedi, ám könnyen lehet, hogy a vezetéknélküli töltés következtében megnövekedett belső hő miatt került oda - az ugyanis elég valószínűtlen, hogy az Apple még a telón belül is ennyire megszállottan figyeljen a dizájnra.

qysspyuimlnkkqpe_huge.jpeg

Az alaplapon több, mint egy tucat chip foglal helyet. Anélkül, hogy végig mennénk rajtuk, inkább kiemelnénk pár érdekesebbet közülük. Bármennyire is megy a szájkarate az Apple és a Qualcomm között, utóbbi két fontos alkatrészt is gyárt az iPhone 8-hoz. Az egyik a MDM9655 Snapdragon X16 LTE modem, a másik pedig a WTR5975 Gigabit LTE adóvevő.

srs2yhkfiumd5af3_huge.jpeg

Intel alkatrész egyáltalán nincs a telefonban, a 2 GB LPDDR4 RAM a Hynixtól, az NFC modul a NXP-től, a Wi-Fi/Bluetooth chip az USI-tól, a 64 GB-os belső tároló a Toshiba-tól, míg a vezeték nélküli töltésért felelős modul a Broadcomtól érkezik.

oefrvd5tmftlhpv5_huge.jpeg

Apropó, vezetéknélküli töltés. A készülék üveg hátlapjához legközelebbi részen találjuk a már említett Qi-kompatibilis tekercset egy hatalmas, Apple logóval ellátott fekete műanyagba csomagolva. Az iPhone 8 szerelésére a maximálisan megszerezhető 10 pontból 6-ot adott az iFixit, ami azt jelenti, hogy értő kezek között továbbra sem lesz lehetetlen küldetés a telefon szervizelése. Érdemes ugyanakkor tudni, hogy az Apple mostantól 20 dollárral drágábban méri a gyári kijelzőket, így, ha véletlenül cserélni kell, akkor az nagyjából hatezer forinttal került majd többe, mint eddig.

kojl6qoxvgfre1bp_huge.jpeg

Aki iPhone 8-at tervez vásárolni, annak érdemes még körültekintéssel lennie az üveg hátlapra is, ugyanis a srácok szerint kifejezetten nehéz cserélni, arról nem is beszélve, hogy egy kisebb vagyonba kerül. Mindenképpen érdemes tehát kerítenünk egy tokot hozzá, az Apple kiadott pár újat is, melyekkel immáron garantálják, hogy a vezetéknélküli töltés is működik.