Az Apple három új iPhone modellt mutatott be tegnap, ami ilyenkor mindig azt eredményezi, hogy átrendeződik a termékpaletta és az árazási politika. Most sem volt másként.

screen_shot_2017-09-13_at_6_52_00.png

Láthatjuk, hogy az iPhone 8-as sorozat néhány ezer forinttal drágább ugyan, mint korábban a 7-esek, de a kétszeresére növelt alap háttértár ezért valamennyire kárpótolhat (még ha én nem is vagyok annak a híve, hogy az egyre növekvő tárhelyet egyértelmű eladásiár-növelőnek tudjuk be, sőt).

A régebbi iPhone-ok árát sokkal lejjebb szállították, így egy szélesebb spektrumban kaphatóak telefonok, az alapárakat tekintve 129.990-től egészen 379.990-ig válogathatunk. Ez ugyanaz a gumicukor-effektus, amiről már az új MacBook Prók bemutatása után írtam, és amit az Apple most az Apple TV-el is eljátszik kicsiben. Széthúzzák a palettát, az alsó szekciót akár még olcsóbbá is teszik, az új ficsörökkel ellátott készüléket egy magasabb árpontra emelik, és kiadnak egy alap frissítést is, csak hogy ne tűnjön úgy: árat emeltek. 

A régi telefonokat már ismeritek. Lássuk, hogy ha most vennétek telefont, milyen upgrade-ekért mennyit kellene adnotok az új modellek esetében.

Mit tud az iPhone 8, iPhone 8 Plus a 7-esekhez képest?

+ kétoldalú üveg kialakítás, a legellenállóbbnak hirdetett üvegből a piacon

+ vezeték nélküli töltés

+ nagyobb szenzor a kamerában

+ gyorsabb A11 SoC

+ Portrémegvilágítás mód a Plus vásárlóknak, amit a chip és a kettős lencse támogat

+ 4K felvétel 60 fps-sel, 1080p-s 240 fps-sel

+ True Tone LCD panel, ami automatikusan állítja be a fehéregyensúlyt

+ nagyobb háttértár

+ AR támogatás

Mindezekért 50 ezer forint kröüli összeget kell ráfizetnünk az alapmodellek esetében, az új árakat nézve. A régi árszabáshoz képest 9000 és 4000 forint a plusz (ennyivel fizetünk többet).

Lássuk, az iPhone 8-hoz képest mit ad az iPhone X?

+ új dizájn, kisebb házban nagyobb kijelző

+ OLED HDR, vagyis Super Retina kijelző, 

+ Face ID: arcunkról azonosít minket a készülék. Ez nem csak szoftveres, de hardveres támogatást is bőven igényelt a telefonon

+ Animoji használat exkluzív erre a készülékre, hiszen a Face ID-hoz készített TrueDepth szenzorrendszer kell hozzá

+ sokkal jobb előlapi kamera

+ hátlapi kamera a kisebb készüléken is dupla lencsés

+ jobb a hátlapi kamera is, gyorsabb autofókusz, f/2.4 rekesz

Ezért az alapmodell esetében iPhone 8-hoz képest 115.000, iPhone 8 Plus-hoz képest pedig  76.000 forinttal kell többet fizetnünk. Így érdemes mérlegelni, megéri-e nekünk a dolog.