Sok helyen olvastam, hogy az emberek félnek. Most épp attól, hogy ha az arcukkal képesek feloldani a telefont, akkor olyan esetekben is kényszeríthetik őket az unlockra, amikor ettől elzárkóznának.

Nem mintha az ujjukat nem tudnák ráerőltetni a Home gombra, ugye.

Az Apple a keynote-on kiemelte, hogy csak akkor old fel a készülék, ha ránézel, így például ha szándékosan félrefordítod a tekinteted, nem történik semmi. De aki már játszott “néz rám hülyén! köszi!” játékot, tudja, hogy a jelenség, amíg ránézünk valamire, elég gyorsan megtörténik. Ezért nem értem Superman lézerszemeit, hiszen a képregényben elugranak a sugár elől. Én bármikor rá tudok nézni bárkire, ha ettől az megmurdel, akkor hiába ugrál, ugye.

Na mindegy.

face-id-dystopia.jpg

Az Apple elárult most néhány részletet a Face ID-vel kapcsolatban, amiket eddig nem tudtunk. Az egyik pedig épp a fenti esetre kínál még egy megoldást: ha megragadod a telefont, és lenyomod mindkét oldalán a gombokat, akkor átmenetileg kikapcsol a Face ID. Nem tudni pontosan, melyik gombokról van szó, valószínűleg mindegy, hogy hangerő fel vagy le, de mondjuk előbbinél még készít a telefon egy screenshotot is. Valószínűleg picit tovább kell nyomni annál.

Ha a támadó tartja a telefont, akkor persze nem kivitelezhető, de ha egy sötét utcán a hátunkhoz simul valaki, és belesuttogja a fülünkbe, hogy 

most elveszem a telefonod, és feloldom a Face ID-val

akkor még van időnk egy pánikgombolásra a zsebünkben.

Egyébként a CNET azt is megtudta Craigtől, hogy a Face ID a legtöbb napszemüveggel működik, az infrasugaraknak ugyanis látható a szemünk a sötétített lencse mögött is.