Ha azt hinnénk, az Apple különbözik a világ többi építtetőjétől, nagyot tévednénk. Az építkezések globálisan megfigyelhető tulajdonságai ugyanis az Apple Parkot is elérték.

Korábban írtuk, hogy ki kellett rúgni a fővállalkozót, és az átadás csúszott két évet az eredeti tervhez képest. Átlagos sztori. Az alkalmazottak utálják az új központot, többen kilépnének a cégtől, ha nem kapnak magánszférát, és a többiekkel egy térben kell dolgozniuk. És, ahogy már lenni szokott, a környékbeli lakók is teljesen kikészültek az építkezés négy évében.

Többen állítják, hogy az Apple építkezése tönkretette a mindennapjaikat, és sem a városvezetés, sem a cég nem fordít a panaszaikra kellő figyelmet:

  • nem tudnak leparkolni, mert idegenek foglalják el az autóikkal az utcai parkolókat
  • sok autó bemegy a házak közé, hogy kikerülje az építkezés környéki nagy forgalmat
  • az ingatlanok ára emelkedik, ami kedvez az eladásoknak, de a bérlőknek nem
  • volt, akinek a kerekét is kiszúrta valami az építkezés környékén
  • éjfélkor is dolgoztak, sokszor erős hangot kiadó berendezésekkel is
  • por van

apple-park-night.jpg

Ahogy lenni szokott, az igazságot lehetetlen megtudni. Főleg azért, mert simán előfordulhat, hogy az építésvezetők tényleg hangosan dolgoztak éjfélkor, a szabályok ellenére, hogy befejezhessenek egy szakaszt, amivel késtek, de letagadják. Ahogy simán előfordulhat az is, hogy a lakó kerekét nem az építkezésből származó tárgy szúrta ki. És persze van az építkezésnek egyéb olyan kellemetlen vonzata, amit nem lehet elkerülni, és amit megoldani sem lehet (hatás az ingatlanárakra, megnövekedett forgalom).

Az Apple ingatlanos vezetője, Dan Whisenhunt elmondta, személyesen olvasta az összes panaszt, és gyorsan válaszoltak ezekre. Ahol a panasz mértéke indokolta, személyesen látogatta meg a panaszost. A por miatt fizették a környékbeliek autómosatását. 1,3 millió dollárt fizetnek a helyi útfelügyeletnek, hogy rendezzék a forgalomcsillapítást a környéken.

Mindenesetre most, az építkezés vége után a lakók kivárják, hogyan állandósul az életük, de nem adták fel. “Mintha arra várnának, hogy ez egy nagyon komoly problémává váljon” - állítja az egyik lakó. 

Szóval a szokásos. Építkezés.